СДА и ХДЗ приближили ставове, избори 2021.

Избори за Градско вијеће Мостара требали би након 2008. године поново бити одржани у фебруару наредне, 2021. године.

Босна и Херцеговина 30.05.2020 | 09:05
СДА и ХДЗ приближили ставове, избори 2021.

Иако динамика страначких односа између СДА и ХДЗ-а не иде у прилог постизању договора, посљедња пресуда Суда у Стразбуру и овлаштења која има Уставни суд БиХ, а посљеднично Централна изборна комисија (ЦИК) убрзавају ток догађаја.

Састанци страначких руководстава одвијају се даље од очију јавности, а како сазнаје портал Клиx.ба представници градских мостарских организација и руководства странака прексиноћ су се, под окриљем Амбасаде Сједињених Држава, састали у Сарајеву. На састанку су били најављени и лидери Бакир Изетбеговић и Драган Човић.

Посљедњи сусрет није донио коначан договор, јер је ХДЗ "повукао ручну", позивајући се на стандардну мантру недирања у Статут града Мостара гдје би захтјеви СДА били испоштовани кроз опширан политички споразум чије провођење би гарантовали страни амбасадори и међународне организације укључене у договор.

Ипак, како сазнајемо, притиснути захтјевима међународних представника и овлаштењима ЦИК-а из пресуде у спору Баралија против БиХ, страначке организације у Мостару већ су кренуле у припреме за изборе, формирале изборне штабове те је коначан договор посве извјестан.

Посљедњи избори у Мостру одржани су 5. октобра 2008. године, а након пресуде Уставног суда БиХ непрекидно градом влада ХДЗ-ов градоначелник Љубо Бешлић.

Бројни преговори задњих десетак година нису уродили плодом, али Европски суд за људска права у Стразбуру у октобру 2019. године по тужби Мостарке Ирме Баралије против државе Босне и Херцеговине пресудио је да су грађанима највећег града у Херцеговини повријеђена људска права те оставио могућности да Уставни суд донесе привремено рјешење.

(Клиx)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Андриц

30.05.2020 07:30

У цему је разлика,октобар 2020.или фебруар 2021.???Ста нон стоп мудрујете,о глави вам се надмудривало...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ал дорат

30.05.2020 07:50

Задњи пут одрзани 2008 знаци није одгадјање мјесец вец висе од 8 година. И ову бих под хитно треба да се распадне. Под хитно

Name

борац

30.05.2020 09:34

а ста це им избори све це бити исто као и код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ссс

30.05.2020 12:06

Који црни избори кад не одговарају ни ХДЗ-у ни СДА-у који су потросили за 12 година близу милијарду КМ буђета и десетине милиона донација а да никоме нису морали полагати рацуне.Над Мостаром је направљен највеци урбани геноцид на свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мостар

31.05.2020 07:48

ХДЗ и СДА ови ставови никад нису били ни удаљени сто се тице лоповлука и криминала и корупције они су повезани целицном мрезом која се лако не раскида.Само сто је цовиц мудрији лицемјер од бакира па професионално покрада све и онда трази од дрзаве да то намири.Док је бакир само за себе способан,украсти а ови около њега су неискусни осим појединаца,па се насадјују и хапсе се за ситнице док воздови за стотине милиона ниста не одговарају.А за додика нетреба ниста ни казати он је саврсени професионалац за те послове све је могуце испите полозио.

ОДГОВОРИТЕ