Породица убијеног Саше Пантића најавила протесте

Након што је Окружни суд у Бијељини донио ослобађајућу пресуду за Марка Зарића (23) и Петра Бујиновића (23) по оптужници за убиство навијача Партизана Александра Саше Пантића, реаговала је породица убијеног. Најављују мирне протесте за сутра испред Суда.

Република Српска 22.05.2020 | 17:38
Породица убијеног Саше Пантића најавила протесте

Сестра убијеног Саше, Александра Пантић, очајна је након изречене ослобађајуће пресуде. Каже да је правда сахрањена.

“И то не први пут у нашој држави. Није да нисмо навикли. Била сам спремна у тој судници на сваки сценарио, на минималне, условне казне. Али на сценарио да се у 21. вијеку ослободе убице поред свих материјалних доказа, ДНК анализа, трагова, толико учесника, камера, то је просто немогуће за повјеровати. Али, ето, ми смо држава могућности”, каже Александра.

Жао ми је и страшно је ово што се десило, али закон не познаје осјећања нити претпоставке и суд се доноси искључиво на основу чињеница и изнијетих доказа, каже бранилац једног од оптужених.

“Не ради се о томе да је правда убијена, правда управо подразумијева правичан поступак,  јер правде нема без правичног поступка и примјене закона. Само се тако правда остварује, али има једна друга ствар - да ли су истражни органи поступали на прави начин, да ли су они провели детаљну истрагу, те разријешили сва питања која је требало разријешити, прибавили доказе. То је питање које треба да поставља оштећена”, каже Петко Будиша, адвокат оптуженог Марка Зарића.

“Од самог старта то није добро изгледало, али је од нас тражено да вјерујемо тужиоцу. И ми смо јој вјеровали. Али, од пресуде, ја не вјерујем више ни у једну институцију Републике Српске. Наше повјерење је изиграно”, поручује Александра Пантић.

Уколико се не примјењују закони у држави, правна сигурност није загарантована никоме, поручује Будиша. Додаје да је суд поступио правилно, и појашњава:

“Двије су кључне чињенице. Прије свега, повреде нису нанесене дрвеним предметом, како се тврдило у оптужници, а наведено је да је Марко Зарић њиме дјеловао, ширине 3,7 цм. Повреде су нанесене металним предметом, ширине 1,5 цм. И трагови оштећења на глави оштећеног су ширине 1,5 цм, дужине од 7-8 цм. Друго, повредилац је дјеловао десном руком, мој брањеник је љевак, што је потврђено и на бази доказа које смо извели”.

“Судско вијеће је утврдило да то није та мотка, да постоји нека друга мотка, за коју ја јуче први пут чујем у судници. Да постоји метална шипка којом је убијен мој брат, али на њој се налази само ДНК мог брата. Тако да је мој закључак, да се мој брат сам убио. Чињеница да први пут чујем у судници да постоји метална шипка којом је мој брат убијен јесте чињеница да су докази скривани”, рекла је сестра убијеног.

Она додаје да се не осјећа безбједно.

“Послије образложења пресуде за убиство, главе расцопане као лубеница, и образложења које је трајало три минуте. У Суду који је требало да представља посљедњу карику у овом ланцу неправде. Осјећам се несигурно, али снажно. Шта ми даје снагу? Чист образ мога брата мени даје снагу”, поручила је.

“Сигуран сам да ниједан грађанин не би желио да неко невин буде стрпан у затвор, уколико није доказано да је починио то кривично дјело, па и у овом случају”, каже адвокат Будиша.

Сутра ће се у 16 часова одржати мирни протести испред зграде Окружног суда, најавила је сестра убијеног. Нисмо добили информацију да ли ће Тужилаштво уложити жалбу на ову првостепену пресуду, на коју има право.

БН ТВ

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Рале

22.05.2020 16:29

Туга до неба, да ли це се народу отворити оци па да се измедју помаземо, ако нас овако униставају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуско

22.05.2020 17:07

Неце отворити оци...јер оци и здрав ум су вец одавно све сватили, ми, народ, смо дно дна, у то и себе убрајам, засто... Нисмо слозни, нисмо једно, бојимо се, а цега се бојимо, да ово зла сто вец дозивљавамо, да небуде јос горе, јели се тога бојимо. РЕВУЛУЦИЈА НАРОДЕ.

Name

Перо

22.05.2020 17:13

Невидјени злоцин И ником ниста то нема нигдје то је дно од суда плаценици лопови криминалци све само нису људи изгледа да је најбоље рјесење око за око зуб за зуб

Name

ИЛИЈА ЧВОРОВИЋ

22.05.2020 20:17

Суд суди на основу доказа. Прикупљање доказа је у надлежности тужилаштва и МУП-а. Ако докази нису прикупљени или ако нису прикупљени у складу са законом онда суд не може никога осудити. Значи, адреса су ''стручњаци '' из тужилаштва и МУП-а.

Name

Педја

22.05.2020 16:38

Ја се уздам у себе и у освету свакоме ко ми зло нанесе. Не требају ми судови ни судије кадије. Правду узмите у своје руке , нико вам је неце донијети. Ако вас је полицајац неправедно казнио . вратите му двоструко . Висе нема коме да се цути и у ста да се уздас. Због овога це владајуци и они који их дрзе на власти највисе јада видјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОП 1982

22.05.2020 17:09

Нецете јос дуго убијати Гробаре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СМ

22.05.2020 17:49

Не знам како другације да протумацим твој коментар него као претњу свима који нису навијаци Партизана, а нароцито навијацима Црвене звезде! Није сустина у томе да ли је неко "гробар", тј. навијац Партизана или "циган", тј. навијац Црвене звезде, или навијац било ког другог спортског клуба. Сустина је у томе сто је убијен младиц због глупости, а да су и поред свих могуцих и, прије свега, необоривих доказа његове убице ослободјене. Казем да је убијен због глупости, јер то и јесте - због графита! Графита који уствари не само да нарусавају изглед града вец су и бесмислени и не би смјели да постоје, а препирали су се јер су "такозвани навијаци" обје групе сврљали и писали преко графита супротног табора! Поздрав од правог навијаца из супротног табора.

Name

7024

22.05.2020 17:52

200 година у назад нас враћају"надри правници".Опет ће бити крвна освета.21 вијек на Балкану.Добро дошли.

Name

Ре Топ

22.05.2020 20:11

Драго ми је да сам отишао у ЕУ, због таквих...важно вам је само ком племену припадате, вама је дозвољено све, другима смрт. Тако и друго, треће племе...дно дна!

Name

бице и горе

22.05.2020 17:40

Али, од пресуде, ја не вјерујем више ни у једну институцију Републике Српске. Наше повјерење је изиграно”, поручује Александра Пантић. Како је овај народ БИЈЕДАН!!! Изгледа да је и праведно да мецка заигра пред свацијим вратима кад је народ толико покварен и безосјецајан. Ста је Александра са Давидом и другим невиним зртвама? Кад су њега мрцварили па убили ти си вјеровала у те институције јел`?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

22.05.2020 17:48

Залосно је што се губе млади животи, по мени сви учесници туце/а требали би строго казњени а убице посебно. Ја знам да је сваком свој мио па макар и најгори био али се неби сложио са сестром убијеног да је био чистог образа. Чим је учесник туча како је убијен тако је могао и он бити убица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

22.05.2020 20:27

Велики проблем су хулиганске групе навијача.То је у цијелом свијету.Само што тамо полиција исте хапси и растјерује.За тучу навијача у Дворовима када је Пантић убијен полиција је знала јер им је јављено али није хтјела да интервенише. Има ли ту чије одговорности.Они су само способни да кажњавају бабе и дједове кад не носе маске

Name

НЕНА

22.05.2020 18:04

Зао ми је ове породице,знам каква је то бол исто сам тако дозивјела убили ми лопови брата,па рекли да је пао низ степенице све затаскали и сакрили, ПРАВДАААААААААААААА

ОДГОВОРИТЕ
Name

звзв

22.05.2020 20:30

ма да, будес убијен, не изврси се добро увидјај, ником ниста,,,,е адвокати олоси,за паре це бранити све,нигдје морала,,,брука

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док не дирајте Бошњаке...

23.05.2020 00:23

...ово радите до миле воље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

закључак

23.05.2020 02:17

Ви, који се тако често не сусрећете са накарадним пресудама судија на овим просторима, у чуду сте сваки пут кад у јавности "одјекне" нека од њихових неправди, нестручно донијетих пресуда и још којечега. Јесте ли већ заборавили како је исти овај суд скоро пустио из притвора силоватеље малољетнице ? Заиста немате представу какви нестручни и поткупљени скотови раде у правосуђу, са све својим колегама у Високом судском и тужилачком савјету. У Основном суду у Бијељини постоји само један судија који часно обавља своју функцију, а навешћу само његове иницијале А.М. Он нема ниједну мрљу у својој судијској каријери. Он је судија парничар.Оно све остало је дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна се

23.05.2020 02:57

Платио да га ослободе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боба

23.05.2020 10:00

Сауцесце породици велика трагедија. Сагледајте мало ствари реално, твој брат и његови другови су досли ту да нанесу неком повреде, нису досли са цвијецем у рукама. Да није био ту не би му се то десило и да га његови другари који су сада најпаметнији нису оставили самог.

ОДГОВОРИТЕ