Афере: Шта ради политика у правосуђу БиХ?

Афера "Респиратори" једна је од неколико сличних сценарија одиграних у Босни и Херцеговини протеклих година. Главне улоге у свим аферама требали би играти Тужилаштво и Суд. Али, у овој земљи - актери су углавном политички лидери.

Босна и Херцеговина 31.05.2020 | 21:04
Афере: Шта ради политика у правосуђу БиХ?

У овој афери, најгласнији су били у СДА - од тврдњи да цијела прича има елементе државног удара, а сада и од најављене тужбе против главног државног тужиоца Гордане Тадић.

"Одбијање притвора представља професионалну срамоту Гордане Тадић и тужилаца које је мимо прописаних процедура овластила да воде овај случај. Ово је и чврст доказ да је притварање премијера било искључиво политички мотивисано, што је прворазредни правосудни скандал",  навели су у СДА и затражили смјену Гордане Тадић са мјеста главног тужиоца. 

Очи јавности, чини се више него икад раније упрте су у њих тројицу. Судбина Фадила, Фикрета и Фахрудина под кровом афере "Респиратори" био је најишчекиванији догађај . Али, за судбине оних који су у потенцијалним проблемима са законом прије него се побрину правосудни органи, брину се политички званичници.

Као и небројено пута досад, поново за три различита тима играју они који ову земљу воде деценијама. И евидентно, у све се разумију. Лидери Бошњака, Срба и Хрвата у Босни и Херцеговини овај пут понудили су своје мишљење о томе како би требао Суд да суди, а Тужилаштво да тужи. Након што је ухапшен први човјек Федерације, лидер СДА Бакир Изетбеговић каже да је "ријеч о уроти против његовог народа".

"Увјерен сам да ће се привођење премијера Новалића, понижавање и задржавање у притвору, показати потпуно неоправданим... Вријеме је да се Бошњаци замисле над наведеним чињеницама, и да не учествују у самодеструкцији која води ка удару на уставноправни поредак и позицију Бошњака у БиХ", рекао је Изетбеговић.

А онда реплика са друге стране, из Републике Српске. Лидер СНСД-а и члан Предсједништва БиХ Милорад Додик тврди да СДА селективно оцјењује потезе Тужилаштва. Каже - када туже Бошњаке - Тужилаштво не ради добро. У свим другим тужбама - раде свој посао.

"Како то није био државни удар када су вођени разни предмети против Срба, па на крају крајева и против мене су били намјештени разни судски процеси без било каквих доказа? Па и политичари из реда хрватског народа било су предмет разних судских поступака и сви су ћутали, тада су бошњачким политичарима ваљали и Суд и Тужилаштво", рекао је  Додик.

А онда су се укључили и они трећи. Поздравили су рад и напоре праосудних органа.

"Правна држава, поштивање Устава и законских прописа нема и не смије имати алтернативу. Цијели процес мора доживјети свој коначан правни и судски епилог, а одговорни појединци одговарати. Ова афера представља тест за правну државу, владавину закона и права, као и будуће активности у преговарачком процесу са Европском унијом", навели су из Хрватског народног сабора БиХ.

Када би се давала заједничка оцјена и Суду и Тужилаштву, јасно је, и то би потрајало. Јер како год да једни туже, а други суде - некима неће ваљати. И тако у круг, годинама. Стога и не чуди неповјерење бх. јавности према правосудним органима у Босни и Херцеговини.

"Јавно мнијење је на страни судија и тужилаца, односно на страни њиховог професионалног рада, али је сасвим јасно да политичари апсолутно све контролишу у Босни и Херцеговини, питање је да ли иједан тужилац или судија има и храбрости и воље и жеље да исправља криве Дрине", рекао је Срђан Пухало, психолог и аналитичар.

Што се показало и на бројним другим аферама, недовршеним или дубоко смјештеним у изгубљеним ладицама. У мање од двије године свједочили смо аферама Поткивање, Селефије, Диплома... Главне улоге су играли бројни домаћи и сусједни политичари. Ријеки су санкционисани. Аналитичари тврде - давно смо навикли на недовршене процесе.

"У овој земљи једноставно не можете се некажњено бавити најкрупнијим криминалом, ако немате политичку заштиту. Оног тренутка, 2010. године када су блокирани судски процеси против Милорада Додика, Златка Лагумџије и Драгана Човића за криминал који се мјери стотинама милиона марака, сахрањено је независно судство у Босни и Херцеговини. Сваки покушај процесуирања осумњичених за криминал спречава се управно на начин на који Бакир Изетбетовић ових дана покушава заштитити Фадила Новалића и своју супругу, оптужбама да се ради о нападу на Бошњаке", изјавио је  правник и аналитичар Сенад Пећанин.

А и Бошњаци, Срби и Хрвати и они четврти, док се политика сели у правосуђе, врло јасно живе у безнађу гледе једнаког суђења за све и свакога у овој земљи.

(Н1)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Бабић М.

31.05.2020 19:25

Ко се и мало разумије у кривично право, зна да да је ово обична аматерка игра. 2 тужилачка кулова, мисле да су паметни, па пропали. Проблем је што су они у Тужилаштво БиХ дошли преко везе, а о послу појма немају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

31.05.2020 20:59

Руке су ти златне.

Name

Браво друзе

01.06.2020 00:47

Не само њих два. На челу ВСТВ стоји кафански хармоникаш са сумњивим образовањем, али се јако добро разумије у Поткивање. Све док се такви за било ста буду питали, АДИО БОСНО. Има живот и на другој страни. Доста тих папака, разнобојним.

Name

01.06.2020 06:58

БРАВО БАБИЋУ ПОТПИСУЈЕМ ВАШ КОМЕНТАР!!!!!

Name

ПРИЈЕДОРЧАНИН

03.06.2020 06:31

Има ли Респиратора у Републици Српској???

Name

Напред брацо Тифусари!

31.05.2020 19:29

Нека Новалића врати паре за респираторе па да народ БејХа прослави своје јунаке, сатор-болницу и респираторе, ха, ха.. Корисни идиоти у пуној снази!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац Р СРПСКЕ

31.05.2020 20:23

Све док су на власти Додик Цовиц и Бакир нема правде у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

31.05.2020 20:33

Ни у Приједору.

Name

Патокрација

31.05.2020 21:28

ПОЛИТИЦАРИ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ СУ ЛЕГАЛНИ МАФИЈАСИ, КОМЕ ТО НИЈЕ ЈАСНО ОНДА НЕМА ПОЈМА ГДЈЕ ЗИВИ!!! Јадни смо ми сви у овој тзв дрзави, а најзалије ми је дјеце која одрастају и гледају ова сва десавања!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДулеСавић

31.05.2020 21:34

Производ изласка на референдум о Суду Бих је да Миле контролише Суд а Човић Тужилаштво. Тако да драги мој српски народе не мораш имати дуге уши да би био магарац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баксуз

31.05.2020 22:14

Украдеш десетак милиона и браниш се са слободе, брани те твој национални поглавар, а када усијечеш (нећу да кажем украдеш) метар и по дрва у државној шуми јер ти се породица смрзава добијеш 6 мјесеци затвора. И то еxпресно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адис

01.06.2020 04:56

Један предсједник један закон и један затвор. Све док тако не буде нема правде у Бих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бламмм

01.06.2020 07:50

Крупна ствар велика неко це морати да чучне или тужитељица или ова тројка неспорно. ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

01.06.2020 20:37

Рекла казала за велику лову. Нељуди који уђу у политику само ради новца не могу водити државу јер су криминалци који гледају само себе

ОДГОВОРИТЕ