"Ово је најгора власт, све је у дубокој кризи"

Посланик СДС-а Младен Босић казао је како је сигуран да су га прислушкивали и да су га у то неколико пута увјерили, али ни тада ни сада није пријавио јер мисли да нема коме. Нагласио је како се то не ради у оквиру званичног система већ у паралелном.

Република Српска 27.05.2020 | 18:41
"Ово је најгора власт, све је у дубокој кризи"

"Неколико пута су ме увјерили у то, док сам био предсједник странке, у једном од листова који су били под контролом тадашње и садашње власти, изашао је препричан мој приватни телефонски разговор. Нико Додику није повјеровао да се шалио. Свако ко иоле зна његов карактер зна да тешко може одолити том искушењу, с таквим нивоом власти и и бахатости, да не искористи систем да би слушао политичке непријатеље. Сјећам се времена када је набављена извјесна опрема за телекоме и полицијске службе у Републици Српској, када је било озбиљних назнака и упозорења да се паралелно набавља неки систем који неће бити званичан за прислушкивање. Ја немам директних доказа", рекао је Босић.

Навео је како је ово највећи могући ниво кршења закона.

"'Ја кршим закон, а ви ништа не можете' - то је нешто што шаље поруку 'Ја сам изнад свега, односно ја сам Бог'. То је заиста фасцинантно да се дешава у 21. вијеку да људи човјека који је с оне стране закона. Својевремено сам рекао да је криминалц, па сам пресуђен на суду у Бањалуци да није то доказано иако сам помињао десетине докумената који то доказују још од времена када је био шверцер цигарама и нафтом у рату", рекао је Босић.

Истакао је да, док се не успостави правни систем, ништа не може промијенити па ни изборни процес.

Говорећи за Дан уживо о помјерању датума одржавања локалних избора, казао је да до тога не би дошло да је буџет усвојен, али да коалициони партнери не могу да се договоре.

"Овдје је главно питање да ли неко жели да не дође до избора или Мостаризација БиХ. Није ми јасан циљ СНСД-а, не видим зашто би ишли у рушење избора ако тврде да убједљиво могу побиједити. Разумијем зашто евентуално Драган Човић желе да искомпликује ту ситуацију. Он очигледно жели ријешити неке друге проблеме стварајући што дубљу кризу као нпр. избор хрватског члана Предсједништва, односно измјену Изборног закона. Води политку притиска да би дошао до свог циља. Разумијем шта ради на страну што је то проблем за све грађане који немају везе с тим", рекао је Босић.

Говорећи о избору чланова ЦИК-а, казао је да не сматра да су илегално изабрани јер их је Представнички дом изабрао, а да Дом народа не потврђује по Уставу.

Истакао је да је основни циљ садашњег сазива ЦИК-са да врати повјерење и спријечи оно што се евидентно дешавало у претходним изборима.

"Тешко ћете наћи некога да није био нигдје. То може неко ко изађе из основне школе па ни с ким није био близак. За госпођу Бјелицу никада нисам чуо да је члан странке СДС или била на листи, а савјетник није страначка функција на кој није дошла као кадар СДС-а. Свако је био у контакту с политиком на неки начин", рекао је.

За Бјелицу је рекао да је врло способан адвокат и правник и вјерује да ће бити независна у доношењу одлука јер ће то ће бити изложено суду јавности, док је за Калабу казао да нема никаквих информација да ли је био на листама ПДП-а.

"Избор ЦИК-а није разлог за неусвајање буџета већ жеља Драгана Човића да ријеши раније наведена питања. Он затеже конопац прави атмосферу и доводи до пуцања како би то ријешио. Сви испаштамо због тога, најбоље би било да се нађе рјешење за тај проблем. Ово је најгора власт, Савјет министара је у блокади, ово је фингирање рада", истиче Босић и додаје:

"Нема приједлога закона, основних одлука, ни буџета што му је основни задатак. Не могу се договорити о подјели пара које имају, ово је дубока криза. Изненађен сам што сва три партнера крију дубину кризе и покушавају се тући иза сцене. Криза је много опаснија и дубља него што је приказују, фингирају да Савјет министра и Предсједништво функционише, али свуда су постављени клипови и точкови су закочени", рекао је Босић.

Коментаришући именовања министра за људска права Милоша Лучића, казао је да је то слика нашег друштва.

"То је слика једне не само просјечности већ исподпросјечности ауторитарног система гдје свако може бити министар и предсједник државе. Ово се свело на одлучивање три човјека, они постављају своје кадрове јер ауторитарно владају својим странкама. Не могу поредити пријашњи састав Савјета министара с овим, видјећете разлику по квалитети, не знам зашто толико срозавање", истакао је Босић.

Коментаришући одлуку Миће Мићића да оснује странку и потпише уговор с Милорадом Додиком, Босић је рекао како сматра да је то крај једног дуготрајног процеса те да је то било очекивано.

"Хтио сам се повући још 2014. са чела странке, а онда сам спознао да је све било намјештено да Мићић преузем странку и имао је договор с Додиком. Остао сам још двије године да се то не деси. Ово је континуитет Додика на растурању СДС-а и других странака куповином, још од афере'куповине папака'. То је уништавање опозиционог амбијента, куповином уцјненом, политичком пијацом Додик уништава и своју странку тим. Можете мислити како се осјећају људи из СНСД-а у Добоју када Огњен Петровић постаје шеф против којег су се борили", рекао је Босић.

На питање ко ће бити противкандидат Мићи Мићићу у Бијељини, Босић је рекао како се нада да ће опоизиција имати довољно памети да предложи једног кандидата иза којег ће стати те да би он имао реалне шансе да побиједи. 

(Н1)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

штеточине РС.

27.05.2020 17:46

Ова власт влада за себе и своје личне интересе, све растурено све продано све задужено у презадуженој РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љута Гуја

27.05.2020 18:33

Вјероватно је и сваки његов разговор прислушкиван од тајних служби великих сила. Да их не набрајамо. Ја мислим да они знају кад он пр'не, шта једе, с ким се састаје, с ким прича. Тим подацима они га држе у шаци да би га уцјењивали и приморали да игра како они свирају. На дјелу се види да је то тако.

Name

Борац

27.05.2020 18:50

Само нека погледају мици трецини и оним ко га подрзавају имовинске картоне. Све це вам бити јасно ко су.

Name

ДОШАО ИМ ЈЕ КРАЈ

28.05.2020 05:37

ОВИМ СНСД-ОВИМ ШТЕТОЧИНАМА КОНАЧНО ЋЕ ИЗГЛЕДА ДОЋИ КРАЈ. ВИДИ ИМ СЕ ПО ЈОШ БАХАТИЈЕМ И НЕНОРМАЛНОМ ПОНАШАЊУ НА СВАКОМ МЈЕСТУ А У СКУПШТИНИ ДА НЕ ГОВОРИМ. МИСЛЕ ДА СУ БОГОВИ. ЈАДНИ ЛИ СУ ОНИ. ПА ЧАК ВЕОМА ШТО ЈЕ УПЕЧАТЉИВО ТО ЈЕ ПОНАШАЊЕ ЧУБРИЛОВИЋА . ЈАДАН ОН НЕ СМИЈЕ СВОЈЕ ЦРВЕНЕ ДА ОПОМЕНЕ А ОПОЗИЦИЈИ МАЛТЕ НЕ ДА НИ ДА ПРОГОВОРЕ. ДОДИК КОЈИ СЕ ПОНАША КАО ДА ЈЕ БОГ ПОНАШАЊЕ НУЛА. СВЕ ЧОВЈЕК ПОТПИСАО, ПРОДАО, РАСТЈЕРАО НАРОД, СРЕДИО РЕПУБЛИКУ СРПСКУ, ДОВЕО ЈЕ НА СТАЊЕ ИСПОД НУЛЕ И ОПЕТ ИМА НЕШТО ДА ПРИЧА И ДА НАПАДА. ДОДУШЕ НАПАД МУ ЈЕ НАЈБОЉА ОДБРАНА.

Name

Ре

28.05.2020 05:54

Е, ово је један изузетно поштен, инелигентан, смјеран, и културан човјек. Такви нам требају у власти, а не кримоси и насилници са психијатријском дијагнозом.

Name

ОБЈЕКТИВНО

27.05.2020 17:47

Овдје нема уређеног политичког тржишта гдје се нека роба може сертификовати, нема на овој нашој пијаци никакве стандардизације, зато што се држава сматра пљеном. Овде не постоји природни алгоритам доласка на власт и силаска са власти, него кад се једном попне на власт, обично га мораш рушити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОЗБИЉАН ПРОБЛЕМ

27.05.2020 17:52

Једнако је опасно да немаш опозицију којој су доступни демократски канали, јер ако немаш опозицију, ти уствари немаш један орган, немаш бубрег. Али овде се опозиција схвата као реметилачки фактор који треба дотући и уништити“, Касно је формирати ватрогасну јединицу ако нешто већ гори. Она мора да постоји увјек, најрентабилнија је када је не користиш, али мора да постоји, без обзира што имаш трошак за њено одржавање, а немаш никакав профит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

28.05.2020 05:40

Како добар и струцан коментар.Требало би га прослиједити свима на адресе у опозицији да барем ста науце

Name

Никола

27.05.2020 17:53

Ријетко паметан и поштен човјек,али није за ову стоку којој је смијесно када се Додик подригне !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

хааххахх

28.05.2020 18:18

Има ту истине. Народ је примитиван, махом. Насљеђе комунизма (читај: сатанизма).

Name

Немања

27.05.2020 17:54

Паметан и реалан политичар,али неписмени народ воли лопове и криминалце,а како сада видимо и НАТО издајнике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ништа

27.05.2020 18:20

Треба засукати рукаве баћо мој.

Name

Лутак искрвљеног лица

27.05.2020 20:42

НАТО је зато.

Name

Милан

27.05.2020 20:34

Јајаре на власти од првог до задњег, паметни и нормални људи немају шансе код ове секте на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

27.05.2020 22:24

Ту сте ви негдје сви у пет дека, нема неке знацајне разлике.. Да има вец би се несто одавно мијењало

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЛАСАЈТЕ ЗА ДОДИКА

29.05.2020 06:46

ГЛАСАЈТЕ ЗА ДОДИКА ГЛАСАЈТЕ ЗА ДОДИКАГЛАСАЈТЕ ЗА ДОДИКАГЛАСАЈТЕ ЗА ДОДИКАГЛАСАЈТЕ ЗА ДОДИКА XАXАXАXАXАXАXААX

ОДГОВОРИТЕ