Само у Бањалуци и Мостару грађани могу платити тест

Грађанима Босне и Херцеговине коначно су доступни комерцијални тестови на корона вирус у неколико јавних и приватних установа. Иако ће многи посегнути за овим тестовима ради преласка границе, вјероватно им и неће требати, чему свједоче најаве из Хрватске.

Босна и Херцеговина 23.05.2020 | 22:30
Само у Бањалуци и Мостару грађани могу платити тест

Према информацијама из Министарства унутрашњих послова Хрватске, страним држављанима приликом уласка у ову земљу неће требати тестови којим ће доказивати да су негативни на корна вирус.

Такође при уласку у Хрватску није обавезна самоизолација, већ само поштовање препорука и упута Хрватског завода за јавно здравство (размак минимално 1,5 метара, избјегавање руковања, блиског контакта и слично).

Тестирање прије путовања? 

До сада се говорило како ће се путници морати тестирати на корона вирус непосредно прије путовања, или чак на аеродромима, али из неколико извора сазнајемо да ће ова мјера бити укинута. У прилог томе иде и одлука Хрватске да дозволи улазак у земљу без икаквих здравствених доказа.

Из Европске комисије недавно су се огласили казавши да такозвани "корона пасоши" нису поуздан начин да се докаже непостоијање инфекције.

"Стручњаци у здравству кажу да не постоји доказ који би на сигуран начин потврдио да ли су људи заражени или нису, односно да ли су се евентуално заразили након тестирања. Зато тестови нису дио наших пепорука", казала је потпредсједница Европске комисије Маргарет Вестагер.

Међу првима који су увели комерцијално тестирање на коронавирус у нашој земљи је Институт за јавно здравство Републике Српске. Ипак, из овог Института говоре нам да би се грађани требали распитати прије него посегну за тестовима који коштају 200 КМ.

"За сада још увијек тестирамо раднике који раде у иностранству и којима траже те тестове. Такође се бесплатно тестирају наши држављани који студирају у иностранству и гдје им траже негативан тест за улазак у ту земљу. Ипак, наша је препорука јесте да се сви прије путовања информишу да ли им је потребан тај тест. На нашој страници доступни су контакт подаци путем којег нам се могу јавити заинтересовани за тестирање. Не можемо још увијек тестирари све који желе, али тестова имамо довољно за све којима буду потребн", казала нам је гласноговорница Института за јавно здравство РС-а Милка Мрђа.

У Федерацији БиХ могуће је доћи до ПЦР теста на неколико клиника те у приватним установама.

Свеучилишна клиничка болница Мостар прије неколико дана омогућила је комерцијално тестирање особама које путују у иноземство по цијени од 215,20 КМ.

Из СКБ Мостар нагласили су да се једино овој установи на подручју Херцеговине обављају тестирања ПЦР методом чији резултати се сматрају апсолутно и једино релевантним као показатељ присутности вируса у организму те су као такви мјеродавни за путовања у иноземство.

Исти тестови на приватним клиникама


Клинички центри у Сарајеву и Тузли те у Кантоналној болници у Зеници и другим градовима још нису почели проводити комерцијална тестирања. Из Универзитетског клиничког центра Тузла казали су нам да би након одлуке Управног одбора УКЦ-а требали понудити ПЦР тестове по цијени од 150 КМ.

Једна од приватних клиника која је радила ПЦР тестове у својим лабораторијима у Сарајеву, Илиџи, Горажду, Високом и Тузли је Еурофарм. Ипак, директор Еурофарма Шукрија Хусеиновић говори нам како су морали обуставити ове тестове јер приватним установама у БиХ није дозвољено да их раде.

Ипак, подсјећа како су ту и даље серолошки тестови који коштају 60 КМ и за којима влада велика потражња у лабораторијима Еурофарма.

Хусеиновић сматра како би грађани БиХ могли бити растерећени барем када је ријеч о посједовању теста приликом путовањима.

"У Европи постоји мрежа укупног броја тестираних, заражних и оправљених људи од коронавируса. БиХ се налази на врху сигурних земаља, тако да вјерујем како са нашим пасошем при уласку у већину земаља неће ни бити потребни ПЦР тестови", поручио је Хусеиновић.

Подсјећамо да лабораторије приватних клиника у оба ентитета такођер раде серолошка или крвна тестирања на коронавирус. Помоћу оваквих тестова, како смо раније писали, може се утврдити да ли су људи били изложени одређеном патогену, у овом случају вирусу узрочнику Цовид-19 инфекције, као и какав је њихов имунолошки одговор.

(Клиx)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

борац

24.05.2020 03:42

Остало је да се види ко је у СДС-у имали такви да подрзе издајника и прелетаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је

24.05.2020 03:48

Лопови су се сами открили.Нису бас нека интелегенција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трн

24.05.2020 05:38

Мозе и у селу Бакинци ,јели то неки дил Цовица и Бурле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер Перфибије

24.05.2020 06:07

Умјесто набавке вишемилионски плаћене мобилне (шаторске) болнице било би боље да је актуелна власт Српске набавила тестове за бесплатно тестирање најугроженијих категорија становништва на корона вирус, прије свих, лица старијих од 65 година, којима је потребно бесплатно додијелити и заштитне маске које нису баш сви у могућности да купују читаво вријеме док траје пандемија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ад

24.05.2020 06:50

Опет одери народ. 90% тестова су донације страни земаља које си намјењене за становниство а сад це јос народ морати плацати тестирање при повратку у дрзаве гдје раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

w

24.05.2020 07:59

Нека тату свога тестирају и узимају му 215 марака,требају ли се лопови сада и на тај нацин богатити и красти народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахахаааааа

24.05.2020 08:32

Пропаде посаооооооо!!!Осовина ааааааа !!!!! Аахххха сад јефтини кинески тестови пропалиии неце их нико!!!!једино задрзати зариста у ањалуци и мостару и наредбу власти да се мирају сви тестират најмање по 5 путаааааа !!!!а коне пристане изести дуге цијеви и деспоте и замолити улина да своју војску поведе испомоц хахааааааааа оде посоооо пропадееее о мора и у мостару фонд солидарности а руси це помоциии јарану свом цовицу !преподобном руском пријатељуу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.05.2020 11:48

Ја будалеее

Name

Трн

24.05.2020 13:32

Ста када се неко тестира као све је рјесено. Нека се тестирају људи који недај бозе оболе. Тај тест је налаз лабораторијски и непоуздан.Ту неби смјело бити грешке.

ОДГОВОРИТЕ