Стекли се услови за одјаву епидемије у Црној Гори

У Црној Гори су се стекли услови за одјаву епидемије корона вируса, саопштио је помоћник директора Института за јавно здравље (ИЗЈ) Сенад Бегић.

Регион 02.06.2020 | 08:34
Стекли се услови за одјаву епидемије у Црној Гори

Црна Гора је прошла два инкубациона периода од 28 дана без нових случајева корона вируса.

– Стичу се епидемиолошкли услови да ИЈЗ размишља о одјави епидемије. Она је законски дефинисана процедура која каже да се епидемија може завршити онда када прође дупли инкубациони период. Период није дефинисан законом, он је више дефинисан неким епидемиолошким правилима. Двије инкубације без нових случајева, и заиста су се стекли услови да се епидемија одјави – рекао је Бегић у Јутарњем програму РТЦГ.

Правно формално, како је појаснио, ово на терену не мијења много, јер ризик од обољевања и даље остаје присутан.

– Одјава епидемије малтене не значи ништа. Први талас је формално завршен, али мјере и наредбе Министарства и препорука ИЈЗ и даље остају на снази. То су физичка дистанца, прање руку и употреба маски. У свим земљама ЕУ ношење маски је обавезно као и код нас, дакле у затвореним, јавним просторима гдје не може да се одржава физичка дистанца од два метра. Да ли ће то остати тако, зависи од даљег кретања обољевања – рекао је Бегић.

Он је подсјетио да у Црној Гори ни јуче није било новооткривених случајева инфекције, те да су прошла два инкубациона периода од 28 дана током којих није било нових случајева.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар