Немири у Америци: Убијен демонстрант, гарда на улицама

Градоначелник је замолио за мир и написао на Тwиттеру "Молим те Миннеаполисе, не можемо да дозволимо да једна трагедија донесе друге трагедије".

Свијет 29.05.2020 | 07:24
Немири у Америци: Убијен демонстрант, гарда на улицама

Током сукоба на протестима у америчком граду Миннеаполису погинула је једна особа, а ухапшено је најмање пет демонстраната који су били укључени у пљачкање и паљење, рекао је шеф полиције Јохн Елдер. Насилни протести избили због смрти Афроамериканца током хапшења потресају Миннеаполис већ два дана. Гњевна маса пљачка продавнице, пали ватре и оставља километре пустоши и разарања.

Док протести у Миннеаполису још трају, шеф полиције Јохн Елдер је на конференцији за медије рекао да је током сукоба погинула једна особа. Он је рекао да је полицији жао због инцидента и признао да има и удјела полиције у настајању несигурне атмосфере у граду.

Градоначелник Јацоб Фреy раније је затражиио од гувернера државе Миннесота да пошаље војне трупе - Националну гарду.

Протести који су почели у сриједу и трају и данас, најразорнији су од смрти Георгеа Флоyда, снимљеноог како се гуши док му током хапшења полицајац коленима притиска врат готово осам минута. На снимку се чује како Флоyд моли полицајца да попусти притисак и говори да не може да дише и престаје да говори и да се помјера.

Градоначелник је замолио за мир и написао на Тwиттеру "Молим те Миннеаполисе, не можемо да дозволимо да једна трагедија донесе друге трагедије".

Протести су се проширили и на друге америчке градове. У Цалифорнији су стотине људи у протесту због Флоyдове смрти блокиралие аутопут, у Лос Ангелсу су разбијали прозоре полицијских возила. Полиција у Мемпхису је блокирала главни пут када се расно мјешовита група демонстраната окупила испред полицијске станице. Ситуација се заоштрила испред барикада демонстраната.

Ватрогасци у Миннеаполису под нападом демонстраната гасе 30 пожара подметнутих током протеста, а многа ватрогасна кола су оштећена камењем. Нико није повријеђен у пожарима.

Излози су поразбијани на радњама у тржном центру, прозори једне школе и предузећа, а штета је видна у више блокова. Један ресторан брзе хране је толико разорен да је непрепознатљив. У неким радњама полице су срушене и све је разбацано или покрадено.

Демонстранти су у сриједу поподне почели да се окупљају близу полицијске станице у јужном дијелу града гдје је 46-огодишњи Флоyд умро у понедјељак пошто га је полиција ухапсила испред једне радње послије дојаве да је платио фалсификованом новчаницом.

Канцеларија америчког државног тужиоца и Федерални истражни биро (ФБИ) у Миннеаполису саопштили су да спроводе велику кривичну истрагу Флоyдове смрти и да им је тај случај приоритет. Предсједник Доналд Трумп је у сриједу на Тwиттеру написао да је затражио да се истрага убрза. ФБИ је већ раније објавио да ће истражити да ли су Флоyдова грађанска права прекршена.

Полицајац који је клечао на Флоyду и још троје су у уторак отпуштени, а градоначелник је у сриједу затражио кривични поступак против њих.

Градоначелник је позвао гувернера Миннесоте Тима Wалза да активира Националну гарду, потврдио је данас један портпарол. Гувернер је у сриједу у Тwиттер поруци позвао на мир и рекао да насиље представља "изузетено опасну ситауцију" и позвао људе да се разиђу.

(Агенције)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Крпа

29.05.2020 06:15

Градјански Рат полако тиња у Сад. Мрзња према боји козе нигдје нисам видио толико изразено као у Сад. Цак је јаца н

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Крпа

29.05.2020 07:18

Ти знас?! Докле си отисао до Мањаче и Прњавора.

Name

Ре Крпа

29.05.2020 07:27

? Какав те снађе грађански рат, Америка је огромна земља са 300 милиона становника, најмоћнија држава на планети, у САД-у расизам постоји вијековима, то није ништа ново. И ови немири нису ништа необично, има тога свугдје, у Америци су протести нормлана појава, насилни су нешто рјеђи али се дешавају.

Name

бл

29.05.2020 06:24

Ма није могуце да у колијевци демократије гарда излази на улице и заводи ред?Зар то није резервисано само за БЛ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

29.05.2020 07:05

Тамо можда и има смисла, стварно су неред, насиље и пљачке. Али овде није било никаквог разлога за употребу специјалаца, нико није пљачкао и рушио, није било никаквих нереда и насиља.

Name

@бл

29.05.2020 07:42

за твоју инфо САД (УСА) нису никаква колијевка демократије... Гдје ли си ри у сколу исао

Name

ре

29.05.2020 10:20

демократија је најгоди облик владавине, то је још Цицерон рекао, демократија једноставно не постоји, а ако је игдје полицијска бруталност на дјелу то је управо у Америци земљи обећаној, велико зло овог свијета се слило у АМЕРИКУ, корумпираност свих могућих органа власти, разна гета и резервати, шта се све не ради од црнаца и индијанаца, и они су себи дали за право да буду дежурни ниротворци, ма багра

Name

Колијевка демократије је Грцка

29.05.2020 10:51

А они краду ко махнити, на све стране. Цијело једно острво се пријавило да су слијпи и добили накнаду од државе Грчка и то је трајало годинама. Један новинар се чудио кака9 на "острву слијепаца" аутомобили и то све Мерцедес Бенз... У пензију се ишло са 50 година живота... Права демократија, гдје људи могу буквално да пљачкају државу без посљедица... САД су појам за све нас!

Name

деда

29.05.2020 14:00

ре @бл Гдје ли си ри у сколу исао одговор: у БЛ

Name

неле

02.06.2020 09:02

Русија нек им саље плаве слемове!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојса

03.06.2020 22:34

Тразимо хитну седницу СБ УН због прекомерне употребе силе полиције на мирне демонстрантр, а поготово ангазовања војних снага. Тразимо да се обе стране уздрзе од насиља и седну за преговарацки сто. Уколико власти УСА одбију да седну за преговарацки сто и наставе са крсењем слобода и људских права, неопходно је да се уведу санкције а Русија и Кина задрзавају право употребе силе у застити права демократски настројених градјана. Уколико не прекину насиље УСА це бити избацене из УН. Молимо НР КИНУ И РУСИЈУ да припреме и покрену акцију МИЛОСРЕДНИ АНЂЕО 2 ради успостављања владавине права и људских слобода на територији УСА без дозволе СБ УН постујуци усвојена правила наметања мирних ресења силом примењена на Србији 1999 године.

ОДГОВОРИТЕ