Корона "створила" нова радна мјеста

Пандемија вируса корона створила је потражњу за новим врстама посла, као што су мјерач температуре, Цовид-19 неговатељ, радник који производи маске. Свака криза или ванредна ситуација, рађа и нове потребе, па и нова занимања, кажу стручњаци.

Свијет 26.05.2020 | 10:08
Корона "створила" нова радна мјеста

– У протеклим рецесијама имали смо раст радних мјеста за утјеривање дугова и савјетнике за банкрот – рекла је економиста Џулиа Полак и додала да је корона вирус узроковао јавно-здравствену катастрофу која је створила читав спектар нових радних мјеста потребних за сузбијање болести.

Међу осам послова чија популарност расте су трагачи за контактима, Цовид-19 лаборанти, Цовид-19 његоватељи и мјерачи температуре, наводи портал Бизлајф.

Трагачи контаката зваће људе који су се потенцијално заразили вирусом да би пружили савјете и да би покушали да договоре тестирање. Рад се обично може обављати од куће, хонорарно или са пуним радним временом, плаћа се до 25 долара на сат.

Цовид-19 лаборанти ће спроводити узимање брисева у болницама, старачким домовима, фабрикама и канцеларијама и вјероватно је да ће већина од њих бити медицинске струке, могли би да зараде и до 45 долара на сат. Постоји пораст потражње за његоватељима који брину о зараженима, а плаћени су и до 25 долара на сат.

На аеродромима, спортским стадионима, у ресторанима, школама, у компанијама би требало да постоје радници који провјеравају температуру прије уласка, а предвиђена плата по сату може бити и до 25 долара.

Градови запошљавају службенике и људе који помажу службеним лицима да прате притужбе на грађане који крше социјално дистанцирање и друге мјере које су уведене због вируса, а за то су плаћени до 30 долара на сат, рекла је Полак.

Предузећа и школе ће морати да инсталирају плексиглас и кабине ако желе да на сигуран начин примају студенте, раднике и купце. Као резултат тога, требало би да постоји велика потражња за људима који могу да праве и постављају преграде, а зарађују и до 20 долара на сат.

Према неким предвиђањима ће се потражња за произвођачима маски повећати. Полак очекује да ће компаније ускоро да дочекају своје запослене са маскама на којима постоји логотип фирме. Радници који производе маске плаћају се до 18 долара по сату.

Док се наставници прилагођавају виртуелним учионицама, љекари прегледе обављају путем екрана, а многи се вјенчавају онлајн, све је већа потреба за техничком подршком за видео платформу.

– Постоји велика потражња за људима који могу да помогну у олакшавању видео састанака, а за то би могли бити плаћени и до 25 долара на сат – рекла је Полак.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ДД

26.05.2020 10:34

Све су ово глупости које це брзо проци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ љаксе

26.05.2020 10:39

И код нас у РС се примају нови радници,али због предстојећих избора,а не због пандемије,нема нових занимања,све по старом,менаџери,економисти,правници,и сл.,само се број станака које дјеле власт повећао

ОДГОВОРИТЕ