У "игри" нова фирма за увоз "покретне болнице"?!

Од  Агенције за лијекове БИХ још нико није званично тражио дозволу за увоз пратеће медицинске опреме за покретну болницу. У Агенцији нам је потврђено да су контакту са представницима фирме "Глобал Балкан", која је и увозник. У међувремену, у причи о увозу медицинске опреме - појављује још једна фирма. 

Република Српска 26.05.2020 | 20:01
У "игри" нова фирма за увоз "покретне болнице"?!

"Од стране истих смо смо обавјештени да ће се у току ове седмице велепрометник "Дербy Траде" из Брчког јавити као овлашени заступник највећег дијела опреме у покретној болници, захтјевом за увоз медицинске опреме'' – одоворили су нам из Агенције за лијекове и медицинска средства БИХ.

Фирма ''Дерби траде'' из Брчког само је посредник у цијелом послу јер је, стицајем околности, официјелни заступник медицинске опреме италијанског произвођача Фазини за БиХ. Ова фирма је увознику болнице неопходна, јер посједује потребне дозволе за регистрацију медицинске опреме.

Ипак, сва опрема која се налази под царинским надзором није регистрована код Агенције за лијекове, па ће се морати ићи са покушајем, односно, захтјевом интервентног увоза.

Власник ''Дербy траде''  за БН потврђује да су га из компаније ''Балкан глобал'' замолили да помогне при царињењу опреме за покретну болницу.

''Балакан глобал'' нас је контактирао прије 2 -3 дана. Ја сам дошао код њих и дали су ми списак опреме која је у Њемачкој. Погледао сам то и врато се у базу ''Дербy траде'', прегледали смо списак исте и увјерили се да је гро опреме из фирме Фазини, чији смо ми официјелни увозници и дистрибутери. Уговор је склопљен и омогућује да исти могу користити нашу регистрацију за свако регистровано медицинско средство и уз нашу писмену сагласност иста ће моћи да буде оцарињена'' – изјавио је за БН ТВ директор до.о.о ''Дербy траде'' Здравко Маринчић.

На списку опреме, према нашим сазнањима, има опреме која уопште није регистрована и не може се царинити на исти начин, што додатно компликује ситуацију.

"Један конкретан примјер – поменули су некакав ЕКГ апарат да га је неко тамо регистровао неки МРЛ што није тачно, тај апарат смо ми регистровали, он има свој каталошки број. Ми смо још у фази детектовања цијеле фактуре која је наводно у возилу у неком царинском терминалу. Наша регистрација плус одобрење за нерегистровану опрему једнако је могућност царињење цијеле опреме. Улазак те опреме сад ће бити легалан'' – каже за БН ТВ Здравко Маринчић.

ИЗ УИО БИХ потврдили су нам да постоје рокови до када мора стићи царинска пријава.

''Парктично, рок за подношење царинске пријаве је 15. јун. До тог рока би се требала поднијети царинска пријава за увозно царињење ове опреме'' – каже портпарол УИО БИХ Ратко Ковачевоћ.

Док се чека на одобрење увоза и царињење робе, шатор у Залужанима зјапи празан. Умјесто кревета и остале опреме – дрвене палете, непокошена трава и смеће – слика је тренутног стања.

Од помезно најављене покретне болнице, тренутно имамо само оно што видите – шаторе. Постављено их је 15. Два су затворена, унутра се  не налази ништа. Опрема која је стигла на почетку налази се у хангару поред шатора

Тачније ту су агрегати. Поред тога стигли су кревети, мадраци, расвјета.. Први контигнет царињен је 24 априла. Тај дио опреме са ПДВ-ом коштао је 2 милиона марака. Први контигент стигао је поечтком априла. Заједно са авионским превозом све је плаћено 4,6 милиона марака са ПДВ-ом.

Покретна болница и већина других јавних набавки у протекла два мјесеца завршена је преговарачким поступком. Пракса је показала да управо такав начин провођења јавних набавки оставља највише простора за злоупотребу новца грађана.

 

БН ТВ 

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

ДД

26.05.2020 18:18

Бозе сацувај, ово це бити као "мала невјеста"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеки Пресс

27.05.2020 06:24

"У Кини изгрд'ли Болницу, у Србији изгрд'ли ББолницу! Па како да ми бар не купимо БББолницу?" Коментар: ББББ!

Name

Најјаце Дај!

27.05.2020 06:28

Права мјера: треба појацати увоз!

Name

Андриц

26.05.2020 18:25

Добро Ва(и)сковиц рекао,изаце то на 3,5 милиона еур...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.05.2020 18:46

за прву рукуа послије и висе на крају та болница це костат као светог петра масло

Name

гг

26.05.2020 18:48

па вец је изасло на 4,6 милиона

Name

Ре

26.05.2020 18:50

Битно да се пљацка РС, сто веци износ то боље за ове под заставом Српске. Гамад...

Name

РЕ

27.05.2020 04:08

Ово је за болни јаук шта ради бахатост РС, за те милионе од народног кредита које је дао за шатор и опрему покретне болнице, могао је на мјесту хирургије направити нову болницу из темеља са више спратова.

Name

Милован кондор

26.05.2020 18:48

Агрегат купљен у Свајцарској за 50 000 франака а дупло већи у Њемачкој 10 000еура

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мутикасе

26.05.2020 18:50

П а какве сад има везе Италија са болницом зар није болница купљена у Њемацкој.Добро је да су транспортовали авионом јер дасу возили друмским саобрацајом од Њемацке до нас сви бих убацивали неки својих опрема на крају болница би била сувласниство РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

28.05.2020 00:44

Али овај је бас добар

Name

Ноле

26.05.2020 18:51

Већа превара и лакрдија није виђена у свијету у овој пандемији....

ОДГОВОРИТЕ
Name

XX

26.05.2020 18:57

Ево сад ВИШКОВИЋУ ајде буди човјек одговоран и моралан као што често кажеш на сједницама за себе па јавно реци свима нама у очи,, каква је ово набавка и колико траје и сва ова натезања небили што стигло од те опреме,, давно су вас прозвали за ову болницу па ви бранили све ито јавно и још се фалили како је то супер реакција и спас за пандемију,, време пролази и x неки ваши рокова за (биће спремна),, јели мали Станивуковић у праву, Вукановић и Тривићка,, пусти ко је је власт ко опзиција, знамо ми то,, ко је управу за ово што се види ево море се рећ мјесецима,, коме ово треба што се види,, паре су се могле обрнут 3 пута до сад и помоћ многима, а ово је ВИШКОВИЋУ? шта молим вас реците народу ако смијете од ДОДИКА, ако несмијете онда реците бар да НЕСМИЈЕТЕ, нестоји вам што причате на скупшини и што се види и зна,, молим вас г. ВИШКОВИЋУ да дате одговор свима нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишко Нејаки

26.05.2020 20:42

Одговорно тврдим да је куповина транспарентна, тако ми части и поштењ нашег (Српског) члана предсједништва.

Name

Ре ххх

27.05.2020 03:18

Висковиц нејаки реце да су то лапили Вијетнаму испред носа, мој приједлог, назовите Вијетнам И дајте то упола цјене, исплатице схе.

Name

Дц

26.05.2020 19:33

Браво комуњаре, лицемјери, лопови,...до конацне пропасти РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тиито

26.05.2020 20:02

.ебе луд збуњеногаа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

26.05.2020 20:05

ХАХАХХАХАХА КАКВО БЕЗВЛАШЋЕ А КРЕТЕНА СВЕ ВАМ Ј....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јами

26.05.2020 20:08

Гдје це лоповлук проци без Брцко дистрикта , ту се загубе сви трагови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

26.05.2020 20:35

Власт има проблем и ово је само разводњавање истог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клиx

26.05.2020 21:05

Овакве болнице користи УСА војска у Ираку, не плаћајући никоме струју, канализацију и воду. Колики ће бити трошкови струје, ко ће довести водове и поставити трафое и гдје? Не мисли неко ваљда да користи агрегате 24/7? Гдје је канализација, климатизација, стално напајање за операционе сале? Балкан глобал је успјешна фирма, није им ово требало, само кваре имиџ! А премијер је грамзив и неинтелигентан, бацио паре на врећу без дна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.05.2020 22:04

По цему је ова тасна масна респектабилна фирма? Које референце има? То сто препродаје отето народно орузје у дилу са Мупом по десетоструко вецим цијенама Намибији? По томе сто прави нека оклопна возила за Муп а колико знам до сада су направили два или три и то возила која су у фази прототипа и истразивања и то тако сто вецину компоненти које уградјује купује од других фирми, а праве само оклоп? По томе сто нема wеб странице? То је озбиљна фирма? Јел вама сваки хохстаплер који обуце одјело мозе продати зваку да је неки бизнисмен? По томе сто је газда довезао оног Вијетнамца лазног бизнисмена из Њемацке и возао га владиним авионом и правио будале од Зељке и Додока организујуци им састанке са њим, а лик нема 100 еура у дзепу?Нека та фирма казе ста је и колико продала и послова склопила на свјетском трзисту гдје постоји конкуренција, намјестени уговори са дрзавним институцијама РС се не броје, лик се спрда са нама о насем троску и глуми бизнисмена, а такви као ти прицају да је он неки бизнисмен. Лако је глумити бизнисмена са будзетским парама и надуваним цијенама, нек прода Деспота њемацком или макар естонском мупу, мауне јаране тамо треба на тендеру побиједити друге играце!

Name

Ма ста реце

27.05.2020 14:11

А по цему је Балкан глобал успјесна фирма?

Name

ОСТАНИ КОД КУЦЕ

27.05.2020 05:30

ОВА ПОКРЕТНА БОЛНИЦА ЈЕ ПОСЉЕДИЦА ДЕВИЗЕ ,,ОСТАНИ КОД КУЦЕ И ВАНРЕДНОГ СТАЊА,, КОЈЕ ЈЕ ЗА НЕКЕ БИЛО ИНЗВАНРЕДНО, , ДОК НА ХИЉАДЕ ЉУДИ НИЈЕ МОГЛО КУПИТИ МАСКУ И РУКАВИЦЕ КОЈИХ НИЈЕ БИЛО ДРУГИ СУ СЕ БАВИЛИ ,ПРАЊЕМ НОВЦА ПРЕКО ИСТИХ ПА СВЕ ДО ПОКРЕТНЕ БОЛНИЦЕ,,,НАРОДУ СУ ИЗАЗВАЛИ ПАНИКУ И ЗАСТРАСИВАЊЕ КАО И РАЗНЕ КАЗНЕ ....А ОНИ СЕ БОГАТИЛИ НА НАРОДСКОЈ МУЦИ....ЦЕМУ И КОМЕ ,ПОКРЕТНА БОЛНИЦА,,ВЈЕРОВАТНО ДА СЕ НАСТАНЕ ЗМИЈЕ И КРПЕЉИ......А МОЗДА И МИГРАНТИ ВРИЈЕМЕ ЦЕ ПОКАЗАТИ ..А МОЗДА УСКОРО И ЗУРКЕ КРЕНУ НА ОТВОРЕНОМ.....А ЗА ТО ЦЕ СЕ РАДОВАН НЕЈАКИ ОБРАЦАТИ ЈАВНОСТИ И ГРАДАНИМА КАКО ТО СВЕ ТОБОЗЕ ТРЕБА ТАКО А И ТРЕБА КАД СУТИМО И ТРПИМО И НИСМО НИИМАЛИ ЗАСТА НЕГО ,,ДА СЈЕДИМО У КУЦИ,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зато

27.05.2020 05:58

Зато што ни до данас покретна болница није у функцији (а да је требало да се употријеби-због некомплетности-то није било могуће ) господин Вишковић треба да поднесе неопозиву оставку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика

27.05.2020 07:08

Има ли игдје постен полицајац,тузилац да макар мало стане на реп овим лоповима.цитава босна нам је таква,исто раде и тамо.ми у бијељини имамо висе слузбених аута него цитава свајцарска.пропаст.није ни цудо сто је и бог диго руке од нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

27.05.2020 07:55

Сви трагови изгубе се у Брцком!!!!! Лако је продавати отето и сверцовати а о производњи ???? Нула!!дно дна