Поништили конкурс, па примили друге раднике?!

Јавно предузеће „Аутопутеви Републике Српске“ поништило је почетком године конкурс за пријем радника, уз образложење да запослених има довољно, да би послије тога за вријеме трајања пендемије, ипак, запослили још 14 особа.

Република Српска 25.05.2020 | 20:06
Поништили конкурс, па примили друге раднике?!

Конкурс за пријем радника у радни однос на неодређено вријеме, уз обавезан пробни рад, објављен је 11. децембра 2019. године, а поништен 31. јануара ове године.

Како су за Српскаинфо из овог предузећа објаснили, конкурс су поништили након што је утврђено да, ипак, није било потребно запошљавати нове раднике.

– Конкурс је поништен из разлога што се, након пуштања у рад бочних наплатних станица на аутопуту Е661 Градишка – Бањалука и потпуног затварања система наплате путарине, показало да се са постојећим бројем радника може постићи рад и функционисање наплатних станица, те да предузеће нема тренутно потребу за пријемом радника на радним мјестима за које је расписан конкурс – наведено је у одговору који смо добили од овог предузећа.

Према овом конкурсу радници су требали бити запослени у Сектору за економско-финансијске послове, Одјељењу за наплату путарине и то на радно мјесто „вођа смјене“ два извршиоца, те на радно мјесто „инкасант-благајник наплате“ 20 извршилаца. 

Међутим, након што су онима који су конкурисали враћене неотворене пријаве на конкурс уз образложења да радинка има довољно, ипак није било тако. Радници на мјеста предвиђена конкурсом, ипак су накнадно запослени, али у нешто мањем броју.

– Од почетка године, Јавно предузеће „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бањалука запослило је 14 радника и то сарадника за контролу наплате путарине (1 извршилац), извршни директор за правне послове (1 извршилац) и инкасант-благајник наплате путарине (12 извршилаца). Стручни сарадник за контролу наплате путарине је примљен у радни однос на неодређено вријеме у поступку извршавања Решења Управе за инспекцијске послове. Извршни директор за правне послове је именован на период од 60 дана, док су  инкасанти-благајници наплате примљени у радни оснос на одређено време и то на период од шест месеци – одговорили су нам у овом предузећу.

Док они који су се жалили и доставили нам списак примљених људи који је у посједу наше редакције тврде да су запослени страначки људи и да је стање епидемије злоупотребљено, из овог предузећа објашњавају да су примљени у случају да дође до већег броја изостанака током пандемије вируса корона.

Запослени због пандемије

– Радници на радном месту инкасант-благајник наплате су примљени у циљу реализације мјера на сузбијању појаве и ширења односно сузбијања инфекције „ЦОВИД-19“ међу радницима, те припреме и спровођења планова за наставак основних пословних активности предузећа у случају да дође до већег броја изостанака радника, односно  припреме на могућност већег броја изостанака запослених због њихове или болести чланова њихових породица, као и бриге за децу због затварања школа и вртића – наводе у „Аутопитевима Републике Српске“.

Додају да је пријемом ових радника на радном мјесту инкасант-благајник наплате, предузеће створило услове за адекватан одговор када је у питању заштита здравља радника, с обзиром на чињеницу да су управо то радници који су и најизложенији дио предузећа утицају корона вируса.

И тако док приватни сектор пролази корз кризу и хиљаде радника добија отказе у јавном сектору нема тих проблема.

Ово предузеће конкурс за пријем радника на неодређено вријеме, замијенило пријемом радника на шест мјесеци, што је, тврде страучњаци, честа пракса при ухљебљавању страначког кадра и искориштавње кризе да се то оправда и уради мимо конкурса.

На наше питање да прокоментаришу наводе да су радници примљени по критеријуму одговарајуће страначке припадности, у овом предузећи одговарају да је пријем ових радника између осталог, одговор предузећа на препоруку Уније удружења послодаваца Републике Српске, дату послодавцима у вези са превенцијом за случај инфекције „ЦОВИД-19“.

Топић: Јавна предузећа филијале за запошљавање

Политичка аналитичарка Тања Топић каже да ове тврдње не чуде, јер су јавна предузећа одавно претворена у филијале за запошљавање страначких људи.

– Пракса показује да се током изборних година јавна предузећа пренапуче, као нар, од људи који припадају партијама које су на власти и то без обзира да ли унутар тих предузећа постоји потреба за запошљавањем нових људи. То вам дође као нека врста пословоног односа у коме себи осигуравају један број гласова – каже Топићева за Српскаинфо.

Објашњава да стара добра пракса показује да се услуга запослења враћа тако што радник одређеној партији обезбедни гласове из своје пордице и окружења.

– То је све јавна тајна која је постала дио нашег живота и због тога се нико не узбуђује – каже она, додајући да све ово касније може довести до вишка радника и пренатрпаности предузећа.

(Српскаинфо)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Бањалука

25.05.2020 18:20

Аутопутеви Републике Српске су приватно предузеће Слободана Станковића. (Интеграл), он поставља и смјењује директоре , изврсни директор родбина , и он је уз Путеве једно од најкриминалнијих предузећа у Републици Српској , Станковић је опрао милијарду марака и јавност ћути

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шоне

25.05.2020 18:35

Ре,. Тачно, аутопутеви су само један од већине послова које воде мафијашке породице из РС

Name

Ре:

25.05.2020 19:13

Памет у главу, бирајмо способне и постене, па це од "Интеграл" постати "Дезинтеграл"!

Name

Министар

25.05.2020 19:19

Аутопутевима не треба ни 1 радник за наплату путарина. Тим пословима на западу неце нико да се бави па доводе људи из затвора да наплацују путарине. Да смо нормална дрзава затвореници са Туњица и из затвора Добој би наплацивали путарине. Наравно они који нису ризик по безбједност. Тај посао мозе да слузи као замјена зазбора за друствено корисни рад код мањих прекрсаја. Плацамо раднки да наплацују путарину али и смјестај по затворима људима који могу да одраде несто корисно за дрзаву. Аутопутеве води дрпосов директор а сада иду избори и то је једини разлог сто се запосљава.

Name

Ре Министар

25.05.2020 19:52

Е мој министре, зато нам је тако како је. Ти би затворенике да наплацују путарине. Ста би им фалило да цисте улице, одрзавају обале ријека, паркове. Нисмо ми у ситуацији да избјегавамо такве послове као сто је наплата путарине. Ти поредис западне земље!

Name

КУМ

25.05.2020 19:12

АУТОПУТЕВИ РС - ВЛАСНИК ИНЕГРАЛ 100% . САМО КАО И СВЕ ОСТАЛО НИЈЕ ПЛАТИО НИ ЈЕДНУ КМ. Због тога се снсд борио за ревизију приватизације да својим тајкунима преписе дрзавну имовину . АУТОПУТЕВИ, ПУТЕВИ, БОСКА, САД ЈЕ У ПРОЦЕСУ АЛУМИНА, ЈАХОРИНА,.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

СУСТИНА

25.05.2020 19:19

КАКО ДРЗАВНА (НАРОДНА) ИМОВИНА ПРОПАДА . ТАКО СЕ ИНТЕГРАЛОВА УВЕЦАВА .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле додик

25.05.2020 20:41

Тражили сте,ево вам га...хахаха...

Name

Изненађен ?

26.05.2020 07:36

Па то није ништа ново исто је и Фонд здравства Републике Српске урадио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

26.05.2020 07:51

Ех, наишли други са јачим штелама. Код нас се не осуђује лоша пракса него фрка је када мени то не прође. Да су прошли са својим везама, не би се нико из те групе јавио да каже како је нешто лоше било.

ОДГОВОРИТЕ