Дан младости: Сјећате ли се штафете и слета

На данашњи дан, у доба СФРЈ, славио се празник – Дан младости или “рођендан друга Тита”.

Регион 25.05.2020 | 08:08
Дан младости: Сјећате ли се штафете и слета

Титови пионири сигурно се са носталгијом сјећају како су се цијеле породице окупљале испред ТВ екрана да гледају величанствени слет омладине на Стадиону ЈНА. Врхунац ове свечаности је била предаја Штафете младости Јосипу Бозу Титу, који је, дакако у друштву супруге Јованке, из свечане ложе пратио манифестацију оданости његовом имену, лику и дјелу.

Данима би се препричавало како је изгледао омладинац или омладинка којима би припала част посљедњег носиоца штафете и како је тај сретник издекламовао рођенданску поруку. Синтагма “носилац Штафете младости” била је важна ставка у биографији младог и амбициозног Југословена, која је отварала сва врата.

Занимљиво је да 25. мај, иако је слављен као Титов рођендан, уствари није датум на који је 1892. године рођен мали Јосип – Јожа Броз. Он је рођен 7. маја, али је 1944. године, током десанта на Дрвар, Тито избјегао погибију, па је овај датум слављен као његов симболички “други рођендан”.

Штафета младости уведена је 1945. године, на приједлог омладине Крагујевца, као Титова штафета. У првој Титовој штафети је учествовало 12.500 омладинаца, који су штафетну палицу пронијели кроз Југосалвију, претрчавши око 9.000 километара.

Традиција је настављена и наредних година. Траса којом су трчали омладинци и пионири носећи штафету бивала је све дужа, а завршна свечаност све импресивнија. Традиција ношења штафете одржаће се и након Титове смрти, да би била укинута 1988, одлуком руководства Савеза социјалистиче омладине Југославије.

На Титову иницијативу овај празник је 1957. године проглашен Даном младости и од тада, до 1979. године, штафета је завршавала свој пут на Стадиону ЈНА у Београду, гдје је приређиван слет.

Када је Тито умро, 4. маја 1980, штафета се затекла на путу кроз Хрватску. Њен пут је прекинут, а штафета је положена на одар доживотног предсједника СФРЈ у Савезној скупштини Југославије у Београду.

И наредних седам година Штафета младости је путовала Југославијом, у знак оданости “Титовом путу”.

Дан младости је праћен и бројним другим културним, активистичким и спортским манифестацијама. И колико год је све то било у знаку култа личности, овај празник је био и доказ да је у доба социјалистичке Југославије омладина била важна и држави и друштву.
Олимпијски шампион и дисидент у друштву радника и сељака

Посљедњи носиоци Штафете младости, они који су штафету предавали Титу, били су најчешће анонимни радници, сељаци, ученици или студенти, који су се истакли успјесима у учењу и раду и, наравно, били примјерни омладинци. Ипак, међу њима је било и познатих имена.

Тако је, на примјер, 1957. године Титу штефету предао, тада омладински функционер, а потом познати и контроверзни политичар Мико Трипало.  Трипало је био партизан првоборац и високи функционер Комуистичке патије Југославије, а  1971. један од лидера “хрватског прољећа” или “маспока”, сецесионистичке и националистичке фракције унутар Комунистичке партије Хрватске.

Међу носиоцима штафете је био је чувени југословенски и словеначки гиманстичар Мирослав – Миро Церар, освајач бројних медаља на европским и свјетским првенствима и олимпијским играма, те отац донедавног премијера Словеније, који се такође зове Мирослав Церар.

(Српскаинфо)

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

Деба

25.05.2020 07:05

Стафете се могу сјецати само они који су били у градовима и који су мало старији! Залосно је сто стафета није исла кроз Црњелово, Обарску, Батковиц, ......

ОДГОВОРИТЕ
Name

да

25.05.2020 13:40

Касније се звала стафета бивсе младости

Name

интересантно

25.05.2020 20:12

Бас омладина из Крагујевца да организује стафету......?? Тада,незнајуци!!Ко је,ста је,одаклем је,кад је родјен итд. Виц године...!! Или,као поразисмо Нијемце, даби после сви радили за БНД.

Name

XXЛ

25.05.2020 07:07

Многим обичним грађанима,интелектуалцима, академицима ИТД,ни данас није јасно,да ли је уистину таква заслуга и привилегија,била оправдана. Ниједан председник, цивилизоване земље у свету није имао такву ,,привилегију" Историчари треба да објасне Истину о овој оправданости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди Рајко

25.05.2020 07:51

Па ту привилегију су му давали некада велики комунисти а данас се представљају као велики националисти.

Name

ре XXЛ

25.05.2020 08:14

Свака му цаст кад је могао управљати оволиком багром и идиотима...

Name

РЕ XXЛ

25.05.2020 09:10

Ма ја. Сад као о оправданости. Ајде пусти. Не мораш се ти сложити. А и зашто би. Било је то добро вријеме. Нико људе није тјерао да иду на стадион ЈНА. Имали смо ми све. Ал браћа срушише. Сад имамо банана државице и биједу. Пусти причу. И немој само о нацији. Као нисмо ми смјели ништа. Није истина. Не трујте дјецу.Ако тије ово сад боље па ОК. Нека је. Нека буде по твом. Ја мислим да смо ми сада дословце робље. Поздрав.

Name

ре XXЛ

25.05.2020 09:47

Дјелимично памтим та времена, било је то претјеривање у сваком погледу, али то је било тако, људима су системски испирали мозак, од поласка у школу па до радних мјеста. Данас се испирање мозга врши на другим мјестима, рецимо све вјерске школе су класично "испирање мозга", испирање мозга се врши и политички, јесте мало суптилније али режими имају медије које купе и онда ти медији пишу хвалоспијеве на рачун режима. Прије не знам колико година, Додиг је једном годишње скупљао директоре значајнијих медија и дијелио им наше милионе, онако на кафу, а онда су ти медији "испирали мозак" својим гледаоцима и читаоцима. И да закључим, оно што је Тито направио ови данашњи нису у стању окречити. Балкански народи нисуза демократије, нама треба чврста рука, ово је све гола банда и бараберија.

Name

за ре XXЛ од генерације 1965

25.05.2020 21:04

Да ли је за Вас испирање мозга то што су многи уписивали факултет, али нису сви завршавали, да директор нико није могао бити ко је тек завршио факултет, да дјеца нису била дебела јер су имала обавезне физичке активности, да родитељи нису правдали безобразлуке своје дјеце итд и тд, а што је најважније да су људи били сретни и насмијани.

Name

Рома

25.05.2020 07:07

С обзиром да га је добојска Бисерка прогласила Титом и њему се сваке четврте године предаје штафета у виду купљених гласова. Сматрају га доживотним а ми ћемо се потрудити да послије новембарских избора добије доживотну робију за своја "славна" дјела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

25.05.2020 07:48

Ре, Рома. Овом сада Тити или богу како рече она лујка Сања, приносимо људске жртве тј већину народа али у секти важе пагански обичаји

Name

лудило

25.05.2020 07:08

Растурише екстреми националисти и криминалци некадашњу лијепу Југославију уз помоћ запада, гдје народ страда ради њихови данашњи лични интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

25.05.2020 11:44

Растурише странци и комуњаре прије тога још љепшу Краљевину Југославију, али те о томе нису учили ништа!

Name

ЖИКА Ж

25.05.2020 07:23

Свакако народ је био заведен! Један човјек је стављен испрд свега! Један човјек је имао моћ одлучивања о животу и смрти држављана а посебно Срба! За све је Тито крив и његови дупелизци, али жалосно је што се и сада понавља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

25.05.2020 08:04

Жико, реци ми, бога ти, кад смо ми Срби живјели боље у историји, него у Титово доба. Је ли ти добар овај месар из Лакташа, је ли те усрећио онај амерички слуга Вучић, је ли ти било лијепо у рату... У Титово доба је 2.000 људи било у затвору или под надзором, а нас 20 милона на слободи. Е, кад је тих 2.000 (на челу са Туђманом, Шексом, Алијом) изашло из затвора, нас је 20 милона завршило у тамници. Јер ово сад није живот, ово је тамница.

Name

Ре Жика Ж

25.05.2020 08:16

Срби су највише цмиздрили кад је стари умро.Знаш зашто?Зато што је то једини период кад су сви Срби живјели у једној држави.Имали сте највеће привилегије од свих народа.На свим важним мјестима су били Срби.Главни град сте имали.Сав новац је ишао у Београд и одатле се распоређивао.Притом Србија није била та која је највише зарађивала.Сви путеви, пруге, фабрике итд су из тог периода пријатељу.Ко је то уништио?Тито?Најлакше је осуђивати онај режим за стање које нас је снашло.Данашњи лопови се служе националистичком реториком и пропагандом да би прикрили сав свој лоповлук а глупи народ им насједа на то.Нажалост и ти се један од њих.Све привилегије које је Тито тада имао, гледајући ову данашњу багру, не да је заслужио, него и много више.Нек је Тити лака земља а фашисти и националисти нек поцркају...

Name

а

25.05.2020 08:17

А сад народ није заведен? Јел сад боље у националној демократији кад имас право да гласас за "свог" националисту?

Name

Мики

25.05.2020 08:29

А ти би Зика да висе њих одлуцује??И то на Балкану гдје брат брату не да право гласа?Е мој Зика,окрени се мало око себе...

Name

Драгутин

25.05.2020 09:03

Друг Тито је добио од Друга Рокфелера 100 милијарди долара 1969 године.Тито је у СФРЈ дао тај тзв.добар развратни и блудни живот,да би потом несметано могао иза леђа Српском народу да исцрта Авнојске границе и бетонирао Јаме по херцеговини у које су Усташе бацале Србе!!!А онда је 1944-те уписивао и пребацивао усташке борце у партизане!!Након ослобођења Београда после 20.октобра 1944-те стрељано је између 15.000-30.000 житеља овог града,под оптужбом да су сарадници окупатора!Што у Загребу, Љубљани и Сарајеву није био случај,само се то радило у Београду и широм Србије!!!

Name

РЕ ЖИКА Ж

25.05.2020 09:51

Ај не се*и

Name

ПРИЈЕДОРЧАНИН

25.05.2020 11:46

Јасеновац и све остале јаме, Шушњари, Гаравице, Ужичке Републике, Битке:Козаре, Неретве, Сутјеске, Сремског фронта, убијених Владика, свештеника, сељака, уништених фабрика и бомбардовања Београда, Ниша, срушених и попаљених цркава, манастира и других богомоља, уништене Ћирилице, Српске славе и Светосавља. Добро је да нас има и оволико колико смо нестајали и гинули за Џелата свог.

Name

ре Приједорчанин

25.05.2020 21:07

За кога смо гинули у задњем рату? За профитере?

Name

сјецамо,

25.05.2020 07:35

То су били дани младости среце и радости,Али назалост сјецамо се и 90-тих година,дана залости великог зла који нам донесосе фасисти који јос увјек доносе зло народима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

25.05.2020 07:52

То су била времена. Југославија моћна, пета војна сила на свијету, ми водимо Несврстане. Долазе медаље са Олимпијада и Свјетских првенстава. Поносно слушамо: Хеј Славени... Привреда била јака, фабрике радиле, радници куповали викендице на мору. Ко није могао, имао је радничко одмаралиште. Није било Блајбурга ни Драже, али је било пара и живота. А сва Титова дјеца су живјела од свог рада, а не од покраденог са народних леђа. Заслужио је Тито да му и данас штафету носимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

25.05.2020 11:47

Одмах психијатру!

Name

Ре Бањалучанин

26.05.2020 05:24

Прво ти ниси Бањалучанин, ти си из мркоња из Мркоњић Града, И за вријеме Тите очи су ти биле повезане, али и сада Миле вам га завукао и не видите даље од Страчевице, стадо Додиково.

Name

МцЛовин

25.05.2020 07:52

Сјецамо се данасњег дана 1995 године када су у Тузли побијена дјеца, српска, хрватска и босњацка

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.05.2020 21:52

А јеси ли се десет дана раније сјетио страдалих Срба, Босњака и Хрвата младица убијених у тузланској колони од стране власти босанских муслимана? Сјецас ли се на данасњи дан спаљеног и униатеног српског села Брадина код Коњица, гдје је муслиманска војска побила све зиво и дјецу клала?Своју патетику сацувај за неког ко мозе да слуса те изливе лицемјерја.

Name

Не

25.05.2020 07:56

Хвала Богу не сјецам се ни стафете ни тог времена, ни дебелог диктатора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрина

25.05.2020 08:39

Неком дан младости, неком дан залости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПА

25.05.2020 09:03

То је било вријеме када си могао рећи да си СРЕТАН,

Name

Хаха

25.05.2020 10:07

Гледај старих вампира добило станове по грqдовима од истјераних па славе доњело хармонике само нек је крканлука и здерања

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИЛО ЈЕ ТО

25.05.2020 10:14

ЈЕДНО КОЛЕКТИВНО ЛУДИЛО. ПОСЛИЈЕ ЊЕГА НАСТУПИЛО ЈЕ ДРУГО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лова није до крова

25.05.2020 10:37

Сјећам се 25.маја , на данашњи дан је у Тузли убијено 75 младих људи, свих националности. Србија крије и ћути..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

25.05.2020 12:22

Данас се носи Додикова,Бакирова и Драганова стафета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

а тко је носи

25.05.2020 13:53

Њих три један другом,идиоти.

Name

Илија

25.05.2020 12:34

Како да не.

ОДГОВОРИТЕ