Мртва трка за вакцином против вируса корона

Вијести о успјесима са вакцином против короне дају крила фантазијама али и берзама. У акцији "Операција вакцина" широм свијета су научници, финансијски могули и политичари. Милијарде су у игри.

Свијет 23.05.2020 | 08:44
Мртва трка за вакцином против вируса корона

Није ово први пут да берзе полуде због вијести са вакцина-фронта. Али, почетком ове недјеље било је жестоко: у Неw Yорку, Токију а потом и у Франкфурту. Скок на берзама је изазвала вијест из фармацеутског концерна Модерна. Ова америчка компанија је прва почела да вакцину тестира на људима. Таква практична тестирања се изводе и у Кини, Великој Британији и Њемачкој. Али, у САД се посебно много новца слило у пројекат проналажења вакцине против коронавируса.

На више од 100 активних супстанци за вакцину се ради широм свијета. Ријеч је о око 120 пројеката које изводе мале фирме попут Бионтецха из Мајнца или тибиншког Цуреваца, па све до великих концерна као што су Санофи и ГлаxоСмитхКлине. И наравно Модерна из Бостона. А њене акције су скочиле за невјероватних 20 процената, након што је једна особа, која се подвргла тесту показала прилично обећавајуће резултате.

Управа за храну и лијекове (ФДА) Сједињених Држава је тада најавила могуће брзо одобравање лијека. Према тим информацијама, Модерна има договор са швајцарском фармацеутском компанијом Лонза, да одмах након одобравања вакцине произведе велике количине. Посљедица: у Цириху су акције Лонзе скочиле за четири процента и достигле рекордну висину.

Вакцина мРНА-1273

Заједно са Националним иснтитутима за здравље (НИХ) развијена вакцина мРНА-1273 је код осам од 45 учесника у испитивању изазвала имуну реакцију, саопштила је Модерна у понедјељак. „Иако се резултати још увијек посматрају као прелиминарни, прва фаза је показала да вакцина са мРНА-1273 може изазавати исту имуну реакцију, као и када се ради о природно изазваној инфекцији", објаснио је Тал Закс, медицински руководилац Модерне. Но, комплетни резултати прве фазе клиничких испитивања још увијек нису познати.

Америчка влада на два различита програма развоја вакцине троши милијарде. Вашингтон се у почетку ослањао на приватни сектор и одговарајући програм подршке. За то је државна БАРДА (Биомедицал Адванцед Ресеарцх ан Девелопмент Аутхоритy) ставила на располагање 3,5 милијарди долара. Од тога је и Модерна добила дио. Нешто касније ту долази и операција "Wарп Спеед", о којој је први пут било говора крајем априла, што је Трамп у међувремену отворено представио, додуше у дијеловима. Са десет милијарди долара проналазак вакцине против корона вируса је постао национални задатак, што је Трамп упоредио са „Менхетн пројектом" из 1940-их и израдом атомске бомбе. "Wарп Спеед" значи нешто попут брзине свјетлости, детаљи програма остају тајна, али се зна да се посебно ради на 14 могућих вакцина.

Бостон, Оксфорд, Мајнц и Тибинген

Из Wасхингтону у Оxфорд у Велику Британију: научници са тамошњег универзитета су већ у априлу почели клиничке пробе на 1.000 добровољаца. Пројекат се ради у кооперацији са фармацеутским гигантом Астра-Зенеца. И као и обично, ради се о томе да се могућа одговарајућа вакцина направи што брже и у милионским дозама.

За оваква истраживања је Европска унија на недавној међународној донаторској конференцији прикупила 7,5 милијарди еура. Коме ће пак новац отићи, неће одлучивати државне границе. Бионтецх из Мајнца већ једно вријеме спроводи тестове на здравим пацијентима, а крајем јуна би могли да буду представљени резултати. Партнерске фирме су у овом случају амерички концерн Пфизер и кинески Фосун Пхарма. Уколико буду одобрене, до краја године би са Пфизером могли да буду произведени милиони вакцина, казао је шеф Бионтецха, Угур Сахин. Још један играч у напетој свјетској трци је Цуревац из Тибингена. Према ријечима сувласника Дитмара Хопа, клинички тестови би у овој фирми могли да почну почетком љета. „У том случају бисмо били спремни да произведемо вакцину на јесен."

Овакви временски рокови су амбициозни. Јер, у пробној фази се мора доказати да је вакцина дјеловала позитивно и да није наштетила хиљаду особа на којима су вршена испитивања. Било како било фармацеутска бранша је у жестокој трци на изради вакцине против корона вируса.

"Ово је мртва трка", казао је Тило Калтенбах, експерт за здравље у консултантској фирми Роланд Бергер. И додао: "Још никада се није догодила једна тако концентрисана акција фармацеутских фирми", казао је Калтенбах.

Задатак за генерала

Олаф Телке, фармацеутски експерт агенције за рејтинг Сцопе, не вјерује да би већ ове године могла да се произведе вакцина против корона вируса. Каже да развој вакцине кошта стотине милиона еура.

"Предузетници ризикују да у трци са конкуренцијом стигну прекасно." Али, јавна подршка би требало да ублажи овај ризик. "Да би милијарде људи могле да буду вакцинисане против корона вируса, вакцина не би смјела да буде скупа", каже Телке. Вакцина би за фармацеутску индустрију била уносан посао.

"Ко буде први имао вакцину, може да се нада милијардској заради. Јер, читав свијет ће у том случају да нагрне."

Али, Кина је у видљивој предности. Већ половином јануара је Чен Ви, генерал-мајор кинеске војске добио наредбу да почне на изради вакцине, писао је Франкфуртер алгемајне цајтунг. Остатак свијета је тек крајем јануара добио приступ првим пробама новог вируса.

(Клиx)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Крајишник

23.05.2020 07:02

Па то је и крајњи циљ овог "произведеног" вируса!!Енормна зарада фармацеутског лобија,а не би ме чудило да баш Кина прва пусти у продају те "пронађене" вакцине која је спремна и чека у ладици само још да нарасте понуда билиона милијарди!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

смојо

23.05.2020 13:43

ти не знас кромпир посадити али зато знас све свјетске малверзације.

Name

Влад Тепеш

23.05.2020 07:16

Зар толико има потражње на тржишту када скачу акције тако. Има заинтересованих да приме смјесу пилетине, живе и абортираних фетуса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

23.05.2020 08:12

Вакцина = аутизам код дјеце Вакцина = тумори Вакцина = смрт Вакцина = депопулација Вакцина = стерилитет

ОДГОВОРИТЕ