Грађани могу у Њемачку, за кога је обавезан карантин?

Дошљаци из неке земље ЕУ или Шенгенског простора у Немачкој више не морају у самоизолацију од 14 дана. Али шта када долазите из рецимо Србије? То би требало да процени Институт "Роберт Кох", али он то не чини.

Свијет 23.05.2020 | 20:38
Грађани могу у Њемачку, за кога је обавезан карантин?

Александар Крџић још не зна где ће бити следеће седмице. Овај инжењер пољопривреде који живи и ради у Фрајбургу мора да потроши неколико дана одмора, и заправо је хтео да обиђе породицу у Србији.

- Сад у Србију може да се уђе без икаквих ограничења. Али остаје питање да ли морам у карантин кад се вратим у Немачку - каже Крџић за "Дојче веле" (ДW). 

Телефонско распитивање код институција није донело ништа. Неки кажу да нису надлежни, други упућују на линкове који нису од помоћи, каже овај човек.

"Не смем да верујем шпекулацијама, морам да будем сигуран. Јер, ако стварно морам у карантин, што не могу због посла, онда нећу ни ићи у Србију."

Код спровођења Закона о заштити од зараза су у Немачкој надлежне искључиво покрајине. Средином маја оне су редом укинуле обавезу карантина за оне који допутују из неке друге земље ЕУ, или Швајцарске, Лихтенштајна, Исланда, Норвешке и Велике Британије. При томе је небитно које држављанство има дошљак, пише "Дојче веле"

Они који долазе из ових земаља морали би ипак у карантин једино ако број нових регистрованих зараза у некој од тих земаља пређе 50 на сто хиљада становника у последњих недељу дана. Доласци због туризма, набавке или точења горива и даље су комплетно забрањени. 

Та одлука покрајина дошла је након што је више управних судова одлучило да је "паушално" слање људи у карантин противзаконито. Судови сматрају да надлежни морају да оправдају карантин лошом епидемиолошком ситуацијом у земљи одакле путник долази.

Али, да ли је довољно повући грубу црту између земаља ЕУ и Шенгена на једној страни, и свих других земаља - такозваних "трећих држава"? Посебно јер је у већини "трећих држава", попут Србије, број регистрованих зараза на 100.000 становника све време знатно мањи него рецимо у Шведској, Шпанији или Великој Британији.

"У случају доласка из треће државе обавеза карантина може отпасти уколико Институт 'Роберт Кох' за ту трећу државу установи низак интензитет заразе" - тако рецимо гласи правило у граду-покрајини Хамбургу. И друге покрајине, попут Северне Рајне-Вестфалије и Баварске, везују одлуку за процену државног Института "Роберт Кох" (РКИ).

Једина невоља је што таква процена - не постоји.

На упит ДW, РКИ упућује на свој сајт где је дат преглед епидемиолошке ситуације у државама ЕУ, Шенгена и Великој Британији на основу бројки Европског центра за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ). Али шта је са свим осталим земљама света?

Смернице су још увек у изради, кажу у РКИ.

"Институт још није одредио земље код којих се са епидемиолошког становишта може одрећи заштитних мера након уласка или повратка у земљу", пише у одговору портпарола.

Ко је сада надлежан?

На делу је конфузија: покрајине упућују на РКИ, а РКИ не води одговарајућу статистику. У Министарству за рад, здравље и социјална питања Северне Рајне-Вестфалије кажу да је неопходно да РКИ "изричито установи" да за дошљаке из неке земље нема потребе за самоизолацијом.

"Уколико нема такве изричите потврде - како је очигледно овде случај - онда се остаје при начелној обавези (самоизолације). Након одговарајућег негативног теста, она може отпасти", пише у одговору на упит ДW.

У Хамбургу то пак раде друкчије. У одговору за ДW тамошња Служба за здравље пише да Завод за јавно здравље, чак и без мишљења РКИ, консултује податке ЕЦДЦ. Ако постоје "поуздани подаци" који показују да опасност од заразе у некој земљи "делује ниско", онда особе које долазе из те земље не морају у карантин.

У појединим покрајинама су од карантина сигурно изузети људи који се баве одређеним занимањима, као што су медицински радници, надничари у пољопривреди или возачи камиона који су неопходни за прекогранично снабдевање.

У Северној Рајни-Вестфалији су карантина ослобођени и сви који долазе у Немачку послом или због образовања на највише пет дана или се враћају у Немачку после тако кратког боравка у иностранству.

Ако РКИ убрзо не објави препоруку за остале, инжењер пољопривреде Александар Крџић остаће у Фрајбургу, али помало огорчен.

"Изгледа као да су 'треће државе' некаква друга класа. То није леп осећај."

(ДW/Блиц)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Бојан

23.05.2020 19:45

Сто не објасни правна дрзава као сто је њемацка, да ли имас право да се вратис у њу и какве су процедуре. Мислим њемацка је то, ејј? Земља у којој теку мед и млијеко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема

23.05.2020 20:10

Он појма ако има дозволу за боравак и рад,визу превивалисте у Њемацкој нормално је да мозе доци.. вец ово ти је само да се несто писе..

Name

Крко

23.05.2020 23:41

Гдје је сад дијаспора из Њемачке да кука како је овде морала бити у карантину, а како је Њемачка савршена земља, отворена за све?! Хајте, лажови, да видимо шта ћете сад покушати лагати?!

Name

Александар

23.05.2020 20:11

Па пише све на страници амбасада. Ако из БиХ крећеш назад, погледаш на wеб страници амбасаде Сарајево. Ако из Србије крећеш , амбасада Београд. Зар је тако тешко погледати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

23.05.2020 22:02

Ево ја сам гледао,и не писе ниста.Задња објава 17.03.2020.,де не лупетај...

Name

Рале

24.05.2020 06:19

Кркане само ти буди ту гдје јеси и остави Дијаспору на миру,да нема Дијаспоре поцркали би од глади

Name

Крко

24.05.2020 12:27

Рале, промашио си тему за реплику, али нема везе, то се вама редовно дешава. Ма, кога ти отуда храниш, јадо?! Ниси ти јавни казан. Храни себе и поклопи се ушима. Ниси тамо побјегао ни од глади, ни од жеђи, него због алавости.

Name

БЛ Револт

24.05.2020 08:41

Званично,нема још службене потврде о уласку и тестирању.И амбасада у СА (визно одљељење) не ради.Једино што се зна је да Закон о усељењу са З.Балкана 26.2 важи САМО до Н.Године и неће се продужавати(Бундестаг,18.05.).

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

24.05.2020 18:35

Па сретан пут,само позурите молим вас И без гузве,сљедеци пут кад будете долазили,цорону оставите тамо негдје..

ОДГОВОРИТЕ