Градске паре за одборнике СНСД: “Ко смије да приговори?”

То је мизерија, тих 20.000 КМ. И то су исплаћивали у два или три пута, не одједном. Нема мени шта ко да приговара, поготово не одборници СНСД-а.

Република Српска 22.05.2020 | 07:23
Градске паре за одборнике СНСД: “Ко смије да приговори?”

Рекао је ово, између осталог, Маринко Умичевић, одборник СНСД-а у Скупштини града Бањалука, одговарајући на питање зашто је испред Творнице обуће “Бема”, чији је технички директор и заступник, конкурисао за градску субвенцију, која је додјељивана прошле године, а коју потписује градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, имајући у виду да многи исто тумаче сукобом интереса.

Поменута подстицајна средства нису везана за санирање посљедица вируса корона, која се тренутно додјељују, већ их је Град Бањалука дијелио крајем 2019. године “за повећање продуктивности и конкурентности привредника у функцији запошљавања”, односно “суфинансирање дијела трошкова набавке основних средстава у циљу технолошког развоја”.

Из буџета Града Бањалука, том приликом је издвојено 637.600 КМ подстицајних средстава, а на списку “добитника” нашла су се и два одборника највеће странке у Бањалуци и Српској, али и фирме других власника повезаних са СНСД-ом, фирме за које се вежу неке од највећих афера као и фирма чијем се власнику тренутно суди за тешка кривична дјела.

Тако је, поред 20.000 КМ које је добила Творница обуће “Бема”, чији директор и заштитни знак Маринко Умичевић сједи у одборничким клупама, 19.500 КМ отишло на рачун фирме “Спеед”, у чијем опису стоји “угоститељство-крчма, занатство, трговина и услуге”, а на чијем челу је Умичевићев страначки али и колега из скупштинске клупе, Ненад Грбић.

Одговор на питања да ли се ту ради о сукобу интереса и сматрају ли да је у најмању руку проблематично што фирме градских одборника узимају највећи дио колача, покушали смо добити од обојице.

Нема мени шта ко да приговара

Маринко Умичевић, директор Творнице обуће “Бема” одмах је потврдио да је добио 20.000 КМ подстицаја, али је рекао и “да то и није неки новац”. На питање зашто је онда уопште аплицирао ако није неки новац, он је рекао да “ипак мало и значи”. 

На питање да ли му је неко рекао да се ту ради о сукобу интереса и да ли су му колеге одборници указивали на то јер је и он сам одборник који је добио подстицаје од града у чијој скупштини сједи и која ове одлуке аминује, Умичевић је одговорио у свом стилу:

“Какве то има везе, што би ми пребацивали? Па ја пуним буџет града са 12 одсто. То је мизерија, тих 20.000 КМ. Ми хранимо 1.200 људи у Бањалуци. Једна машина кошта толико. И то су исплаћивали у два или три пута, не одједном. Нема мени шта ко да приговара, поготово не одборници СНСД-а који су прије двије године када сам требао добити награду ‘Кључ града’ били суздржани. Шта ће они мени приговорити? Па ја њих храним! И они добијају те своје одброничке накнаде од 600 КМ захваљујући оваквима као што је ‘Бема’. Шта да ми приговори? Хоће да му пукнем плеску? Код мене је 70 одсто радника биједа са основном школом, нема дјеце гузоња. Све је то сиротиња и биједа. Имају свашта, редовну плату, право на кредит, превоз, књиге за школу, свашта. Нажалост, ми не можемо да издржавамо цијелу породицу, нисмо ми м:тел да лопатама трпамо паре. Нас и обућаре је задесила сада елементарна непогода, стотину милиона ципела није се продало у Европи, а сад тек на љето се отварају продавнице”, рекао је он.

Умичевић је додао и да ће поново конукурисати за подстицаје, јер су то и “Бемине” паре. Истакао је да “Бема” никада није дужна ни фенинга држави и граду нити радницима.

Ми редовно плаћамо, па зашто онда не бисмо узимали паре које дају. ‘Бема’ је у априлу изгубила милион и по марака што није радила. Да то надокнадимо требаће ми најмање година дана”, рекао је он за наш портал.

Случајно или не, на сајту бизрег.есрпска.цом (Јединствени информациони систем за регистрацију пословних субјеката Републике Српске) до прије два дана међу заступницима “Беме”, поред Мартина Жилника и Бењамина Фугина, стајало је и име Умичевића, али је уклоњено у истом дану када је одборник СНСД-а контактиран поводом додјеле субвенција.

Иначе, Умичевић је прије СНСД-а био члан опозиционог ПДП-а, близак њеном тадашњем лидеру Младену Иванићу. У том периоду, иако једна од највећих произвођача обуће у РС дужи низ година, “Бема” није успјевала добијати тендере које расписују институције Српске, како на локалном тако и ентитетском нивоу.

Пут од жестоког критичара економске и привредне политике СНСД-а завршио је преласком у ту странку и позицијом савјетника за привреду тадашњег предсједника Републике Милорада Додика. Након поменутог преласка “Бема” полако почиње добијати све више тендера за обућу, од којих је снабдијевање припадника МУП-а био најзначајнији.

Иако сам Умичевић често истиче да је његова фирма једна од најбољих и резултатима најуспјешнијих, то му није била препрека да се пријави за градску субвенцију. Фирма је до појаве вируса корона добро пословала, са константним растом прихода што је видљиво из података доступних из АПИФ-а. У 2016. Приход фирме био је око 12 милиона, 2017 13 милиона, а 2018 око 14 милиона КМ.

Глуви телефони са одборником Грбићем

Са Ненадом Грбићем, одборником СНСД-а у локалном парламенту и власником “Спеед”-а нисмо имали много среће, иако смо га звали шест пута. Грбић приликом првог позива, представљања и питања да ли има неколико минута за разговор рекао је да има, а након постављеног питања о подстицајним средствима и њиховом трошењу тражио да дођемо код њега и “видимо шта се ради”.

На молбу да потврди да ли је добио та средства, рекао је да не зна каква средства. На поновљена питања је рекао да није добио подстицаје, а потом и да не чује ништа. Ни у наредних пет позива са Грбићем нисмо успјели остварити комуникацију, али је у посљедњем рекао да нема времена за разговор јер је у послу и да се чујемо сутра ујутро. Након тога се више није јављао на телефон.

Иначе, Грбић, којег многи зову “краљем Мањаче”, перјаница је СНСД-а у јужном дијелу Бањалуке, а највећој партији у Српској у посљедња два изборна циклуса донио је 5.767 односно 5.306 гласова, што је далеко више него што поједини посланици у Народној скупштини РС освоје на општим изборима.

Грбић је власник свадбеног салона “Спеед”, најпознатији је по уносном послу изнајмљивања шатора, а група “Синови Мањаче” својевремено га је и опјевала. Пјесма “Нешо Спеед” у међувремену је уклоњена са YоуТубе-а али се њени стихови и данас могу пронаћи на интернету.

Корајлић: То је сукоб интереса

Ивана Корајлић, извршна директорка Транспаренцy Интернатионала каже да је код нас сукоб интереса у закону врло уско постављен, али и да није тако, ово би по неким општим принципима био сукоб интереса јер једна иста јединица власти даје средства онима који у њој обнашају неку функцију и за фирме које су у њиховом власништву.

Дакле, из истог оног буџета који доносе, одобравају средства њиховим конкретним фирмама”, рекла је Корајлићева за наш портал.

Постоје општи принципи у закону под које се ово може подвести, каже она, али је проблем што се комисија за одлучивање о сукобу интереса када доноси одлуке у појединачним случајевима, стриктно држи неких других одредби које се односе на забрањене активности, на неспојивости и слично.

“Комисија би на ово рекла да није Скупштина та која доноси одлуку и распоређује новац, али свако ко жели да види, јасно му је да то може да се подведе под опште принципе сукоба интереса. Само гледају формално, да ли је он могао утицати, да ли се искључио или је директно утицао на гласање, док по општим принципима, сукоб интереса би могао бити и у оним ситуацијама ако су они могли утицати. То је сад питање нашег закона и како се тумачи, шта је реално сукоб интереса, а ово јесте. То што су у комисијама именовани само кадрови из редова владајућих, нема смисла ни коментарисати, јер би онда све било сукоб интереса”, каже она за Моју Херцеговину.

Иначе, подстицајна средства додјељује град Бањалука и то тако да се расписује јевни позив, а онда градоначелник именује комисију за провођење поступка додјеле подстицајних средстава у функцији запошљавања. У састав комисије именује се седам чланова, од којих су три из реда запослених у Градској управи града Бањалука, и по један представник испред Градске развојне агенције, ЈУ Завод за запошљавање РС – Филијала Бањалука, Подручне привредне коморе Бањалука и Занатско- предузетничке коморе.

Примједбе нису уважене

Одборник ПДП-а у Скупштини града Бањалука Јово Савановић каже да је клуб одборника Савеза за промјене дао примједбу на додјелу поменутих подстицаја, а да су добили објашњење како постоји правилник на основу којег се могу добити подстицаји чији су захтјеви, наводно, испуњени.

“Подстицаје је добила и она дрвопрерађивачка фирма из Карановца. Мислим да је власник онај Партало (Дрвопродеx, Дарко Партало, прим.аут), и он је добио подстицаје, а у некој је градској комисији. Њих је неколико добило средства који су уско везани уз власт што је била највећа примједба јер се ради о одборницима или члановима, али сви су уз њих. Иначе смо давали примједбе јер се подстицаји не распоређују како треба. Углавном то добијају њихови послушници и сателити. Ријетко ко, тачније нико не добија ако није уз њих. У саставу комисија су често и одборници, али не из наших редова. Ми смо једино у оној која мора да постоји по закону, гдје не дају никакве паре. Све што се тиче подстицаја, раде њихови људи и све је намијењено њима, небитно у којој области, да ли су подстицаји за запошљавање или социјална помоћ. Па ако је предсједник Савјета мјесне заједнице особа која им није блиска, тај крај не добија ни социјалну помоћ. Много тога је сукоб интереса, али пролази све”, тврди Савановић у разговору за Моју Херцеговину.

Фирма „Дрвопродеx“ коју је Савановић спомиње једна је од највећих извозника дрвних асортимената у БиХ. Власници су блиски СНСД-у, посебно бившем градоначелнику Бањалуке Слободану Гаврановићу, а својеврмено су били и донатори највеће странке у Српској.

Приходи ове фирме су се посљедњих година кретали око 30 милиона марака, а од Града јој је прошле године додијељено 20.000 КМ.

Подстицаји и поред милионских прихода

Средства је добио и „Ланацо“, фирма позната по томе што већ више од деценије редовно добија висока средства из буџета РС те низа јавних предузећа. Иако се њихови послови мјере милионима марака те се и сами често хвале својим успјешним пословањем и донацијама другима, пријавили су се и за подстицај од, за њих, симболичних, 20.000 КМ, који им је Град и одобрио.

Иначе, “Ланацо” је 2018. године, према доступним подацима у АПИФ-у, а у које је наш портал имао увид, остварио приход од око 38 милиона марака. Годину дана раније, 2017. године, приходовао је 32 милиона марака а 2016. године око 27 милиона КМ.

До појаве “Проинтера”, “Ланацо” је био највећа ИТ компанија у БиХ, те побједник готово свих тендера из ове области како на ентитетском тако и на нивоу БиХ али су након појаве поменуте конкуренције доживјели нагли пад послова на домаћем тржишту што су ублажили успјешним преласком на инострано.

Власник “Ланаца” Небојша Нинић раније је био члан Главног одбора СНСД-а.

Подстицај је добила и фирма „Микроелектроника“, која је вршила фискализацију у РС, када је из привреде извучено неколико десетина милиона марака, а ефекат фискализације није постигнут нити је сузбијена сива економија. Та фирма је дуго била у центру више афера јер су је многи прозивали да је продавала касе по вишеструко већој цијени од реалне.

Руководство „Микоелектронике“ је редом учлањено у СНСД. Са поменутом фирмом у блиску везу се доводи бивши премијер Републике Српске Александар Џомбић, који се сматра и неформалним сувласнком исте. “Микроелектроника” и данас има монопол када су у питању послови сервисирања фискалних каса, а које су обавезне свима који их посједују.

Поменути положај фирми је обезбиједио и позамашне приходе. Они су 2018. године износили 7,5 милиона марака, годину дана раније осам, а 2016. године седам милиона марака.

Власник на суду, фирми подстицаји

Из градске касе издвојено је и 19.000 КМ за фирму чијем власнику се тренутно суди за полно насиље над дјецом као и за насиље у породици.

Поменута дјела су почињена између 2015. и 2017. године, а исте је осумњичени и ухапшен, а тада су у јавност испливали и поједини детаљи поменутих кривичних дјела. Како Моја Херцеговина сазнаје, суђење је још увијек у току. За прво дјело које се овом власнику ставља на терет према Кривичном закону Републике Српске предвиђена је минимална казна од пет година затвора док је за друго дјело казна у распону од једне до пет година.

(Моја Херцеговина)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

раде

22.05.2020 05:34

ја мислим да је додиков цовјек за исплацивање

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРИМИНАЛЧИНЕ

22.05.2020 06:12

МА ГОСПОДИНЕ УМИЧЕВИЋУ У ТОМЕ И ЈЕСТЕ ПРОБЛЕМ. ИМАМ И ЈА ПАРА,И ТО ДОБРИХ, АЛИ МИ 20 ХИЉАДА НИЈЕ МАЛО И НИЈЕ ФУКАРА. НИЈЕ МЕНИ. ЈЕР САМ ИХ КРВАВО ЗАРАДИО. МЕНИ ЈЕДНА МАРКА НИЈЕ ФУКАРА. А ПОГОТОВО СИРОТИЊИ. А ТО ШТО ВИ ИЗ ТЕ ГАНГСТЕРСКЕ СТРАНКЕ НЕ ВИДИТЕ ДА НАРОД ХОДА ГЛАДАН И ДА ЈЕ ТО УЗЕТО ОД ТОГ ГЛАДНОГ НАРОДА, Е ТО ЈЕ ЗА ГАДЈЕЊЕ, И ВАС И ВАШЕГ КЛЕПТОМАНЧИНЕ. КАКО ВАС НИЈЕ СРАМОТА С ТОМ ОГАВНОМ НАВИКОМ, ДА КРАДЕТЕ БЈЕСОМУЧНО НАРОД.

Name

секта и папци

22.05.2020 06:40

Ко умије њему двије..

Name

Министар

22.05.2020 08:32

Колика је то мјесецна зарада беме ако за мјесец до два мјесеца изгуби 1.5 милиона? Буздет Града Бањ Лука је око 140 милиона км, знаци да Умицевиц тврди да он пуни будзет 12% сто би знацило да даје 13-14 милиона прихода будзету а толико нису његови приходи. Фирма која константно запосљава или повецава број радника или је мниги напустају. Сами просудите засто је напустају.

Name

Подстицај

22.05.2020 08:37

Провјерите ко је од Градцких одборника добио подстицај од Центар за Развој села.Сваке године добије љепу цифру.

Name

Дадо

22.05.2020 08:49

Умицевиц је за све године пословања пријавио добит мању од 20хољада, а то знаци да је платио пореза на добит 2000 КМ. Толико плати радња за годину, а он за 7-8 година. Повластица је добио да би могли саградити нову фабрику. Ајде цовјеце престани лупати глупости јер то не мозес прицати сколованим. Да неко ради свој посао ти би требао одговарати за поступке.

Name

Нешо Спеед

22.05.2020 05:39

Грбић има завршену само основну школу.Тај сједи у скупштинским клупама као ћуп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

22.05.2020 06:19

Кандидуј се и ти па освоји 6000 гласова па сједи и ти у Скупштини! Изборни закон није условио кандидатуру степеном образовања ако ниси знао! Шта критикујете све живо и ништа вам не ваља.

Name

Бањалука

22.05.2020 06:54

Браво за критику тај Грбић је обични сељачић који нема ни основну школу завршену.

Name

Лаз

22.05.2020 07:53

Који ликови, то је да не вјерујеш....

Name

Бањалука

22.05.2020 05:48

Парталу треба одузети 95 % од остварених прихода, јер користи друштвено добро свих нас. Сјече државну шуму по ниским цијенама и остварује огромне профите. Велики новац узима на грбачи напаћеног народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.05.2020 06:59

Ко казе да је освојио те гласове? Сами стампали гласацке листице и те цупове произвели. Зато кмеце због нових цланова ЦИКа.

Name

ПЕРУН ИЛИЈА

22.05.2020 06:19

Није проблем сто се подстицаји дају "великим" послодавцима, проблем је сто се подстицаји дају искљциво по странацкој подобности а не по реалним потребама послодаваца. Највећи проблем Републике Српске су похлепни лицемјерни неморални егоистични политичари и државни службеници повезани са похлепним бизнисменима којима државне функције служе искључиво као ресурс за приватни бизнис а народ који пропада због таквог њиховог односа према Отаџбини посматрају само као колатералну штету. Отаџбина вапи за Истином, Слободом, Правдом, Отаџбина презире похлепу, неморал, презире људе који је бахато искориштавају. Помозимо Отаџбини. Ко ће ако нећемо ми ? Када ако не сада ? Само Истина нас може ослободити. Подигнимо погнуте главе, покажимо достојанство. У славу Бога и наших часних Предака и за добробит наших Потомака рецимо коначно НЕ неправди, клептократији и идиократама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

22.05.2020 06:20

То они попију и поједу у Спид па касније пребаце паре као подстицај да не плаћају из свог дјепа то је истина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

22.05.2020 06:28

Грбиц нема сколе ал има КЛИКЕР ЗА ПРАВЉЕЊЕ ПАРА а да Зиви у нормалној ДРЗАВИ да га за сваке изборе не ОГУЛЕ НА ИЗНАЈМЉИВАЊУ САТОРА гдје би тек био!! То он није ни ТРАЗИО него му пребацили ДА МУ СЕ БАР МАЛО ОДУЗЕ! А сто се тице тога "КРАЉ МАЊАЧЕ" нека се надје НЕКО КОГА НЕШО ПОЗНАЈЕ ДА ЈЕ ТРЕБАО ПОМОЦ А ДА МУ ИСТИ НИЈЕ ПОМОГАО!!! БЕМА је РОБОВЛАСНИЦКА ФИРМА то се види а и ПРИЦА ПО ГРАДУ како се дотицни понаса!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клептократија и идиократе

23.05.2020 07:18

ре "Пера" . Несу Грбица лицно познајем и могу потврдити да је кренуо од столица са звакама и лубеницама и све сто је стекао стекао је заиста својим радом. Несо и дан данас сједне у виљускар и претовара робу, даје на вересију, помазе цркву... свестениции га пред изборе хвале, није то ниста спорно, Несо се "сналази" у овом систему како зна и умије, добро њему а добро и владарима, остали су само колатерала. Да не ради овако како ради не би могао опстати у оваквом систему, то је залосна истина. Несо би мозда био јос бољи привредник у уредјеном систему. Ста је проблем ? ПРОБЛЕМ ЈЕ ТРЕНУТНИ СИСТЕМ ВЛАСТИ. Проблем је сто Несо у "спеед" фазону пролази све раскрснице попријеко и то све и један саобрацајни полицајац рјесава цевапима код Несе или камионом бетонских блокова. Проблем је сто је Несо предсједник мјесне заједнице и ако ти треба камион јаловине да наспес јавни пут Несо одлуцује да ли це се пут насути по принципу колико својих гласаца има у том засеоку. Проблем је сто испада да као Несо насипа пут а не мјесна заједница која је власник материјала. Проблем је сто код Несе ниједан радник не прима цитаву плату преко рацуна у банци. Проблем је сто код Несе не постоји радно вријеме. Проблем је сто то све инспекције знају и сто се све заврсава на бесплатним руцковима, вецерама и ковертама. ПРОБЛЕМ ЈЕ СИСТЕМ. Нису проблем ни Несо ни Умицевиц као послодавци јер "владари" казу сад' це нам кампања само гули са народних ледја "не мозе вам нико ниста, јаци смо од судбине", проблем су Несо и Умицевиц као људи као градјани као дио народа који овакав систем одрзава у зивоту, јер овакав систем унистава и будуцност њихове дјеце.

Name

ПАПАК

22.05.2020 06:57

Маринко је био жесток критичар режима али све се нагло промијенило од посјете Игора Радојичића ког је послао Мило пред изборе и додијелио му неповратна средства за 1200 радника × 3 члана = 3600 гласова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

22.05.2020 07:38

СВАКА ЦАСТ!! У праву је 100%, требао је узети мин 200.000 КМ а не БИЈЕДНИХ 20.000. опет је ћоЈк скроман .... пишање по народу се наставља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

22.05.2020 07:48

УМИЦЕВИЦ ЈЕ ЈЕДНА ОБИЦНА ЛОПУРДА КОЈЕГ БЛ ДОБРО ЗНА.НАВЕЦЕ ПОСЉЕ 10 САТИ ЊЕГОВИ ПОРТИРИ У ФАБРИЦИ СПАЉУЈУ У ФИРМИ СВЕ ОСТАТКЕ(ОТПАД) СТО ОСТАНЕ ОД ПРОИЗВОДЊЕ ТЕ ОБУЦЕ И ТРУЈУ СВЕ КОЈИ ЗИВЕ ПАР СТОТИНА МЕТАРА ОД ФАБРИКЕ НАВЕЦЕ СЕ НЕМОЗЕ ИЗАЦИ НА УЛИЦУ ЈЕР ЈЕ СМРАД ТАКАВ КАО ДА ЛЕСЕВЕ СПАЉУЈУ,ИАКО ГОСПОДИН ДОБИЈЕ ПАРЕ ОД ПОСЛОВНИХ ПАРТНЕРА ДА ТО ОДВЕЗЕ НА ДЕПОНИЈУ СТО ЈЕ И ПО ЗАКОНУ ОН ИХ РАДИЈЕ СТАВИ СЕБИ У ДЗЕП А ТРУЈЕ ПОЛА ОБИЛИЦЕВА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Бојан

22.05.2020 08:52

Који портири спаљују отпад у кругу Беме? Да није онај Вуксан и онај бивши боксер Славије.

Name

Пера

22.05.2020 07:55

Ма какав критицар Маринко само трази себе!! Зна се ГДЈЕ ЈЕ КО ЈЕ И СТА ЈЕ ОН БИО И СТА ЈЕ ИМАО 1991. 1995 ста је имао 2000 а ста сад има!! ДЕМАГОГ! Он се понаса као да је он бему осмислио!! Добили фабрику дзаба искусне раднике (које је понизио и сваки дан их понизава) трзисте И ОН САД ИЗМИСЛО ТОПЛУ ВОДУ!!! За њега је(по некима неписмен) привредник КОЈИ ЈЕ ОНО СВЕ СТО ИМА САМ СТВОРИО! Од НУЛЕ ПОЦЕО а ИМА СТО ИМА и јос ствара!! Оце ли Маринко направити бар неку ШУПУ да у њој запосли пар радника у неком селу!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Избјеглица

22.05.2020 07:57

Спеед је добио новац јер сваке изборе даје своје саторе и хладњаце за предизборну кампању СНСД. То и птице знају од нуле до Класница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

22.05.2020 08:06

РОБОВЛАСНИК

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанка

22.05.2020 08:30

Ова је земља јадна са оваквим људима.Маринко није ни д.. од директора онако се понашати и говорити оним женама вулгарне ствари није ни за уличара.Грбић ако је је у Скупштини града Бања Лука јадна је та Бања Лука ко је представља. То су само купљени гласови од људи који гледају свој интерес.Ово је ставрно страшно кога они држе у скупштини града Бања Лука.Игоре барем сте ви културан момак што направиште толику некултуру у граду. Нека вас је срамота.Само се питам како то можете гледати, спавати, живјети са тим ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгомир

22.05.2020 08:35

Надам се да ће доћи вријеме када ће овај, као и његови пословни пајдаши, завршити на робији због односа према радницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не би

22.05.2020 08:48

Не би ме изненадило да и онај радник обезбјеђења из Беме што је напао Станивуковићевог другара буде ове године кандидат на листи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

22.05.2020 20:18

Јајаре тј фукаре, чланови секте снсд-а.

ОДГОВОРИТЕ