Држава од 97 милиона становника, а ниједну жртву короне

Док је свијет посматрао како се епидемиолошка ситуација развија у Јужној Кореји, Тајвану и Хонг Конгу једна азијска држава се са корона вирусом изборила без иједног смртног случаја до сада. Та држава има више од 97 милиона становника, а у питању је Вијетнам.

Свијет 31.05.2020 | 23:21
Држава од 97 милиона становника, а ниједну жртву короне
Власт ове државе није пријавила ниједан смрнти случај усљед заразе корона вирусом до сада, а има свега 328 потврђених случајева упркос томе што јој је најдужи дио границе управо са Кином одакле је зараза кренула, преноси то ЦНН.

Овакве бројке су додатно невјероватне ако узмемо у обзир да је Вијетнам држава са ниско-средњим дохотком, много слабије напредним здравственим системом него неке друге државе у регији, а поред тога имају само осам доктора на 10.000 становника.

Они су били закључани свега три седмице, крајем априла су попуштене мјере изолације, а посљедњих 40 дана нису пријавили нити једну локалну инфекцију. Послови и школе су се отвориле и све се вратило у нормалу.

Овај званични број заражених и ниједна преминула особа скептицима ствара сумњу, међутим љекар Гуy Тхwаитес који ради у једној од болница казао је се број о којем говори влада заправо поклапа са стварном сликом.

Поставља се питање како је онда Вијетнам успио успјешно одговорити на глобални проблем и избјећи кризу? Одговор је, судећи према мишљењу јавних здравствених стручњака, у раном и брзом одговору на спречавању ширења заразе, ригорозног праћења контаката и карантини.

Вијетнам се почео припремати за епидемију коронавируса седмицама прије него што су имали иједан потврђен случај заразе. У то вријеме кинеске власти и Свјетска здравствена организација су тврдили да не постоји јасан доказ да се вирус уопште преноси са човјека на човјека.

Почетком јануара су уведене провјере тјелесне температуре кинеским држављанима, средином мјесеца је откривено да су двојица позитивна на корона вирус, а дан послије Вијетнам је обуставио летове са Кином. До краја мјесеца у Вијетнам је био забрањен улаз свим странцима.

Проактивно су реаговали када је у питању карантин па су тако из предострожности затварали читава села.

Вијетнамци који би се враћали с рада на одмор би одмах били стављени у карантин, као и сви њихови директни контакти. Детаљно су пратили контакте тих људи, а они индиректни су такође морали у изолацију, али кућну.

Вијетнамска влада је од самог почетка јасно комуницирала о епидемији, уведене су посебне телефонске линије, wеб странице и апликације како би јавност била информисана о новостима и медицинским савјетима.

Стручњаци су рекли да је и пријашње вијетнамско искуство са епидемијом САРС-а и птичије грипе помогло влади и јавности да се боље припреме за пандемију корона вируса.
 
(Клиx)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Миљевиц

31.05.2020 21:53

Почели се на вријеме припремати и таман да набаве покретну болницу појави се Висковиц и зајеба ствар. Да су је набавили била би 0 заражених.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баш тако

31.05.2020 22:23

???

Name

Ре

01.06.2020 05:08

Ста си мислио с тим? Покретна болница није потребна јер имамо много простора који мозе послузити за ту намјену.

Name

Нису у систему

01.06.2020 11:08

Новог свјетског поретка, па им СЗО није могла наметнути кампању преваре и лажи. Нису их купили као остале. Скидам капу моралним људима.

Name

Мики

31.05.2020 22:12

Сретни да има будала да плате саторцину без прозора и врата .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

01.06.2020 04:36

Неслусану никога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

01.06.2020 04:50

Нису ишли на скијање у Аустрију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

01.06.2020 07:22

Вијетнам лаже као и остали или смо ми сви луди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиленце

02.06.2020 01:54

Послије двадесет година вакцинације ид стране амера из авина ни бирус не мозе опстати на томе тлу. И нама је помогла 1999 зато немамо много слуцајева а ни црна гора. Тада смо били у заједници. Да се угледамо на вјетнамце па да поново наруцимо бар једно бомбардовање. Ови притисци за косово указују на то

ОДГОВОРИТЕ