Хакерски напад: Објављени подаци српских пацијената

Послије хакерског напада на њемачку централу највећег свјетског добављача производа и услуга за дијализу и бубрежне болеснике “Фресениус Медицал Царе” (ФМЦ), послије двије недеље, овдашње представништво те компаније објавило је да су “нелегално објављени лични подаци о мањој групи пацијената из више дијализних центара тог предузећа у Србији”.

Свијет 23.05.2020 | 18:26
Хакерски напад: Објављени подаци српских пацијената

Како за Политику потврђује Маријана Познан, регионални директор за људске ресурсе у ФМЦ-у, информације о пацијентима из Србије објавиле су неовлашћене особе због чега је ФМЦ поднио пријаву против непознатих нападача државном тужиоцу у Немачкој. Она истиче да је истрага поменутог случаја у току и да није овлашћена да говори о томе да ли су угрожени и подаци пацијената из још неке земље. 

Познанова каже да предузеће сарађује са надлежним органима како би уклонили изложене информације са интернета у најкраћем могућем року, као и да ће контактирати с пацијентима из наше земље који су погођени нелегалним објављивањем личних података. Пословање компаније у Србији се наставља и тврде да је брига о пацијентима осигурана.

– Дубоко жалимо због напада на приватност наших појединих пацијената и чинимо све како бисмо спријечили објављивање додатних података и наношење даље штете погођеним особама. Интерни и екстерни стручњаци континуирано раде на спречавању даљих потенцијалних напада или неовлашћеног приступа подацима – истиче Познанова, која је и регионални генерални савјетник за југоисточну и централну Европу ФМЦ-а.

Каже да петпостављају да је нелегална објава повезана са инцидентом који је погодио систем ФМЦ прије неколико недјеља, када су хакери успјели да украду одређене податке. Њихова досадашња анализа показује да је инцидент погодио само дијелове ИТ капацитета компаније, а да нема индикација да је хакован и софтвер у њиховим медицинским уређајима, нити сервери или компоненте које су прикључене не њих.

– Болнички бизнис и севјерноамерички бизнис ФМЦ-а нису погођени. Располажемо најсавременијим ИТ системом. За компанију је сигурност података највиши приоритет. Ово је привремено погодило пословање у некимсегментима. Међутим, производња је настављена са одређеним отежаностима, а њега пацијената је заштићена. ИТ системи се постепено враћају у нормалу. У исто вријеме, предузимамо мјере за даље унапређење наше ИТ сигурности – истиче Маријана Познан.

Да ли ће на овај инцидент реаговати и државни органи из Србије, Милан Мариновић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, јуче није могао да прецизира. За одавање личних података овдашњих пацијената сазнао је од новинара и реаговаће, каже, ако му се компанија ФМЦ обрати и потом утврди да има елемената за његово деловање.

 

– Мислим да се ту ради и о преносу података у другу земљу, као и да би требало да реагује неки од повјереника у Њемачкој. Њихов систем је много сложенији од нашег, јер поред савезногповјереника готово свака тамошња покрајина има по још једног, па би требало утврдити ко је надлежан да рагује – истиче Милан Мариновић.

Лончар: Предузето све да се утврди истина

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је јуче да је ресорно министарство предузело неопходне кораке да се утврди истина о случају објављивања података о пацијентима из Србије из система њемачке компаније “Фрезенијус” послије недавног хакерског напада на ту компанију. Лончар је за Тањуг рекао да министарство за сада није добило званичне информације о том случају од компаније “Фрезенијус” и да није познато о ком се броју пацијената из Србије ради, али да ће јавност бити обавјештена када добију податке.

– Надамо се да није велики број пацијената Ово је нешто на шта нисмо могли да утичемо и што се десило у Њемачкој – рекао је министар.

Лончар је навео да је њемачки систем “изузетно озбиљан” и додао да се нада да ће брзо реаговати и спријечити даље посљедице објављивања података о пацијентима из Србије.

– У зависности од резултата које будемо добили, предузећемо даље кораке и неопходне мјере, али морамо да сачекамо да видимо о чему се ради, колика је штета и шта све може да произађе из тога – нагласио је Лончар.

(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар