Израчунато када ће нам сванути јутро без короне?

Најновији корона пресек показује да је број новозаражених у нашој земљи скоро упола мањи у односу на јуче и износи 25, а оно што сви чекамо јесте дан када заражених неће бити уопште.

Србија 28.05.2020 | 17:56
Израчунато када ће нам сванути јутро без короне?

Према тврдњама епидемиолога са Медицинског факултета у Београду, тај датум се може прогнозирати и то користећи се математичким прорачунима који, уколико се остваре, 26. јун предвиђају за "дан без короне".

Стручњаци напомињу да су до ове прогнозе дошли математичким прорачунима у којима се гледа однос оболелих и излечених, али и уз помоћ епидемиолошке криве која се прати из дана у дан. Да би се та прогноза остварила, једини услов је да се грађани и даље придржавају препоручених мера заштите и да се понашају одговорно, додају епидемиолози.

Професорка Медицинског факултета Татјана Пекмезовић потврдила је за "Информер" овакве прорачуне и истакла да се крајем јуна очекује да не буде више нових случајева.

- Постоје математички модели који омогућавају такве прогнозе. Ми се бавимо епидемиолошком науком која укључује и употребу математичких модела и предвиђање краја епидемије. Математички прорачун који су урадили епидемиолози Математичког факултета показују да, уколико се настави са придржавањем мера, последњи случај заражених требало би да буде 25. јуна - објаснила је проф. Пекмезовић, и напоменула да су њихове анализе од пре две недеље показале статистику коју имамо ових дана, односно да се број новозаражених креће око један одсто.

Три математичка модела

Епидемиолог Зоран Радовановић објашњава да постоје различити модели за израчунавање криве епидемије и како ће се она кретати. Као главни показатељ за рачунање користи се број оболелих у току 24 часа.

- Постоје три математичка модела која епидемиолози користе за анализу и прорачун који предвиђа до када ћемо имати нове случајеве корона вируса. На основу општих информација о кретању болести могуће је приближно одредити ког датума ће се то догодити. Сваког дана од појаве првог случаја инфекције у модел се убацује бројка новооткривених пацијената. Уз помоћ овог броја и укупног броја оболелих добијамо криву која с временом почне обликом да подсећа на звоно. Када крива почне да пада, према том силазном краку отприлике можемо да израчунамо до када ћемо имати новозаражене - каже др Радовановић.

Он додаје да верује да ћемо током јуна дневно имати до пет новозаражених грађана, а знајући то, сасвим је логично очекивати да крајем наредног месеца крену дани када међу тестиранима неће бити позитивних.

"Вирус би у Србији до до 2. августа могао потпуно да нестане"

Лабораторија Универзитета за технологију и дизајн у Сингапуру предвиђа на основу података Светске здравствене организације ток пандемије новог корона вируса, а истраживање показује путању, број случајева који би могли да буду регистровани као и датум њеног краја. Према њиховом предвиђању, пандемија би могла да се оконча до почетка децембра.

Резултати истраживања спроведеног у овој држави говоре да ће вирус код нас, већ у мају, тачније 21. маја, додатно ослабити, а да би до 2. августа могао потпуно да нестане.

Како кажу научници који стоје иза овог пројекта, они користе методе предиктивног праћења које о подразумева континуирано надгледање предвиђених вероватних будућих догађаја, као што су скокови и падови и завршавање тренутне пандемије. Они то чине користећи најновије податке који се генеришу свакодневно, више за потребе праћења како би се извукло разумевање о ономе што се догађа сада него да би тачно предвиђали будућности.

Резултати њиховог истраживања делују реално и охрабрујуће, али их треба узети с резервом.

Према подацима од 30. априла, читав свет би теоретски могао да изађе из пандемије 7. децембра, уз стандардну девијацију од 2,5 дана.

У Сједињеним Америчким Државама ће теоретски крај бити тек 21. септембра, у Русији 8. августа, у Италији 5. септембра, а у Француској 12. августа. Немачка ће крај пандемије можда дочекати 10. августа, у Аустрији ће се окончати 13. јуна, а Велика Британија би могла дочекати крај пандемије 31. августа.

(Блиц)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Клик

28.05.2020 16:01

Да ли су у рацуницу укакулисали да це до тог датума на ове просторе нахрлити гастарбајтери са могуцности доносење вируса ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

28.05.2020 18:25

Од њих је и стигло. Само код нас је могуће да пандемија крене с истока, а нама дође са запада.

Name

Ре клик

28.05.2020 19:35

Требало би ти бити драго да од неког гастарбајтера добијес корону јер уз корону це доци И еври. А ако ти је љепсе да се надјес у јос вецој дубиози Онда нецемо ни долазити тако да цес бити сретан И без короне Али зато И празне гузице. Сад навали пљуват по дијаспори Али прије тога замисли како би то изгледало да нико не додје И нико не посаље ни цент.

Name

Занзибар

28.05.2020 16:24

Господјо, Ви и Васе колеге морате јос дуго да изуцавате вирусе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

29.05.2020 03:02

Ма најбоље да та проклета дијаспора и не долази, кад само доноси вирусе. Шта ће нам њихови еури, кад ми фино можемо јести траву, ако нам власти не забране.

ОДГОВОРИТЕ