Медвједићи из Крешева стигли у нови дом, Бингов зоолошки врт у Тузли

Прије неколико дана у околини Крешева пронађена је медвједица која је била у лошем здравственом стању, а убрзо након тога и њена два младунчета.

Босна и Херцеговина 27.05.2020 | 17:20
Медвједићи из Крешева стигли у нови дом, Бингов зоолошки врт у Тузли

Успркос напорима ветеринара, медвједица је угинула од, како федерални инспектор за шумарство наводи, тешких тјелесних повреда које је задобила највјероватније од мужјака.

Два медвједића су стабилног здравственог стања, али у свом природном станишту не могу преживјети без мајке. Зато су их данас инспектори ФУИП-а, тачније главни федерални инспектор за шумарство Мухамед Хоџић у пратњи колега, довезли у Бингов зоолошки врт у Тузли.  

„Млади медвједи су у добром стању и данас смо их смјестили у најбољи Зоолоши врт који тренутно имамо у држави. Ово је други пут да удомљавамо медвједиће који су се нашли у оваквој ситуацији. Ради се о репрезентативном објекту и срећа је што знамо да ће медвједићи овдје имати  константну бригу и ветеринарски надзор.“– рекао је Хоџић и додао: „Захваљујем Семиру и Стјепану, упосленицима шумске управе из Крешева, који су се бринули о медвједићима протеклих дана и по њима су их и назвали Сема (женка) по Семиру и Пепо (мужјак) по Стјепану-Пепи.“ – казао је федерални инспектор за шумарство Мухамед Хоџић.

Семир и Стјепан су данас присуствовали примопредаји медвједића, те су младунчадима дали први оброк у новом дому.

Татјана Пауноски, руководилац службе маркетинга Бинга истакла је да су у Зоо врту потпуно спремни за нове становнике:

‘Када нам је инспектор јавио да ће медвједићи доћи у наш зоолошки врт, брзо смо све организовали и припремили смо једну од великих медвјеђих настамби. Свјесни смо да је за медвједиће најбоље да одрастају у свом природном станишту, али и да то у овом случају није могуће, те да без мајке не би преживјели. Нажалост, наша земља нема установу која се може бринути о животињама које се задесе у оваквој ситуацији. Прије три године на исти начин нам је додијељен и медо Шишко, који је пронађен у Ракитном. Наш тим ће учинити све да и ови медвједићи буду збринути на најбољи могући начин.“ У наредном периоду медвједићи неће бити у вањским настамбама како би се што прије прилагодили, истакла је Татјана.

Зоо врт компаније Бинго отворен је прије четири године и налази се надомак Тузле. Тренутно у њему има 39 животињских врста са више од 350 животиња. Највећа атракција су лавови којих тренутно има девет.

Од сада ће и четверочлано друштво медвједа (Маја, Шишко, Пепо и Сема) такођер освајати симпатије посјетилаца. Осим животиња, у склопу зоо врта има и ресторан Рингишпил, затворена играоница, три вањске играонице, пространо шеталиште, парк са лијепом љетном вегетацијом, терен за мали ногомет и мноштво других забавних садржаја за дјецу. Из компаније истичу да је овај зоолошки врт њихов поклон Тузли.

 (БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ТЕШКО НАМА

27.05.2020 16:45

Важно је да су збринути. Неће бити гладни и има ко води бригу о њима. ХУМАНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамара

27.05.2020 18:05

А зар се меди не би ,временом, требали пустити? Тузно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена

28.05.2020 08:25

Сва младинчад дивљих животиња која су дошла у додир са људима, било да су их хранили или пружили било какву другу врсту подршке, не могу да се врате у дивљину кад порасту јер временом губе природни инстинкт за лов и заштиту... Зависни су од људи.

Name

Милан н

27.05.2020 22:01

Свака цас за бинго зоо врт преслатка створења

ОДГОВОРИТЕ
Name

сандро

31.05.2020 10:24

Медвједици. Из. Кресева. Би требали. Временом. Да се. Врате. У. Природу. На. Слободу. Они нису. За кавеза. Временски. Ја бих их. Вратио. У. Природу. Нека. Буду. Слободни. Не бих. Их. Дрзао. У. Кавезу. То је. Зивотинља. Сумска. Требало би. Их. Вратити. Природи.