Лајчак планира обнову дијалога, нема размјене територије између Србије и Косова

Мирослав Лајчак, специјални представник Европске уније (ЕУ) за дијалог између Србије и Косова, намјерава да прву рунду дијалога одржи у Бриселу, врло брзо, по могућности већ у текућем мјесецу, сазнаје Радио Слободна Европа (РСЕ) из поузданих извора.

Србија 02.06.2020 | 19:20
Лајчак планира обнову дијалога, нема размјене територије између Србије и Косова

Ову намјеру је Лајчак представио дипломатским представницима земаља чланица ЕУ на састанку Политичког и безбједносног комитета ЕУ, гдје је још једном добио формалну подршку за даље напоре у обнављању дијалога о нормализацији односа између Косова и Србије.

Наиме, према изворима РСЕ са састанка, Лајчак намјерава да ступи у контакт са званичном Приштином “истог дана” кад се формира влада Косова како би се обавиле посљедње припреме за одржавање нове рунде. Тиме би се обиљежило поновно покретање дијалога о нормализацији односа између Приштине и Београда.

Седница Скупштине за избор нове владе Косова одржаће се у сриједу, 3 јуна.

О чему би се могло разговарати?

На Лајчакове планове о новој рунди дијалога, могу утицати само околности око кризе ЦОВИД-19 односно отварање граница, које се очекује 15. јуна, како би се стране физички појавиле у европској престоници.

Како је речено РСЕ, специјални представник је изричито нагласио да ће пожурити у организовању првог сусрета, те стога неће чекати на окончање избора у Србији, који су заказани за 21. јун, већ се рунду организовати одмах након отварања граница.

Мирослав Лајчак је, како се каже, рекао да ово неће више бити дијалог око техничких питања те да намјерава да води “високо политички процес”.

Већина земаља ЕУ против размене територија

Убедљива већина дипломатских представника земаља Европске уније су се на састанку изјасниле против могућности размјене територија између Србије и Косова, речено је РСЕ.

Према нашим сазнањима, на састанку су се нарочито Њемачка и Француска изразиле “оштро и јасно против ове идеје”.

Како су за РСЕ потврдили извори са састанка, већина дипломатских представника земаља чланица ЕУ је осудила недавне изјаве косовског предсједника Хашима Тачија (Хасхим Тхаци) који је изјавио да неће учествовати у дијалогу који води ЕУ.

Словачки представник, Томас Козак је је након састанка на друштвеним мрежама упозорио да се земље налазе у критичном тренутку.

“У питању је европска перспектива”, упозорио је Козак.

Предуслов за одржавање самита у Паризу

Такође се сазнаје да представници ЕУ чекају на формирање нове владе на Косову како би се увјериле у посвећеност приштинских власти, бриселском дијалогу.

Према изворима РСЕ, на састанку је поново потврђено да ће се одмах након поновног покретања дијалога у Бриселу, одржати самит у Паризу, који је наставак прошлогодишње њемачко-француске иницијативе, и већ једног одржаног сличног самита у Берлину, у априлу 2019. године.

Планирано је да се самит у Паризу одржи брзо након Берлина, односно у јулу прошле године, али је исти отказан јер није било помака у процесу преговора између страна, будући да је бриселски дијалог у застоју од 2018. године.

Спремност француског председника Емануела Макрона да одржи самит су прошлог мјесеца потврдили и француски и њемачки министри иностраних послова Жан-Ив Ле Дриан (Јеан-Yвес Ле Дриан) и Хејко Мас (Хеико Маас) који су у затражили од Београда и Пристине, озбиљан приступ у дијалогу “са Европском унијом као искреним посредником".

(РСЕ) 

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

02.06.2020 18:02

Па Словацка непризна Косово,Ста ти прицас мајке ти,сад ниси Словак или

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

02.06.2020 18:10

Нормално да нема. Космет је наш , био, јесте и биће па макар на то чекали опет 500 година као кад смо се ослободили од Турака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

02.06.2020 18:12

Лајчак је Словак, његова земља није признала Косово. И он је управу, нема размјене територија унутар једне државе јер је то бесмислено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

02.06.2020 20:26

Не прадставља он политику Словачке веч политку ЕУ....небитно јел Словачка признала или не...

Name

Дурс

02.06.2020 18:13

Ја само знам да је теско вуцицу притисак са све стране бори се каолав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лицемјерје према Србији!

02.06.2020 18:23

ЕУ треба да подрзи напоре Спаније и Енглеске да се њихове покрајине осамостале!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

02.06.2020 18:29

Европом управља протестантски лоби. Они морају бити сваком лонцу поклопац. Косово и Метохија је света српска земља. Српски народ на Косову и Метохији је у једнаком положају као палестински народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

не иде на добро.

02.06.2020 18:47

Ако је судити по овоме, испада да Србија остаде без хидроелектране и акумулације језера Газиводе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скендербег

03.06.2020 05:39

Хахахаха бистар си мали ..

Name

Маца Папандоу

02.06.2020 19:17

Па не требају њима посредници у разговору - Косово је дио Србије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

02.06.2020 19:20

И каква је то размјена своје за своје

Name

ок

02.06.2020 19:40

Косово је саставни Део Србије . То су све земље потписале у У Нацијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

02.06.2020 19:45

Шта је спорно ако кажем да је Космет наш био, јесте и биће? То ви против, а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

атила

02.06.2020 20:46

Ниста то није спорно само морас отици у пристину и то казати Албанцима,а вјерујем да ти не треба никакав документ да удјес на косово посто је то Србија како казес.

Name

Владо Бања Лука

02.06.2020 20:16

Европска Унија се распада изнутра. Свијет се промијенио...Кина и Русија су неколико пута поновиле да никако неце у Савјету безбједности дозволити да тзв Косово* добије столицу. Цак и да га издајник Вуциц призна! Резолуција 1244 остаје на снази без обзира на све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мица Папиц

02.06.2020 20:28

Трамп треба једног преговараца за демократске процесе у земљи! Лајки одите тамо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

03.06.2020 15:08

О каквој размјени се ту прица?Па немозе се и неце нити треба уопсте око тога тај Вуциц висе да дискутује!Одакле му уопте идеја да додје до размјене територија унутар насе земље?!Тај господ Вуциц нека се мало окрене ка свом народу и по сваку цијену врати границе до албаније.КиМ у оквиру Србије и тацка.А ста свабе она баба трабуња и онај мали француз нека они гледају своја посла.јер французи имају толику колонију требалобисе мало око њих питати и њихове силности.а свабе нека баварску и остале пусте па да видимо.А ако је тако и Република Србска одмах треба да се одвоји.па каталонија па у великој британији и тд..ДОСТА ЈЕ ВИСЕ САМО ДИЈАЛОГА КАКАВ ЦРНИ ДИЈАЛОГ ВИСЕ СА ЛОПОВИМА СВИЈЕТЦКИМ!!!

ОДГОВОРИТЕ