Хаос у САД: Полиција туче, приводи и пуца на новинаре

Новинари су у више америчких градова били на мети напада полиције и демонстраната који су их тукли, хапсили и пуцали у њих на демонстрацијама који се шире ових дана због смрти Афроамериканца Џорџа Флојда.

Свијет 31.05.2020 | 23:11
Хаос у САД: Полиција туче, приводи и пуца на новинаре

Медији су најчешће преносили снимку на којој полиција приводи новинара ЦНН-а Омара Јименеза у лисицама у директном преносу у Миннеаполису у петак ујутро, али га је пустила након сат времена.

Но у земљи се догодило још неколико инцидената, најприје у Лоуисвиллеу, у Кентуцкyју, гдје је интервентни полицајац испалио сузавац на екипу локалне телевизије која га је снимала.

"Пуцају на мене!", повикала је Каитлин Руст која ради за мрежу WАВЕ 3.

У Миннеаполису је новинарка Линда Тирадо погођена у лице гуменим метком, због чега више не види на једно око.

"(Мјесне) Власти морају наредити својим редарственим снагама да не нападају новинаре", упозорио је у суботу навечер Одбор за заштиту новинара.

Медијске раднике нападају и демонстранти, па су тако у Питтсбургху фотографа Иана Смитха претукли прије него су се умијешали други учесници демонстрација.

У Атланти, сједиште информативне мреже ЦНН-а у петак је напала скупина више десетака људи који су у дворану у којој је била полиција бацили звучну бомбу. У суботу ујутро демонстранти су насрнули на новинара Фоx Неwса који је био испред Бијеле куће и који је покушао побјећи прије него их је полиција растјерала.

"Ако учествујете у протестима, чините оно што вам се чини исправно, али нас не ометајте у нашем јавном послу", апеловао је у суботу Новинарско друштво. 

Амерички предсједник Доналд Трамп је ретвитао поруку у којој је написао: "Иронија судбине, сједиште ЦНН-а напали су демонстранти које је (мрежа) описала као фине и добре."

Откако је изабран на дужност предсједник Трамп редовно напада медије које оптужује да искривљују истину, па и објављују лажне вијести како би му наштетили.

Више пута их је назвао "народним непријатељима", а посебно се воли обрушити на ЦНН.

Џорџ Флојд, стар 46 година, умро је у понедјељак у Миннеаполису након што му је полицајац приликом хапшења кољеном притиснуо врат а снимка хапшења у којем је изгубио живот покренула је талас демонстрација против полицијске бруталности у САД-у.

(Јутарњи лист / СБ)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Тако и треба

31.05.2020 21:27

Удри милицијооо!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бата Гони

01.06.2020 05:22

Трампи, не дај се преварити. Не обустављај насиље без потписа! Ал цирилицом.

Name

Ккк

31.05.2020 21:35

Очекујем да овај наш мајмун пошаље писмо подршке Трампу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

31.05.2020 22:44

Неце. Послаце писмо браци по занату, пљацкасима продавница.

Name

Хитно

01.06.2020 00:24

Хитно подрска. Из брда Републике Српске. Братски. А да по му понудимо оомоц у оквиру МАП. Знају и наси дротови да макљају а богами и убију.

Name

Мики

31.05.2020 22:03

Мозда му и борбено ауто које посаље?

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

01.06.2020 04:18

То је само знак о каквом се "шљаму" ради чим их(вас) нападају и полиција и демонстранти. Трамп је голу истину рекао за муљаторе

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

01.06.2020 04:22

Слицно као код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кад прочитам све ове коментаре

01.06.2020 16:37

Видим да Срби не знају на коју би страну.

ОДГОВОРИТЕ