Производња природних препарата за његу тијела

У природи се налази све што нам је потребно, само треба знати шта чему користи и употријебити то на прави начин, каже Маја Мршић, по занимању васпитач, а последње двије године посвећена производњи биљних мелема и тинктура. Већину онога што користи у изради уља и крема сама узгаја, од мајчине душице, смиља, хајдучке траве, босиљка и невена, до алое вере.

Република Српска 30.05.2020 | 18:18
Производња природних препарата за његу тијела

У малој кућној мануфактури, Маја Мршић је дугогодишњи рад у васпитачким установама, замијенила производњом биљних препарата за његу тијела и лица, те лијечење разних бољки. Окружена листовима и цвијећем које се суши и припрема за тинктуре, али и миомирисима које љековите биљке шире око себе, Маја се враћа природи, коју јој је, још као дјевојчици усадио отац.

“Природном козметиком и мелемима сам се почела бавити отприлике прије двије године, када сам се лично уплашила из одређеног разлога за своје здравље, и почела да се интересујем о штетном утицају дезодоранаса на здравље. Тако је почело, а онда сам почела да правим мелеме за усне, те интензивније да истражујем и литературу посвећену љековитим биљкама. Користим природне маслаце, екстрадјевичанско маслиново уље, шеи маслац, какао маслац као и неизоставни пчелињи восак”, појашњава Маја.

Хемије готово да и нема у њеним производима, осим етеричних уља које користи у веома малим количинама.

“Садим своје биљке у башти. Имам свој невен, рузмарин, бршљан, босиљач, матичњак, русу траву... За који дан ће бити процијеђена и алкохолна тинктура од русе траве која је, иначе најпознатија као лијек за уништавање брадавица, међутим многи не знају да је она добра и за екцем и псоријазу, за те неке кожне болести. Недавно сам посијала и мајчину душицу коју користим у уљу за косу против алопеције. Смиље сам недавно добила од пријатељице и пуно га такође користим. То је херцеговачка биљка која је добра, не само за кожу, него је љековита и као чај и облог”, каже Маја.

30-так призвода, највише мацерата налази се тренутно на полицама.  У природи се налази све што нам је потребно, само треба знати употријебити на прави начин начин, каже Маја.

“Хајдучка трава, рецимо изуизетно чисти крв. Коприва, матичњак, жалфија, то су све биљке које могу и да се пију као чај и користе на друге начине, споља. Матичњак, невен, жалфија рецимо за чишћење лица, смиривање црвенила. Најобичнији чај од тих биљака се може направити и када се охлади умити се њим. Тоник свако може напарвити кући, поготово ако има проблема са лицем. Оним од жалфије се може дезинфиковати лице, ако се има проблема са акнама. Боквица и маслачак су изузетно добри за чишћење лица. Поред тога, боквица нам може користити и када на снажуља нова обућа. Жене не знају, у тим моментима је довољно убрати лист боквице коју можемо пронаћи поред пута и ставити на жуљ, док прођете градом то ће све да нестане.”

Маја каже да, за разлику од козметике гдје доминира хемија која има бржи ефекат, природи треба дати времена. Међутим, природна козметика нема никаквог негативног ефекта, а често је вишеструко корисна. Напомиње да се организам треба прочистити упоредо и споља и изнутра, наравно, на природан начин.

 

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Влад Тепеш

30.05.2020 18:13

Браво. Све похвале.

ОДГОВОРИТЕ