Хаос у Хонгконгу: Најмање 180 особа ухапшено

Најмање 180 особа је ухапшено, углавном по оптужбама за незаконито окупљање, током данашњих протеста у Хонгконгу против плана Пекинга да уведе нови закон о безбедности на тој територији, саопштила је полиција.

Свијет 24.05.2020 | 22:30
Хаос у Хонгконгу: Најмање 180 особа ухапшено

Полиција је испалила сузавац и употребила водене топове у популарном округу за куповину, где се хиљаде антивладиних демонстраната окупило како би протестовало против плана Пекинга, преноси АП.

Демонстранти су носили заштитне маске како би се заштитили од ширења корона вируса, наводи ББЦ. 

Они су, обучени у црно, узвикивали слогане попут "Станите уз Хонгконг", "Ослободите Хонгконг" и "Револуција нашег времена".

Полиција је подигла плаве заставе, упозоривши демонстранте да се разиђу, а потом је у више наврата испалила сузавац. Потом је употребила и водене топове.

Полиција наводи да су четири члана тима полиције за односе с медијима повређена након што су поједини учесници протеста гађали полицајце циглама и прскали их неидентификованом течношћу.

Поједини учесници протеста бацали су и друге ствари, попут кишобрана и флашица воде на полицију, и користили канте за смеће и неке рушевине како би поставили блокаде на путу.

Хиљаде људи су се окупиле протестујући против закона које Кина планира као одговор на протесте прошле године, који су унели највеће немире у кинеску владавину од 1997. године, преноси Ројтерс.

Неименовани извор изјавио је да це законом бити забрањени сецесија, страно мешање, тероризам и све друге сепаратистицке активности усмерене на рушење централне власти и страно мешање у унутрашње ствари бивше британске колоније.

Демонстранти у Хонгконгу ову најаву оцењују као грубо мешање кинеске Комунистице партије у аутономију Хонгконга, док званицни Пекинг негира те оптужбе.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Рашо

25.05.2020 04:23

Тешко је нсрид Хонг Конга вратити уз демократије у комунизам. Подржавам независност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

25.05.2020 06:18

Рашо читав свијет више није независан. А камо ли један град.

Name

Дјунта бл

25.05.2020 05:31

Трамп узвраћа љубав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

25.05.2020 06:16

Какав хаос више Лукаћ растјера људи у Бања Луци. Хонг Конг је увијек био кинески. Ови мало дошли до пара па да им је да серу по Кини. Мало сутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корона

25.05.2020 15:01

За то је корона и измисљена да растера демонстранте под изговором забране окупљња ..тако и француски зути прслуци ,и спанија каталонија...а талијани...вец одавно на рубу пропасти...неко много паметан ово је осмислио..