МУП РС покренуо истрагу словеначких фирми у Бањалуци

Након што је Пореска управа Словеније покренула истрагу пословања фантомских предузећа која су њени држављани основали у Бањалуци, прича портала ЦАПИТАЛ привукла је пажњу и надлежних институција у Републици Српској.

Република Српска 28.05.2020 | 18:40
МУП РС покренуо истрагу словеначких фирми у Бањалуци

Наиме, како је за наш портал потврђено из Полицијске управе Бањалука, бањалучка полиција истражује информације.

“Полицијски службеници Полицијске управе Бања Лука, већ предузимају одређене оперативно – тактичке мјере и радње у вези ваших навода.  О свему учињеном јавност ће бити благовремено обавјештена”, поручили су из ове Полицијске управе.

У Окружном јавном тужилаштву Бањалука кажу да се они укључују у истрагу кад постоји сазнање да је почињено неко кривично дјело.

“Ово Тужилаштво је до сада у више наврата покретало истрагу на основу медијских текстова, што ће чинити и у будуће када из тих текстова буду произилазили основи сумње да је почињено неко кривично дјело”, поручили су они.

Пореска управа: Српска је примамљива за фирме 

У Пореској управи Републике Српске за сада не откривају да ли ће дјеловати, те поручују како они контролишу плаћајне пореских обавеза, без обзира ко је основао предузеће.

Сматрају да је ова појава резултат конкурентности пореског система у РС и ниских пореских стопа, које су међу најнижим у Европи, због чега је Српска за многе примамљиво мјесто за започињање бизниса.

Према њиховим ријечима, још је рано за доношење било каквих закључака.

“Пошто је већина пореских обвезника које помињете основана у прошлој и почетком ове године, обавеза подношења годишњих пореских пријава је била 31. март 2020., али је тај рок помјерен на 30. април, док су рокови за плаћање пореских обавеза помјерени на 30. јуни, а све због пандемије корона вируса. С тим у вези, још увијек не располажемо подацима о пословању тих фирми у прошлој години, а информације којим располажемо показују да се ти порески обвезници претежно баве дјелатностима посредовања у трговини, ПР-ом, савјетовањем, рачунарским програмирањем и другим дјелатностима”, казали су из Пореске управе Српске.

Напомињу да са Пореском управом Словеније остварују међусобну размјену података, која се претежно односи на избјегавање двоструког опорезивања.

У коментару на наша питања, Министарство привреде и предузетништва Српске поручују да су сви инвеститори добро дошли, уколико послују у складу са законима и прописима.

„Републици Српској су потребна страна улагања и користимо све расположиве капацитете за привлачење страних улагања, а посебно оних који утичу на научно-технолошки развој, запошљавање посебно младих и подстичу извоз. Уколико постоји одређена сумња у законитост рада појединог привредног субјекта, институције у систему, у склопу својих надлежности, истражују и утврђују наводне инкримисане радње”, саопштили су из министарства.

Фантомско пословање 

Подсјећамо, како је ЦАПИТАЛ недавно објелоданио, држављани Словеније су у протекле двије године у Бањалуци отворили преко 200 фантомских предузећа са циљем да преко Српске избјегну плаћање високих пореза у Словенији и тако сачувају новац.

Предузећа немају број телефона, електронску пошту, а на адресама на којима су регистрована не постоје њихова представништва ни канцеларије што указује на то какве су њихове пословне амбиције.

При регистрацији  је у већини случајева посредовао Рок Снежич, контроверзни словеначки бизнисмен и савјетник Јанеза Јанше, премијера Словеније.

Након нашег текста, истрагу је отворила Пореска управа Словеније. 

(Цапитал)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Модричанин

28.05.2020 16:59

Предузимају мјере у заташкавању и уклањању доказа о повезаним лицима блиским властима у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блиц

28.05.2020 17:39

Што не предузимају мјере око покретне болнице, мало сутра, ови су вјероватно обећавали кеш властима, а пошто нису дали слиеди истрага, стандардно

Name

Бањалучанин

28.05.2020 18:01

А у чему је заправо проблем? Свако би да плати порез тамо гдје је мањи. Умјесто да све из Европе позовемо да дођу у Српску и да им узмемо по 10%, ми их истражујемо?!

Name

Посавка

28.05.2020 19:52

Најдрагоценије ти мора да радиш негдје у друштву кад толико знаш ????

Name

Ре

29.05.2020 08:44

Управо тако и никако другачије. До сада су већ постали мајстори у уништавању доказа и заташкавању најмонстрознијих злочина. Са мафијашем, психопатом и нарко босс-ом на челу!

Name

Илија

28.05.2020 17:11

Само дзаба лупетају. Одакле све ово пред изборе. Ста су радили до сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Х аха

28.05.2020 17:29

Слободна територијаа за бизнис!!!!ако ако примамљиваааа бас!!али за кога????

Name

Словенац

28.05.2020 19:08

Тако је

Name

Дубии кокот

28.05.2020 17:28

А ста је са италијанским фирмама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Причитајте

28.05.2020 17:32

Прочитајте Словеначке медије и портале и видјећете како се води истрага против Каје МГ минд за прање пара и изношење новца из Босне и Херцеговине , у свим институцијама се води истрага ,мислио Кајо преко цркве прати паре. Међутим дошао нови начелник Копра и све тражио о поријеклу новца Каје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слобенац

28.05.2020 19:29

Тразио мауну.

Name

Ванземаљац

28.05.2020 20:16

Скоро је несто Васковиц писао на ову тему, јако је занимљиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киза

28.05.2020 21:19

Творци новог свјетског поредка са плаценицима у плавом отимају харац људима.

ОДГОВОРИТЕ