СНСД годинама спори Уставни суд, па му се жале?!

Прашина која се дигла око одгађања избора за 15. новембар по свему судећи још се дуго неће слећи, а све очи за сада су упрте у Уставни суд БиХ од којег се очекује да оцијени да ли је одлука ЦИК била у складу са законом.

Република Српска 27.05.2020 | 21:21
СНСД годинама спори Уставни суд, па му се жале?!

Ништа то не би било чудно да захтјев Уставном суду БиХ за преиспитивање одлуке ЦИК није поднијела највећа странка из Српске – СНСД која већ годинама заговара став како одлуке тог суда нису легитимне.

Тиме смо ушли у још једну апсурдну ситуацију да они који највише споре одлуке Уставног суда БиХ сада очекују од њега да оцијени да ли је ЦИК прекшио закон.

Захтјев Уставном суду БиХ, тако стиже само неколико мјесеци након што је Народна скупштина Републике Српске одржала посебну сједницу на којој се расправљало о само једној тачки дневног реда – „Информацији у вези антидејтонског дјеловања Уставног суда БиХ“, а на којој су се представници политичких партија утркивали ко ће бити гласнији у осуди рада и дјеловања Уставног суда БиХ.

На сједници НСРС су се тако могле чути квалификације како је „ Уставни суд БиХ лакрдија правног система” те да је ријеч о „политичком и окупационом суду, чије одлуке немају легитимитет“.

И нису само за СНСД и странке из Српске спорне одлуке Уставног суда БиХ. Протеклих година тај суд је донио на десетине пресуда које до сада нису спроведене и за то никад нико није одговарао.

Другим ријечима, одлуке овог суда спроводе се или не спроводе у зависности од тога како коме у којем моменту одговара.

Питање које мучи сваког просјечног грађанина јесте због чега се онда уопште тражи од Уставном суду БиХ да преиспита одлуке ЦИК ако пресуде тог истог суда у овој држави скоро да нико не признаје?

Која је сврха тих захтијева и шта ако Уставни суд у овом случају донесе пресуду да је ЦИК прекршио закон? Да ли ће та одлука Уставног суда онда бити валидна и зашто ова хоће, а оне раније неће?

В.д директора Транспаренси интернешнал Ивана Корајлић истиче да су политичке странке давно обесмислиле институције, укључујући и Уставни суд БиХ.

– Чињеница је да је и до сада свако узимао оно што му одговара када су у питању пресуде Уставног суда БиХ, па и Европског суда за људска права. Постоје бројне пресуде које никада нисмо имплементирали јер свако инсистира само на оним стварима који им у датом моменту одговарају у неком политичком смислу – истиче Корајлићева.

Она наглашава да политичке странке имају већ развијену тактику, па тако иду на обесмишљавање оних институција чије им руководство или одлука не одговарају, док друге институције руше системски убацујући своје кадрове у њих.

Корајлићева истиче да је ЦИК одговарао овим странкама, које је сада највише споре, онда када су у њој сједиле неке друге особе којих сада нема.

Очито је, каже она, да су особе које су отишле из ЦИК биле „њихови играчи“, а сада их више нема, па им „нови не одговарају“.

– Оног тренутка када било ко нема неку контролу над одређеном институцијом тада почињу оспоравања и улоге и руководства и свега осталог, а опет када затреба у неком политичком смислу да се гурају одређене ствари онда те институције исто тако одговарају- каже Корајлићева.

Она истиче да, на жалост, у БиХ не постоји нормалан односа према институцијама таквим какве јесу већ је све потпуно обесмишљено и у смислу њихове улоге, а с друге стране и због самог начина на који се бирају особе у кључне институције.

– Све на крају постане бесмислено. Институције постану средство за политичка поткусуривања и остваривање неких сопствених политичких или других циљева- закључује Корајлићева.

(Српскаинфо)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Свирач

27.05.2020 19:43

И у Уставном суду има Бајиних људи. Који играју како он свира. Провјерено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

27.05.2020 19:54

СНСД командује Уставним судом БиХ годинама са својим људима.

Name

Ре

27.05.2020 20:21

Уставни су мора радити по закону А не по мјери Додика и било кога. Док то не схватимо нема нам спаса

Name

хаха

28.05.2020 12:23

А дали и..потковани..имају утицај на тај суд било би много лаксе...

Name

Зоран

27.05.2020 19:45

Како то Сад је легитиман

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

27.05.2020 19:53

Једини суд који треба признати јесте онај који ће судити и праведно осудити све ратне и поратне профитере, мафијаше, убице, на челу са актуелним предсједницима, министрима, па све до страначке ухљебљене гамади по општинама и државним предузећима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

27.05.2020 19:55

ово неког изненадјује?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босна

27.05.2020 19:59

А шта је то чудно од СНСД а. Ко их води, на крају ће се борити за БиХ више него сами Бошњаци. Продају вас сваким даном а в слихепи код очију. Надам се опет побједи Додика, најбоље ради против РС а и његоб коначни циљ је њен нестанак, јер тако мора да буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

27.05.2020 20:21

ХАХАХА ко не зна Бурлета и њ секту скупо би их платио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

27.05.2020 20:21

Уставни суд ради под снажним утицајем снсд-а тј Додига, Изетбеговица и цовица, а само прицају шупље приче за народ. Ако уставни суд није под њиховим утицајем, зашто ни један криминални акт ове тројице није процесуиран?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОЛИДУК ДРНД

28.05.2020 08:01

САМО ДОДИК СРБИНА СПАСАВА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

28.05.2020 08:25

А што вам смета да се оцијени легалност и легитимитет ЦИК-а? Па ваља је то у интересу свих .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

28.05.2020 16:56

СНСД на нивоу БиХ ради као са шведским столом,узимају што им треба а одбацују што им не треба.До сада је то пролазило а како ће убудуће, видјечемо.

ОДГОВОРИТЕ