"Шуме РС" узимају кредит од 22 мил. КМ за исплату дуга

''Шуме Српске'' већ дужи период имају проблема са ликвидношћу. Овај пут су то и сами јавно признали. Велики дио прерађивача не ради, сировина им не треба. Управа је дозволила додатно продужавање рокова, чиме је додатно угрожена ликвидност.

Република Српска 25.05.2020 | 17:00
"Шуме РС" узимају кредит од 22 мил. КМ за исплату дуга

''Шуме Српске'' задужиће се за 22 милиона марака. Кредитом ће покушати да исплате дуг према извођачима радова којима се константно дугује.

То може довести до потпуног прекида процеса производње. Локалне заједнице, добаваљачи , Пореска управа - сви чекају на поравање дугова. Како би испливали из проблема Влада у функцији Скупштине акционара, аминовала је кредит.

Из Управе ''Шума'' тврде да им је рачуне додатно помрсила корона. Смањена је потражња и отежано плаћање шумских дрвних сортимената.

Напомињемо и да су велики прерађивачи, који су извозно оријентисани, исказивали све мању потребу за шумским дрвним сортиментима, док су неки дрвопрерађивачи, као што су АД ''Дестилација'' Теслић, ''РС Силикон'' Мркоњић Град у потпуности зауставили производњу и преузимање шумских дрвних сортимента, јер на тржишту нису били у могућности пласирати своје производе'' – одговорили су из Шума Српске.

Колика је каматна стопа, Управа ''Шума'' није открила. Одговорили су само да је предвиђени период отплате 12 година са грејс периодом од минимално једне године. Признају да су и текући приливи све мањи.

"Готово невјероватно је да правите губитке а сировина коју сијечете вам је дата бесплатно. У том мсилу је јако много активности у ''Шумама РС'' испуштено из контроле", каже економиста Зоран Павловић.

Многе наруџебе су заустављене. Складишта су остала пуна, јер, иако је било робе, није било купаца. Следећи мјесеци су неизвјесни, иако има помака.

"Већ се добијају наруџбе нису оног обима какве су биле прије пандемије. То охрабрује како би се за 2 -3 мјесеца могло доћу у неку какву – такву ситуацију да се спаси што се спасити може", каже Лазо Шиник, секретар у Удружењу шумарства и прераде дрвета у Привредној комори РС. 

Ванредно стање утицала је додатно на ликвидност предузећа, али није у први мах на намјеру да се заједно са средствима за хигијену набави и 145 литара алколоног пића.

Након што је та вијест доспијела у јавност, Управа ''Шума'' је измјенила тендер и смањила количине вискија, штока, виљамовке и горког листа на укупно 22,6 литара.

Осим тога у ''Шумама'' , иако у финансијским проблемима, не спомињу ни могућност раскида или пролонгирања уговора о набавкама, посебно куповине софтвера који је плаћен 17 милиона марака компанији Проинтер.