Француску кризне мјере коштале 450 милијарди евра

Мјере француске владе за подршку привреди током кризе корона вируса коштале су 450 милијарди евра, што је еквивалент 20% бруто домаћег производа, рекао је у понедјељак министар финансија ове земље Бруно Ле Мер.

Свијет 25.05.2020 | 22:45
Француску кризне мјере коштале 450 милијарди евра

Од средине марта, влада проводи пакет мјера укључујући државне субвенције за плате радника, зајмове са државном гаранцијом, одгоду плаћања пореза и помоћ малим предузећима.

"Ако узмемо све што је учињено кроз буџет и све што је учињено да се подржи солвентност предузећа, то је 450 милијарди евра односно 20 одсто богатства нације", казао је Ле Мер, пренијела је агенција Реутерс.

Додао је да су зајмови са државном гаранцијом за које је утврђен укупни лимит од 300 милијарди евра, имали директан утицај на буџет само у случају да је дужник банкротирао а гаранција морала бити кориштена.

До сада је влада предвидјела 110 милијарди евра директне кризне подршке економији, али би тај износ требао бити ажуриран приједлогом закона за ревизију буџета за 2020. годину 10. јуна.

Међу најскупљим мјерама су државне субвенције за раднике, за које је Ле Мер најавио да ће бити мање издашне од јуна.

Држава је током кризе надокнађивала компанијама 70 одсто бруто плата исплаћених запосленицима који су били на одсуству, али Ле Мер је рекао да ће се износ плаћен компанијама постепено смањивати.

Сектори који су посебно погођени моћи ће користити посебне планове подршке. Влада је већ припремила један такав за туристичку индустрију.

План за произвођаче аутомобила требало би да буде објављен у уторак, а онај за авиоиндустрију очекује се прије ревидираног приједлога буџета у јуну.

Ле Мер је рекао и да ће предсједник Емануел Макрон најавити "снажне мјере" за произвођаче аутомобила које ће повећати потражњу, али због којих ће они, у замјену, морати дио производње премјестити у Француску.

(Бизнисинфо.ба)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Месијат

26.05.2020 05:47

О ЉУДИ !!! Вакат је за: ТЕОСДЕМОСКРАТИЈУ. Брагни те се:демоНкратије,шејтанлука и лоповлука !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Месијат

26.05.2020 05:48

О ЉУДИ !!! Вакат је за: ТЕОСДЕМОСКРАТИЈУ. Брагни те се:демоНкратије,шејтанлука и лоповлука !!!

ОДГОВОРИТЕ