Црногорци су Срби - због те реченице добила отказ

Наставница физичког из подгоричке Основне школе „Сутјеска“ добила је отказ јер је ђацима на часу рекла да су Црногорци заправо Срби.

Вијести 25.05.2020 | 11:48
Црногорци су Срби - због те реченице добила отказ

Из Министарства просвете Црне Горе потврдили су да се овај случај догодио пре три месеца, али су га тек сада објавиле „Дневне новине“, преноси РТЦГ.

„У историји су се звали Срби, ово су били Срби из Србије, а ово Срби из Црне Горе. Пошто се Црна Гора одвојила као равноправна држава, нико не воли да му се људи по националности зову Срби него Црногорци, иако националност као црногорска не постоји… Црна Гора се одвојила, има своју државу и хоц́е да има црногорски језик и црногорску цркву. Е, ту је проблем, што не можеш ти сада што је до јуче била Српска православна црква да кажеш да је то Црногорска православна црква. Не можеш јер није то црногорска, вец́ српска православна црква. Народ не жели да иде у Црногорску православну цркву јер та црква не постоји…Зато народ шета…“, рекла је, према писању Дневних новина, наставница на часу, објашњавајуц́и зашто није добар Закон о слободи вероисповести.

Из школе су такође потврдили да се случај догодио, те да је спроведен дисциплински поступак због „злоупотребе деце у политичке сврхе“, те да је наставница добила отказ због тога.

„Некима смета што се црква зове Српска, јер мисле да је то србијанска…Е ту је проблем, то није србијанска него српска, у коју смо сви до јуче ишли, и сад ако нас пусте да потпишемо закон (Закон о слободи вероисповести) да све што је црквено постане државно, онда ц́е и неке друге тачке у том закону за које народ није информисан јавно да се споразумеју да тако буде до краја и онда народ шета, зато народ шета.

Не може неко да ти каже до јуче се славила слава Свети Василије Острошки, или Свети Илија Пророк или Свети Лука и онда ти неко дође и каже не, од сутра се то зове овако. Ако је мој ђед, твој ђед, њен прађед славио Светог Архангела Михаила, он ц́е цео живот да слави ту славу, то је Свети Архангел Михаило цео живот, не може неко да дође и да га прекрсти и да ти каже то није то. Не можете да мењате нешто што су ваши корени. Неко покушава да у то уведе политику, а то нема везе са политиком”, рекла је, према наводима Дневних новина, наставница.

Из Управе школе навели су да су спровели поступак утврђивања одговорности уз подршку Министарства просвете Црне Горе, које је „тражило да се случај у потпуности расветли“., после чега је прекинут радни однос са наставницом.

Случај је сада на суду, пошто је наставница поднела тужбу.

Из Министарства просвете Црне Горе навели су да је у школи „дошло до запањујуц́е злоупотребе малолетне деце у политичке сврхе од једне неодговорне наставнице“. Додају да су „зато све време били подршка управи у намери да искористи сва законска овлашц́ења којима располаже и најригорозније санкционише такво понашање, јер нам је заједничка дужност да школу учинимо безбедним, а не местом бруталне индоктринације”.

Директор школе Веско Гаговиц́ казао је да не школа спровела поступак у складу са законом.

„Дошло је до озбиљних прекорачења овлашц́ења и злоупотребе положаја од једне наставнице. У интересу је школе, односно деце, да се такве ствари не дешавају, али и да се овај случај не политизује”, казао је Гаговиц́.

(Спутњик)

Коментари / 45

Оставите коментар
Name

Сана

25.05.2020 10:00

Пропадамо јер се јефтино продајемо. За ситну добит се одрицемо свега па и оног нај врједнијег ,вјере и нације. Увјек сам се дивио овим људима који су имали образ и понос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

25.05.2020 11:21

Црногорци, Херцеговци, Крајишници, Сремци, Грмечлије, Далматинци, Семберци:!! Све су то Срби Православци. Можете замислити човјека из Бијељине да се изјашњава у Изводу из књиге држављана као Семберац??? Океј???

Name

Вјере И нације

25.05.2020 11:23

Нисте требали примати хрисцанство Вратите се словенској вјери

Name

Данијела

25.05.2020 13:04

Да се не лаземо,Срби из истоцне Херцеговине су посрбљени Црногорци. Моји преци воде поријекло из Пиве.

Name

ре Данијела

25.05.2020 21:59

Твоји вјероватно воде поријекло из Гусиња или Туза. А овај дио гдје казес да су Херцеговци посрбљени црногорци је добар виц. Истоцна Херцеговина је одувијек била дио српске средњовјековне дрзаве, да не спомињем да народ Црногорци никад није постојао.Напротив, Никсиц, Херцег Нови, и јос нека мања мјеста су била дио Старе Херцеговине, све су то цистокрвни и расни Срби.

Name

племена

26.05.2020 12:51

До год се будемо груписали на ове и оне умјесто да постујемо цовјека као појединца бице она недина ..на балкану нема мира..

Name

Зворник

25.05.2020 10:11

Ево у ком грму лези зец и ви драги Срби нисте јос сватили једну ствар косте ви упце да одрудјујете које стаје будите ста хоцете ви а пусти те друге да буду ста хоце и миран балкан ба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сана

25.05.2020 11:23

Будите ви ста хоцете али пустите Србе на миру. Срби немогу бити босанци и црногорци. Неко их на то присиљава и ту је проблем

Name

Министар

25.05.2020 11:35

Слобода националног изјасњавања не подразумијева слободу креирања нових нација. По твом имену да се закљуцити да си Муслиман. Ниси ти крив сто ти је неко усадио мрзњу према Србима иако си и сам Србин. Муслимани из БиХ за себе казу да су Босњаци везујуци тако своје национално име за Босну и на тај нацин својатају Босну као искљуциво васу. Процице доста времена док схватите да вецина вас потице од Срба из данасње Сумадије тј. Србије а не из Босне. Када се Србија ослободила од Турака Мухамеданци Срби су морали отици из Србије и отисли су у Босну која је и даље остала дио Турске. Босна је прије досељавања Мухамеданаца из Србије била територија насељена Православним Хрисцанима у апсолутној вецини. Ако прихватамо да су Босњаци права нација из Босне онда Мухамеданци из Раске, Косова, Метохије и Смедерава нису Босњаци јер су поријеклом Срби. Само сам некако заборавио да фамилија Изетбеговиц, цијег цлана Алију уздизете у статус оца нације, заправо по њуховом сопственом признању нема ниста са Босном него су се доселили из Смедерева. Ниси ти крив сто ти је неки предак одлуцио усадити мрзњу према сопственој нацији. Црногорци су људи из Црне Горе. Црна Гора је географска област која заузима само трецину дрзаве Црне Горе. Људи из Црне Горе за оца нације узимају Петра Петровица. Цовјека поријеклом из средње Босне, околина Зенице. Цовјека који себе назива Србином а Црну Гору назива српском дрзавом. Он носи титулу Владике Српске Православне Цркве. Садасње Владике у Црној Гори и православни народ казу да је то Српска Православна Црква а ти подрзавас сверцера и цовјека који сам за себе казе да је атеиста у намјери да отимају Цркви имовину и да је прогоне како би атеиста оформио своју цркву. Посто ниси имао у фамилији довољно паметних људи да ти објасне твоје поријекло теско да мозес да схватис и ово сто сам ти написао. Доцице вријеме када це сав провославни народ Црне Горе схватити лази пропалих комуниста.

Name

Само кратко

25.05.2020 11:57

Црногорци су православци то је тачно, али то не значи да су Срби и то је то.

Name

Ре Министар

25.05.2020 12:48

Како си кренуо,доци ћеш до тога да су и Јапанци Срби.

Name

Бл

25.05.2020 10:14

Није тачно,у бившој Југи сам у школи учио да имамо:Словенце,Хрватр,Муслимане(Бошњац),Србе,Црногорце и Македонце а Албанци и Мађари су националне мањине зато што имају матичне државе,све остало је лаж.Није ми само јасно,зашто Срби инсистирају на томе,ако неко нешто не жели,зашто га присиљавати на нешто што неће,какав је то интерес,ради тих ствари са свима су се у комшилуку завадили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Бања Лука

25.05.2020 11:38

Нису Босњци него муслимани, нису Македонци него Сјеверомакедонци. Толико о томе ко лута и ко не зна ста је у основи.

Name

Ја

25.05.2020 11:52

Па њих тјерају да се одричу Сроства.Народ се бори да задржи своје поријекло.Уосталом одкуд протести у Црној Гори.Срби никог не присиљавају да буду Срби али имају право подржат друге Србе.И шта то коме смета то је његов проблем.Тако би ви радили и од нас у Б и Х да вам се прузи прилика.Рецимо да нас почнете уцјењивати да смо БХ православци.Ал то није прошло излог тога је и био рат.

Name

Ре Бл

25.05.2020 12:40

А у бивсој Југи су бас имали објективно и истинито уцење о много цему, је ли?

Name

Ре Ја

25.05.2020 13:02

Протести нису зато што неко Србе тјера да се изјашњавају као Црногорци,кажем само како сте кренули,отићи цете ви и из Ц.Горе,не може се у туђој држави поповати,односно штитити интерес једне државе на штету властите државе,у Босни иста ствар,као да радите по неком плану који је за вас погубан.

Name

ФБИх

25.05.2020 10:15

Па ако су Срби што неће да буду Срби?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.05.2020 12:04

Из истог разлога из којег ни паписти СрБи неће да буду СрБи, а ни муслимани СрБи неће да буду СрБи, па се онда називају Хрватима и Бошњацима. Разлог је тај што им се очеви, дједови, прадједови разправославише, и узеше ови први папу за ауторитет, а ови други Мухамеда. Чим СрБин погази Православље и није СВИМ срцем уз Господа нашег Исуса Христа, он аутоматски више не жели да буде СрБин, па онда смишља алтернативни идентитет (дотад непостојећи) Тзв. Црногорци би да установе лажну ЦПЦ, која би им само послужила као степеник ка унији са Римом. Драга наша браћо, ми вас и даље волимо, и позивамо вас да се вратите вашој изворној вјери, и јединој Истинитој - Православљу.

Name

Родољуб

26.05.2020 07:05

Узело је то маха. Ни Срби на Косову и у Албанији неће да су Срби већ веле да су Албанци. Исто и Срби у Бугарској, Румунији, Грчкој, и они неће да су Срби већ лажно се представљају као Бугари, Румуни, Грци. А тек Турска и Турци, тај анадолски караказан којем равна нема. И тако редом, све до матере Русије. Једино Руси нису Срби. Ни Кинези нису. А ови около према западу и сјеверу Европе све су то одрођени Срби. Све је нама нама Србима Ватикан смјестио и напаковао. И неће се оканити док и ово Срба што је преостало, док и ову шаку опљачканог и осиромашеног јада, не преименује у Босанце и Херцеговце, Војвођане и Шумадинце, у Сремце, Мачване, Влахе, Нишлије, Лесковчане и Врањанце. И све тако редом до посљедњег Србина. Пропаст жива. И зато у око дирај у српство не баркај. Србовање сепство нас је одржало и зато му и слава и хвала.

Name

Ја

25.05.2020 10:19

Шта ће милогорци друго, боли их истина.А колико њих ово зна и мисли али цути због власти.Народ се боји отказа Итд.Ал искрено мислим да ће док додје до смјене власти ствари ипак доци на своје мјесто.Ово је њима заправо натурио неко трећи а Мило је само изврсилац наређења.Само корен је јак Српску у Црној Гори тако да неће сигурно успјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ја

25.05.2020 11:30

Не боли њих истина,него Срби гријеше јер сматрају Србин=православац,па због тога сматрају сви православци су Срби,што је историјска грешка која се и дан данас форсира а највише штете од тога имају управо Срби.По том питању заостајете најмање 2 вијека.

Name

ре ре ја

25.05.2020 12:01

Нико од Срба не изједнацава Србин и Православац, бар не вецина. Не знам ко је икада рекао да су Румуни Срби зато сто су православне вјере. Новокомпоноване нације које зеле да не буду Срби су други пар опанака и наравно да су били Срби па и данас су у великом броју.

Name

За рере Ја

25.05.2020 13:06

Добро паметњаковићу,остави се бабине и дедине школе,реци нам и једног Србина који је по вјероисповјести католик или муслиман Ти спомињеш Румуне,јер очито не знаш разлику између нације и вјероисповјести,односно религије.Мало у школу,па дођи да коментаришемо.

Name

ре за ре Ја

25.05.2020 21:55

Момак поцео си да такијас, али срецом види се ста сам написао и да сам направио дистинкцију измедју вјере и нације, поготово са помињањем Румуна. Твоје лази би просле да мозда узиво дискутујемо али овдје црно на бијело је записано ста сам рекао.

Name

@ре за ре ја

26.05.2020 07:34

Ајде црно на бијело,наведи и једног Србина који је по вјероиспивјести католик или муслиман.Шта се пребацујеш на Румунију,Румунија је сусједна држава која с вама нема ништа,иначе да је и Румунија била саставни дио Југославије,данас би и њима солили памет како су поријеклом Срби,срећом за њих да нису имали ништа с вама,па су сад од вас мирни,зато те паметњаковићу опет питам пошто спомињеш црна на бијело,наведи име и једног Србина који је католик или муслиман?

Name

Алан Форд

25.05.2020 10:28

Наставнице 1000% си у праву. Пуна подршка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црногорац за Ре

25.05.2020 11:40

Сад јој ти нађи посао,од твоје "у праву",она нема ништа.Није она Црногорка,да јесте,никад то не би урадила.Ми имамо у Црној Гори наставни план и програм по ком се мора да држи настава,њој је важније било да предаје онако како ју је ђед и баба учили,него како струка каже.Ако јој је то важно,нека је у Србији приме,тамо може предавати онако како су је њени учили,код нас се мора закон поштовати.

Name

Xxл

25.05.2020 10:39

Како.неможе.До јуче је била Југославија дјеца се раџала у тој Југославији ишли у школу у тој Југославији расло женили у давали добили дјецу унуке имали гржављанство Југословенског имали и путовали са Југословенским пасоши ишли у ЈНА били Југословени. Е онда одједном ти доџе неко каже е сад више ниси тај И тај. Можеш бити само то и то и како е тако значи МОЖЕ СВЕ МОЖЕ. НЕМА НЕМОЖЕ У ЗЕМЉИ АЛХЕМИЧАРА ГДЈЕ ИЗ НИЋЕГ НАСТАЈЕ НЕШТОИ ТО НЕШТО ПОСТАЈЕ НЕШТО ТАКО ДА ОВО ЈЕ ОВДЕ БАЛКАН ЗМИЈСКИ ЦВЕТ ТОТАЛНО НЕРАЗУМЉИВ ЗА ЦЕО СВЕТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

25.05.2020 11:07

Наравно да може, хибрид се увијек може створити, само колико такво нешто има упоришта у историји у свијести народа. Свако може да себе назива како хоће али то не може другом наметати и отимати његово.

Name

Црногорац

25.05.2020 11:39

Сад јој ти даји плату !

Name

Xx

25.05.2020 10:40

Црногорци, ви сте нуле од људи. Зена је рекла истину и то вас боли. Сто се стидите својих коријена? Нема вас ни пола милиона, а правите се битни. Мило-сатана вас је отровао да би владао на тај нацин. Црква је постојала вијековима и он би да је руси. Е, неце моци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

руки

25.05.2020 11:50

Ајде, ми смо нула а шта си ти ......

Name

ре: руки

25.05.2020 12:26

Ја сам Србин и то је довољно да вам заувијек зацепим уста без да иста казем!

Name

Књига о Милутину

25.05.2020 10:45

Професорица је истину зборила, а истина би требала да буде императив због будућности дјеце да не буду заблуђена и одгојена на лажима за потребе злих господара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свако се у све петља

25.05.2020 11:06

Професорица је заслузила отказ. Посао јој је да предаје предмет физицки одгој, а она просипа дјеци демагогију. Дјецу ментално силујемо глупостима од стране затуцаних "интелектуалаца"

Name

МГ

25.05.2020 10:49

Ако је ова наставница овако објаснила дјеци о чему се ради, свака јој част! Ја бих јој дозволио да предаје и историју поред физичког образовања. Свака част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

До

25.05.2020 11:40

Слажем се а сад јој ти даји плату!

Name

непобитне чињенице.

25.05.2020 11:46

Срби никако да се помире са чињеницом да је Црна Гора независна држава.То што Срби прижељкују да буду руска губернија,или кинеска покрајина то је њихова ствар и боље би им било да друге оставе намиру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МОБИ ДИК

25.05.2020 13:02

ЦРНА ГОРА САДАСЊА је ниста јер је воде КРИМИНАЛЦИ који се радо увлаце западним моцницима у гузицу ради својих интереса

Name

Ето ...

25.05.2020 11:54

Више стољетни Ватикански план се управо реализује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Засто

25.05.2020 12:04

И господјо имате потребу говорити некоме ко је и ста је? И то јос дјецу трујете васим национализмом..

ОДГОВОРИТЕ
Name

глупост

25.05.2020 12:17

Православци ЦГ

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

25.05.2020 12:19

Знател ли ви глупсони ста је вјера а ста нација

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wелс Тапез

25.05.2020 12:56

Мило & Миле да нам Срби прозиве!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Због глупоати

25.05.2020 20:52

...добила отказ. Сада нека јој србивање даје плату. Да су Бошњаци хтјели да су Срби, тако би се изјашњавали још прије 200‐300 година. У тзв рс постији сигурно добар дио који себе сматра Боснацима, али то не смију да кажу или пак да воле државу БиХ као своју домовину.