Судије и тужиоци на корак до дебљих новчаника

Судија и тужиоцима је за смјештај и одвојен живот потребно обезбиједити 222.725 КМ с тим да би по основу одвојеног живота примали мјесечно 300 КМ, а за трошкове смјештаја 400 КМ. Када је ријеч о трошковима превоза с посла и на посао судије и тужиоци у институцијама БиХ примали би 11 мјесеци у години по 53 КМ, за шта је потребно обезбиједити 201.708 КМ, наводи извор из Уставноправне комсиије Дома народа БиХ.

Босна и Херцеговина 28.05.2020 | 07:43
Судије и тужиоци на корак до дебљих новчаника

Уставноправна комисија Дома народа БиХ након исте комисије у Представничком дому, подржала је измјене Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, тако да је готово извјесно да ће судије и тужиоци на нивоу БиХ након неколико покушаја, као и остали функционери, имати право на топли оброк, превоз те накнаду за одвојен живот.

"Закон је добио подршку комисије, а још раније и комисије Представничког дома. Никад се не зна, али мислим да је вријеме да тај закон прође, јер се њиме на крају крајева и спроводи одлука Уставног суда БиХ", испричао је један од чланова Уставноправне комисије Дома народа БиХ.

Иначе, Уставни суд БиХ још раније је утврдио да судије и тужиоци на нивоу БиХ, као и остали функционери у институцијама БиХ, имају право на топли оброк, превоз и смјештај, а одмах након тога судије и тужиоци почели су са појединачним тужбама против БиХ.

Од тада до данас из буџета БиХ на име накнада судијама и тужиоцима исплаћено је више од три милиона КМ, јер у свим случајевима судови пресуђују у корист судија и тужилаца, што и не чуди с обзиром на одлуку Уставног суда БиХ.

На овај проблем указивали су више пута из Правобранилаштва БиХ, гдје кажу да је током 2016. године усвојено пет тужбених захтјева, за шта је исплаћено 191.000 КМ док је 2017. године усвојено 29 тужбених захтјева по основу чега је плаћено 1,9 милиона КМ, а у 2018. години усвојено је чак 50 тужбених захтјева који су буџет БиХ коштали мало више од милион КМ.

"Због наведеног, приступило се изради закона о измјени и допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ", наведено је у образложењу измјена закона који је усвојен на јуче одржаној сједници Уставноправне комисије Дома народа парламента БиХ, а осим судија и тужилаца, накнаде ће добити и одређене категорије стручног особља у правосудним институцијама.

Према процјенама Савјета министара БиХ, који је и предлагач измјена Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама, уколико он буде усвојен, у буџету БиХ биће неопходно обезбиједити најмање 1,1 милион КМ. Процјена је направљена на бази информација Високог судског и тужилачког савјета БиХ које кажу да у правосудним институцијама БиХ ради 23 судија и тужилаца који дужност обављају 80 километара удаљени од мјеста пребивалишта.

Њима је за смјештај и одвојен живот потребно обезбиједити 222.725 КМ с тим да би по основу одвојеног живота примали мјесечно 300 КМ, а за трошкове смјештаја 400 КМ. Када је ријеч о трошковима превоза с посла и на посао судије и тужиоци у институцијама БиХ примали би 11 мјесеци у години по 53 КМ, за шта је потребно обезбиједити 201.708 КМ.

Највише новца, када су у питању накнаде за судије и тужиоце, биће потребно за топли оброк и то 763.429 КМ, а према плану, дневни износ топлог оброка био би 8 КМ, а исплаћивао би се 21 радни дан током 11 мјесеци.

Подсјећања ради, судијама и тужиоцима по основу Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, који је усвојен 2005. године, нису предвиђене накнаде за топли оброк, превоз, одвојен живот и смјештај, као што на то имају право запослени у институцијама БиХ.

Због овога судије и тужиоци у правосудним институцијама БиХ тужили су БиХ и Уставни суд БиХ је на крају одлучио да и они имају право на то, након чега су судије и тужиоци почели са тужбама против БиХ.

"Независне" су још раније објавиле да судије углавном пристају на нагодбе док тужиоци Тужилаштва БиХ за то неће да чују и улазе у судске спорове искључиво из разлога што им, поред накнада, буду исплаћене и затезне камате.

(Независне новине)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Лида

28.05.2020 05:55

Прозивати судије и тузиоце ту гамад,а кад се власт промјени за нерад процесуирати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

28.05.2020 06:21

Њима нетребају плате могу зивјети од поткивање

Name

Поткивање

28.05.2020 06:27

Јел господин Салиховиц помилован? Или је примљен у клуб папака?

Name

реалност

28.05.2020 09:25

Када би позатварали криминалце и муљаторе из БиХ био би унистен правни систем!

Name

xy

28.05.2020 06:20

ЗА ПОВРАЋАЊЕ ...ФУУУЈЈЈЈЈЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивљи запад

28.05.2020 07:12

За нечасно обављање правосудне функције треба их додатно наградити. Престрашно како се осиромашени народ додатно пљачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац

28.05.2020 07:32

Додатно куповање за нерад или рад за мафију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

врс

28.05.2020 07:57

к л о ш а р и од судија и клошарлук од судства, надам се да се стиде кад се сретну са колегама из региона гдје бар мало нешто раде..кад је додик са санадером требо у затвор еј, знате ли ви несретници кад је то било?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мими53

28.05.2020 08:26

Па ста онда са просвјетом, мед. радницима ,полицијом........па зар нисмо сви једнаки пред законом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈО

28.05.2020 09:27

Ово је доказ да наградјују само оне професије и људе које им требају а то је ицито да је судство и тузиластво. Ово се зове куповина због лицног интереса. Ми немамо ни судство ни тузиластво, нико ниста не ради, јер их је власт платила да не раде ниста, зато сада стизе и награда. Ста је са истрагом криминала за вријеме ванредног стања??? Еј јадни и бједни сте ви у судству и тузиластву. Ста би са повецањем плате докторима и сестрама???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пљацкаси

28.05.2020 09:37

Ко плаца радницима трошкове превоза сваки мјесец. Одвојен живот, стан, превоз, храна.... Све додатно. Чему им плаћа служи која је и овако многоструко већа него код инжењера, љекара, професора, универзитетских професора итд. Све то треба укинути и довести у један складан однос нпр. 2,5-3 просјечних раднички плаца. Право је завршавао свако онај ко није могао ништа друго завршити. Ако им је то мало, нека иду у пруватлук и покажу шта знају. Хармонику на раме, па у кафану, као главни поткивач.

ОДГОВОРИТЕ