Уставни суд Републике Српске претворен у Селманов суд?!

Уставни суд је колективна институција, а не Селманов суд у ком би господин Селман могао сам, прије осталих судија, да одлучује о захтјевима које сам поставио у мојој иницијативи.

Република Српска 22.05.2020 | 15:28
Уставни суд Републике Српске претворен у Селманов суд?!

Пише: Милан Благојевић,редовни професор Уставног права

Осмог маја ове године предао сам Уставном суду Републике Српске иницијативу за оцјену уставности Уредбе са законском снагом о Фонду солидарности Републике Српске, коју је за вријеме пандемије вируса корона донијела предсједница Републике Српске.

У иницијативи сам затражио да се по њој одлучи у хитном поступку и да Уставни суд до доношења мериторне одлуке обустави од извршења наведену уредбу. 

Након тога, тачније 20. маја 2020. године, пријеподне за говорницом Народне скупштине Републике Српске премијер Радован Вишковић јавно ме прозвао и критиковао, при чему ми је било јасно да је то због мог јавног указивања на неуставност наведене Уредбе, као и пропусте актуелне власти у Српској да се у Службеном гласнику Републике Српске објаве прописи Републичког штаба за ванредне ситуације.

Е управо тог истог 20.5.2020. године донијет је акт предсједника Уставног суда РС, број У-27/20, којим ме обавјештава да је он као предсједник тог суда сам одлучио „да не одобри приоритетно рјешавање моје иницијативе, већ ће предмет бити узет у рад према хронолошком реду рјешавања предмета Уставног суда“.

При томе господин Џерард Селман не изнесе ниједан једини разлог о томе на основу чега је он себи дао право да сам одлучује о мом захтјеву, као што није навео ниједан разлог ни о томе због чега је одлучио „да не одобри приоритетно рјешавање моје иницијативе“.

О томе да је у акту господина Селмана изостало позивање на било који члан и пропис који му (не) даје право да се тако понаша, да и не говорим.

Овдје код нас ме више ништа не изненађује, па ни неправо у поступању господина Селмана на које желим јавно да укажем.

Наиме, Уставни суд Републике Српске има свој Пословник.

У члану 10. став 3.  Пословника јасно је прописано да на првом мјесту Суд (као скуп свих његових судија) може да одреди, с обзиром на природу предмета, да се по одређеном предмету хитно поступа. Дакле, јасна је интенција Пословника да Уставни суд, тј. све његове судије, примарно треба да одлуче да ли ће се приједлог или иницијатива за оцјену уставности разматрати по хитном поступку, а не да то чини предсједник суда сам.  

То је и разумљиво, јер је Уставни суд колективна институција, а не Селманов суд у ком би господин Селман могао сам, прије осталих судија, да одлучује о захтјевима које сам поставио у мојој иницијативи.

А ја сам, да поновим, не само затражио да Уставни суд утврди да је предметна Уредба о Фонду солидарности неуставна, већ и да је обустави од извршења до доношења судске одлуке, као и да тај суд одлучи о свему томе по хитном поступку.

О свим овим захтјевима примарно требају да одлуче  све судије тог суда, на шта јасно указује претходно наведени члан 10. став 3. Пословника Уставног суда РС. Све то јасно произлази и из члана 61. Закона о Уставном суду Републике Српске.

У ставу 1. тачка ђ) тог члана је тако јасно прописано да Суд (дакле, све судије, а не господин Селман сам) одлучује о свим питањима управљања поступком. Шта је него управљање поступком питање да ли ће се предмет водити по хитном поступку и да ли ће Суд обуставити од извршења пропис или други акт чија уставност је предмет његове оцјене.

Међутим, преко свега овога, и Закона и Пословника, је прешао господин Селман, просто ми одбрусивши у његовом акту од 20. маја 2020. године да је он сам одлучио да не одобри хитно рјешавање моје иницијативе. И тачка, нема даље, крај, каже господин Селман. 

Зато као човјек и грађанин Републике Српске хоћу да упутим јавну критику на овакво недопустиво понашање једног предсједника, и то ни мање ни више до Уставног суда Републике Српске.

И, наравно, када се господин Селман овако понаша на почетку судског поступка, јасна ми је и судбина моје иницијативе у цјелини. Хоћу рећи, бадава је сва аргументација коју сам у њој изложио, рекавши да Амандман ЦИX Устава Републике Српске јасно прописује да предсједник Републике Српске може да доноси уредбе са законском снагом само за вријеме ратног стања или ванредног стања које су прогласиле институције Босне и Херцеговине, а не и за вријеме ванредног стања које је прогласила Народна скупштина Републике Српске.

Како Парламент БиХ, као једино надлежан за проглашење ванредног стања које има у виду одредба Амандмана ЦИX, није прогласио ванредно стање, што је општепозната чињеница, очигледно је да не постоји уставни основ да предсједница Републике Српске доноси уредбе са законском снагом.

То су истовремено и разлози који тако јасно указују и на потребу хитног одлучивања од стране Уставног суда и обустављања од извршења ове Уредбе до доношења одлуке Уставног суда.

Најзад, ја сам мојом иницијативом желио да укажем не само на неуставност Уредбе о Фонду солидарности у претходно наведеном смислу, већ и на потребу да Република Српска што прије допуни свој Устав тако што ће прописати у њему да предсједник Републике доноси уредбе са законском снагом не само за вријеме ванредног стања које прогласе институције БиХ (како сада једино пише у Уставу), већ и за вријеме ванредног стања које прогласи Народна скупштина Републике Српске (што засада није прописано у Уставу Републике Српске).

Нажалост, ништа то неће вриједити, јер је из свега што претходно рекох јасно да то неће бити прихваћено у Уставном суду Републике Српске. 

(БН)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Боки

22.05.2020 14:00

У Републици Српској има само један Устав, (самим тим и закони који из њега произилазе), а то је лична воља предсједника СНСДа ... Јосип Броз је за живота имао ограниченију власт, они који проучавају историју, то знају. Овдје, предсједник СНСДа може "из шеге" устати у петак ујутру и рећи, данас је понедјељак... и све ће јавне фирме пребацити на понедјељак, скоро све приватне (из страха), за пар гласова на улици су спремни пендерци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

22.05.2020 14:59

Шеранић главни за ЦОВИД-19, Селман главни за Суд, Касиповић главни за обраћање јавности током пандемије, Додик(г) и Жељка ( ЗНА СЕ ХДЗ ), Лукач снајпериста добар дио рата Дудаковићевог В корпуса А.Р. БиХ, има ли ко од Срба на позицијама у "бољем" ентитету?

Name

Ре

22.05.2020 15:23

То г...о од Селмана не треба да се позива на законе, он је закон...бар како сам ја разумио

Name

разумио

22.05.2020 15:30

Па ста хоцете Срби, да Вам Додига и Пејина унука јос оцитају славу, ха, ха..

Name

Ре 075

22.05.2020 17:24

Лукац у В корпусу??Одакле ти та информација?

Name

За 075

22.05.2020 17:55

Свака част.

Name

Ре Ре 075

23.05.2020 05:05

Немој само реци да то први пут цујес,па то и птице а грани знају. Само им је незгодно да се то сад спомиње јер су се предомислили и сад глуме велике Србе. А јеси ли цуо колико је тај исти лукац наплатио од РС због рањавања и проливене три капи крви? То ти је тај доказ да се борио наконтра страни .

Name

Петар Добој

22.05.2020 14:09

Добро је да др Благојевић, који је и судија, осјети непремостиви зид нашег правосуђа. Шта он мисли како пролази обични пук. Обришу га као мокром крпом. Нико ништа не чита и не прати. Жао ми је само дјечака који су гинули за ову републику. А ми борци заслужујемо да нас сатру када смо постали поданици, сендвичари и сл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

22.05.2020 14:10

Селман се разумије у право као и мој син од 5 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Џери

22.05.2020 15:55

Али у некретнине се разумије... Његова подобност се њему добро исплатила па је обезбиједио и праунучиће??????????

Name

гуз

22.05.2020 14:13

Уставни суд РС-а је неуставан,па то сви знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

22.05.2020 15:10

Селман би давно требао бити у затвору да је закон за све једнак и правне дрзаве!!!људи Селман и његови партијаси су и довели овај ентитет до дна!!а изнад закона!па то и бабе насе знају !!пок4ивени партијама на власти

Name

гавро

22.05.2020 15:54

Предсједник Уставног суда, Селман, човјек који никада није написао ниједну судску одлуку јер није ни био судија уопште. Правник у некадашњем Јелшинграду, а касније кратко адвокат. Прво у СДС, па у ПДП па у СНСД. Вртоглав успон. Свака част за Благојевића професора уставног права.

Name

Ненсy мрак

22.05.2020 16:13

Екипа састављена само тако. Све моралне и људске величине.

Name

Који факт о уставном праву

22.05.2020 16:38

Заиста би вио да ми дас линк гдјето нконкретно писе да је Уставни суд 'неуставан' >>> Ствар је у томе да уставни суд РС одлуцује једино о онме ста писе у уставу РС. А то знаци да напримјер Уставни суд РС (РС није дрзава него је ентитет у сатаву БХ) нема никаке надлезности да одлуцује о војсци, иностраним пословима, цивилним пословима, тј. о свему ономе ста одлуцује скупстина БХ јер то [одлуке скупстине БХ] је надлезност уставног суда БХ

Name

РЕЕ

22.05.2020 17:59

НЕУСТАВАН ЈЕ САМО СУД БИХ

Name

цупс

22.05.2020 15:19

Апелације уставни суд дрзи у ладици или има превисе апелација па не могу да стигну да их све процитају. Ми цекамо одговор годину дана и јос ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

22.05.2020 15:20

Господине Благојевицу уцланите се у СДС и Ви и господин Радовиц, предсједник Шаровиц це вам сигурно дати висока мјеста у првом изборном циклусу да се црвена банда и секта поразе. Морају се збити редови јер прескоце ли такви људи овај изборни циклус бице касно. Нестаце Српске под овим ако остану на било ком нивоу власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.05.2020 16:52

Врло неозбиљно је било коме, па и том Радовицу, давати до значаја и битности, говорити му да је незамјенљив. Радовиц до јуце био позиција, сад се као мало смирио, чека, па би опет да буде власт. Због тога је и СДС неозбиљан. Таквим понашањем од 1990.године СДС је и направио овакво друштво какво имамо.

Name

Бранко

22.05.2020 15:26

Мој профо изгледа да те спицила корона

ОДГОВОРИТЕ
Name

Види види

22.05.2020 15:44

предсједник Републике Српске може да доноси уредбе са законском снагом само за вријеме ратног стања или ванредног стања које су прогласиле институције Босне и Херцеговине, а не и за вријеме ванредног стања које је прогласила Народна скупштина Републике Српске. Хоце ентитет да глуми дрзаву.Е мој рудоња видис да се пита дрзава а ти глуми чкаљу.Свака цаст профо отворио си нам очи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

22.05.2020 20:12

Ми једино у имену имамо оно 'република', а у ствари ми немамо ни своју војску, ни своје амбасаде, нисмо цлан УН, немамо своју валуту, немамо своју народну банку која води рацуна да се стампају паре. цак немамо ни своје лицне, возацке, пасосе. Цаки у стоцним пасосима (када се извозе свиње/говеда) писе да је земља поријека Босна и Херцеговина

Name

Предсједника и бруке

22.05.2020 15:45

Не знам како се се остале судије које су ипак неко и нешто у праву попут Ирене Мојовић,Сњежане Савић не стиде да сједе у уставном суду заједно са овом незналицом и удбашким сином.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Занимљиво

22.05.2020 20:29

Једино ко треба да се стиди је Снежана Савић, а можда чак не ни она када је дозволила да јој је предсједник Селман. Ирени није мјесто ту, а ту је само по националној линији. Ту је мјесто проф. Благојевићу јер ово што он казује требају они да покрену, а не да опструишу. Али кога је уопште брига више о било чему. Имају одличне плате које обришу све друго, имају моћ, имају подршку главног и то је то народе мој.

Name

борац

22.05.2020 15:56

Ма ста Висковиц зна о праву изгледа да је радио у самарању дрва бар се тако понаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон

22.05.2020 16:05

Ви у Окрузном суду се позивате на Закон и прописе само када се одредјене одлуке доносе на Васу стету, а када Ви, након сто Вам највиса судска инстанца у БиХ казе да крсите Закон и налози Вам како да поступите, и даље поступате по слободном находјењу и висе него оцито незаконито, онда ником ниста. Срам Вас било! Тек када будете одговарали за незаконите пресуде и то кривицно, а не да се стета наплацује од народа, тек тада цете радити по Закону поцевси од Вас гос. Благојевицу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оооо

22.05.2020 16:59

Селман правник био у Јелсинграду, Гордана Тадиц била правник у руднику , то су правни ауторитети насе дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кпд Фоча

22.05.2020 17:57

Синиша Гољанин директир кпд_а Фоча,Гољо један,њега држи Селман јер обавља све за њега!Свако запослење у кпд_у Фоча Синиша је наплатио 15.000 км за чувара,остала радна мјеста 20.000.Испитајте га за блок "Ц" и шта је имао док није постао управник!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРАВО СЕЛМАН

22.05.2020 17:58

Селман је легенда, Босњак лојалан Републици Српској, за разлику од неких других.Свака цаст.

ОДГОВОРИТЕ