Ученици одлучују како ће прославити матуру

Одлука Републичког штаба за ванредне ситуације о матурским прославама у Републици Српској задала је поприличну главобољу директорима и наставницима основних и средњих школа.

Република Српска 26.05.2020 | 18:11
Ученици одлучују како ће прославити матуру

Епидемија корона вируса је и даље на снази, а школе имају велику одговорност да организују прославу матура уз поштивање свих мјера које су на снази у Српској.

Прије свега, мора се испоштавати мјера о највише 50 окупљених на једном мјесту. С друге стране, завршетак једне школске епохе, иначе, прославом обиљежава цијела генерација и то свака школа за себе.

-Упознати смо са одлуком Републичког штаба о прослави матура. Међутим, такву одлуку могу да испоштују само мање школе које имају једно или два одјељења са мање ученика – каже за Српскаинфо Мирослав Попржен, предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије.

Због тога ће, како каже, свака основна школа у Републици Српској са родитељима дјеце да договори на који начин желе да свечано обиљежи матуре и да ли уопште желе.

Попржен је иначе директор Основне школе “Свети Сава” у Бањалуци и у понедјељак је имао састанак у школи са наставницима и представницима родитеља дјеце која завршавају школу.

– Одлучили смо да у сваком случају матуру обиљежимо уз избјегавање затвореног простора. Неки ће ићи на једнодневни излет, негдје у околини Бањалуке. Неки ће то обиљежити на школском дворишту. Дакле, симболично обиљежавање завршетка школе уз заједничко фотографисање због успомена – објашњава Попрежен.

Каже да је свим директорима и наставницима у овом тренутку најважанија безбједност дјеце.

Његов колега, Љубан Бајић, предсједник Актива директора средњих школа регије Бањалука, каже да су представници средњих школа у великој дилеми.

– Бањалука има око 70 одјељења завршних разреда средњих школа. Гимназија традиционално слави у Банском двору, а остале школе у хотелу “Босна”. Ми имамо неких 15 дана да завршимо прославу матура јер до тада морамо да подијелимо дипломе, а уз мјере ограниченог окупљања треба нам за прославу онолико дана колико има одјељења – објашњава Бајић. 

Илуструје да само бањалучка Гимназија има 12 одјељења, што значи да би само за њих требало 12 вечери да организују прославу.

– Једно одјељење плус разредник и наставници, те музика и ето 50 људи на једном мјесту – додаје Бајић.

Он каже да ће директори свих школа прво видјети са матурантима шта желе, јер је они плаћају прославу.

– Постоји могућност да представници свих школа из бањалучке регије одрже састанак и са ресорним министром. Дакле, још нисмо постигли никакав договор – додаје Бајић.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је у петак Одлуку којом се ученицима завршних разреда омогућава прослава матурске вечери у периоду од 1. јуна, у складу са прописаном мјером ограничења окупљања више од 50 особа.

– Директори школа имају обавезу да обезбједе прославу матура у складу са мјерама које предвиђају највише 50 окупљених на једном мјесту – рекла је министарка просвете и културе РС Наталија Тривићева, честитавши матурантима на завршеној школи.

По подацима Завода за статистику Републике Српске, ову школску годину уписало је укупно 4.448 ученика завршних разреда средњих школа. Девети разред, такође по подацима Завода за статистику, уписало је 9.849 ђака.

Успјешна онлајн настава

Након што је проглашена епидемија корона вируса у Републици Српској половином марта, наставници су се у рекордном року припремили за предавање наставе на даљину.

Онлине настава за основце и средњошколце траје већ два месеца и то веома успјешно.

Наталија Тривић, министарка просвете и културе РС, највила је крај школске године крајем јуна за све ученике основних и средњих у Републици Српској.

– Ученици ће бити оцјењени на основу наставе на даљину и на основу тога биће вреднован њихов ангажман у складу са задацима које су добили од наставника кроз кратке тестове, есеје, аудио и видео презентације. Дјеца су оцјењена у првом полугодишту, а већина је добила једну и више оцјена и у другом, нема разлога да им се не може извести закључна – рекла је она.

(Српскаинфо)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Андриц

26.05.2020 17:07

Да се разумијемо,ово нема везе с политиком,и није ми јасно да доносе овакве мјере,које су то небулозе.Изјаве Сераница могу да разумијем,јер су вецим дијелом политицке,а мањим дијелом струцне,али овде не видим какве везе политика мозе имати с овим.Па ста им знаци то да је 50 људи дозвољено.Па нпр.дана тог и тог да се окупи 300 дјака,мозда бас тај дан нико неце бити заразан,а ако то развуку на 6 дана,мозда це сестог дана неко бити заразан,и ето проблема(којег у принципу и нема,али ето нека им буде).Па гдје је логика и памет г.Тривицка.Могли сте консултовати своју презимењакињу цак и по питању овог,боље би вам било,или је и вама Зељкица забранила било какве контакте с паметним људима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДД

26.05.2020 17:13

Раније су се вадили на струку, а сад се струка ниста не пита него политика.

Name

ре

26.05.2020 18:18

Газдама ресторана треба промета па це све то бити одобрено.

Name

И.Н.С

26.05.2020 18:35

Како те није стид министарко неписмена? У лице се плазите и ругате просвјети,и правите циркус од овога.Засто компликујете ствари,засто нисте оставили све како је и требало да буде.А матуранти увијек могу у приватној резији да прославе уколико зеле.Докле висе васе неструцности

ОДГОВОРИТЕ
Name

Памет у главу

26.05.2020 19:49

Браво

Name

цук

26.05.2020 19:10

ххххххххххххххххх! Браво за министарку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

маки

26.05.2020 19:49

у школу не могу,а на прославу могу..ма сјајно..све стручњак до стручњака..а што се тиче наставе на даљину,са колико просветних радника си разговарала прије ове изјаве????не дрпи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пзд

26.05.2020 21:33

Настава је била циркус .Могли сте позвати дјецу у школу јуни ипола јула И онда славити ако се има шта славити .Треба угоститељима напунити џепове па зато се слави матура дјецо кад сте издржали да будете затворени због короне немојте насјести па славити како вам одреде оотиђите у природу !

Name

Па ваљда јасно

26.05.2020 21:26

Потез криминалне секте према пунољетним градјанима. Од самога њиховог пунољетства зеле да их искористе, а после природни одлив,не представљају никакав фактор, осим сто су задузени и без нормалне будуцности на овим просторима....

ОДГОВОРИТЕ