Вирус ће се ширити онолико колико му дозволимо!

Епидемија корона вируса попушта, али ће се вирус ширити онолико колико му ми дозволимо, каже за РТС докторка Дарија Кисић Тепавчевић. Велико интересовање за тестирање на лични захтјев грађана.

Србија 26.05.2020 | 18:34
Вирус ће се ширити онолико колико му дозволимо!

Замјеница директора института “Батут” Дарија Кисић Тепавчевић рекла је за РТС да се епидемија корона вируса стишава, али да нова жаришта показују колико он брзо нађе пут до осјетљиве особе.

Према њеним ријечима, послије првобитног шока и сагледавања о каквом се вирусу ради, морамо се враћати свакодневним животним активностима, морамо враћати здравствене системе својим дјелатностима, а једна од свакодневних враћања живота у нормалне токове јесте и отварање граница.

– Није то баш тако препуштено случају, али оно што је најбитније јесте да ниједна мјера не може да буде важнија и ефикаснија од наше личне процјене ризика и личног спровођења превентивних мјера – ако смо на безбједној удаљености, ако носимо маске и редовно перемо руке – рекла је докторка Кисић Тепавчевић. 

Проценат позитивност јуче је био 1,36 одсто и тај проценат варира, али посљедњих недјељу дана не прелази два одсто. Докторка Кисић Тепавчевић објашњава да је проценат позитивности био један од значајних показатеља у ванредном стању, али да су у овом тренутку то неки други.

 

– Мање људи смо тестирали, не зато што немамо тестове него што је мањи број људи који имају индикације за тестирање. Важно је нагласити да су то случајеви без знакова инфекције и то је  сада најбољи показатељ – рекла је докторка.

Постепено гашење епидемије

Подсјетила је да је било дана када нису имали ни смртних исхода и додала да је извјесно да ће таквих дана у будућности бити све више. Истиче да се епидемија стишава и да ови показатељи указују да је активност вируса у популацији смањена и да иде ка постепеном гашењу.

Ипак, упозорава да не смијемо да заборавимо на овај вирус, јер он брзо нађе пут до осјетљиве особе на шта нам показују и посљедња жаришта. Каже да је незахвално говорити о другом таласу вируса када и овај још није завршен.

– Да ли ће се појавити на јесен, вјероватно да хоће, можда нећемо причати о епидемији, видјећемо. Оно што је сигурно, јесте да неће бити овако јак талас и да нећемо бити толико осјетљиви као што је било на почетку – рекла је докторка Кисић Тепавчевић. Према њеним ријечима, вирус не познаје математику, ни епидемиолошки модел.

– Ми можемо да дамо различита предвиђања, али он ће се ширити онолико колико му ми дозволимо. Сигурно је да су сада неповољнији услови услови за његово преношење – каже докторка. Наводи да је интересовање за тестирање на лични захтјев велико и да се на дневном нивоу уради око 100 тестова

(РТС)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Андриц

26.05.2020 17:00

Цуј мањи број људи који имају индикације за тестирање.Па кога ви лазете.Хоцете реци да је прије висе људи имало индикације за тестирање.Па то су прице за малу дјецу.Ви играте политицки,онако како вам се нареди,и дио сте предизборне кампање.Према томе,образ вам је ниста,без обзира сто сте тако буцкасти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

да...

26.05.2020 17:40

Ова господја дјелује убједљиво

Name

Шупље приче

26.05.2020 17:24

Немојте насједати на шупље приче, план је да се сваких пар мјесеци уради потпуно закључавање друштва на 1-2 мјесеца. Тако пише у оригиналној студији Неила Фергусона са лондонског Империал колеџа и све државе дословце примјењују те мјере. НАКУПУЈ ЗАЛИХЕ ХРАНЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добро је да неце

26.05.2020 18:23

Колико вам на ум падне.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

XX

26.05.2020 23:02

Ајде уреду све што кажете о корана вирусу, да вам све вјерујемо,ок, али дај објасни штаје са обичном грипом било ове године,није уопште било, колико патим сваке године би била и често баш овако слично, те температура, кашаљ, немоћ, цури нос, одеш доктору одма ти каже појм упале плућа и мораш инекције,, редовно сваке године нарочито у прољеће то сви знамо,, ајде имали ко да каже да није овако било у прошлости,, ове године ко год загрипи корона,, неби класичног вируса сем оно у јануару и фебрару док га не окренуше на корону, објаснуте бар разлику, кашља и цурења носа између ове две ствари,, то нико неће да проба већ све нешто политички ови доктори бесједе.

ОДГОВОРИТЕ