Инструкције Фадила Новалића у случају "Респиратори"

Један од главних доказних материјала које је Тужилаштво Босне и Херцеговине представило на синоћњем седмосатном рочишту за Фадила Новалића, Фикрета Хоџића и Фахрудина Солака је Вибер комуникација.

Босна и Херцеговина 31.05.2020 | 15:55
Инструкције Фадила Новалића у случају "Респиратори"

Након што су ухапшени осумњичени актери афере "Респиратори", одузети су њихови мобилни уређаји, али и мобилни уређаји блиских Новалићевих сарадника.

"Морате брзо реаговати за набавку. Солак ће морати преузети власт", написао је Новалић у једној Вибер групи у којој се расправљало о промјени Кризног штаба ФБиХ.

Један од судионика разговора додао је како се "Солаку мора дати вјетар у леђа", а недуго након тога директор Федералне управе цивилне заштите, сада већ суспендовани, добио је већа овлаштења.

Из Тужилаштва БиХ казали су да након што се новац за респираторе нашао на рачуну, нађени су далеко јефтинији респиратори који нису били у првобитном уговору. Ријеч је о респираторима АЦМ812А, док су у уговорној понудили били ХЦВЕ003.

Тужиоци су казали да су уговори замијењени и да је Новалић знао за понуде.

Надаље се наводи да је Солак у комуникацији путем друге Вибер групе 13. априла писао: "Кад, ако Бог да, стижу респиратори?"

Ова порука прослијеђена је у групу Новалића и његових сарадника.

Солак је потом питао и "одакле долазе респиратори, из Кине, Шангаја?" Одговорено му је да стижу "сутра те да авион слијеће на још неколико мјеста". Када се почело говорити да фирма "Сребрена малина" нема услове за набавку медицинске опреме, Хоџић је писао Новалићу да "им што прије треба дозвола".

Новалић је потом у Вибер групи својим сарадницима писао да се поступак убрза. Један од најактивнијих судионика у овој Вибер комуникацији био је Хасан Ганибеговић, шеф Кабинета премијера ФБиХ.

Након првих истражних радњи на расвјетљавању набавке респиратора, Тужилаштво БиХ истиче да је комуникација Новалића и сарадника била интензивна.

Према ријечима тужиоца, неки од учесника комуникације послали су поруке да се бришу претходне поруке о респираторима. Новалић је приликом испитивања негирао наводе о брисању порука. Његови адвокати све су приписали томе што је премијер замијенио мобител неколико дана прије него му је одузет. Како су казали, то ради често због природе посла и изазова с којима се раније суочавао.

У Вибер групи премијера и његових сарадника, Новалић је питао и за мишљење о гостовању Хоџића у једној ТВ емисији. Ријеч је о емисији "Централни дневник" са Сенадом Хаџифејзовићем.

"Треба ли Фикрет Хоџић гостовати код њега", упитао је Новалић.

Потом му је неко одговорио да "он може промијенити причу".

Премијер потом предлаже да би се Хоџић требао консултовати с једном новинарком прије гостовања.

"Ако она сматра да треба ићи, да га припреми", написао је Новалић.

Адвокати одбране у својим реакцијама казали су да ове Вибер комуникације не представљају никакве доказе за одређивање притвора те како се из њих ме могу увидјети никакви елементи кривичних дјела која се осумњиченима стављају на терет.

(Клиx)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Срле

31.05.2020 14:26

Ако је преписка проблем,а не то што су стигли неупотребљиви респиратори онда тужилаштво треба укинути,неписмени људи тамо сједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хамдија

31.05.2020 16:06

Не ради се о томе. Јер када Далида удари Тегелтијин пецат ствар је заврсена!

Name

владо

31.05.2020 14:46

све је сувисно висе у овој дрзави нема висе сврхе низаста право ни правда непостоје .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ууух

31.05.2020 15:57

Ови адвокати су зло од ЉУДИ. Какаим је савјест да бране лопове. Ако је лопов нека одговара свако за своје дјело па И мој син даје.

Name

Били

31.05.2020 18:16

Битно је да су они затворили Тијану Ајфон за низасто, ако продаје своје тјело то је њена ствар, а лопове за тески криминал пусте на слободу. Смак свјета.

Name

Суљо

31.05.2020 19:11

Треба ли висе од доказа....све јасно удрузени подухват...мафија

ОДГОВОРИТЕ