Чланови групе ПЗД иду на суд због казни од 500 КМ

Грађани које је полиција прије неколико дана легитимисала испред храма Христа Спаситеља у Бањалуци и којима су уручене казне од 500 КМ, због како су навели, непријављеног окупљања затражили су од Основног суда у Бањалуци судско одлучивање по овом питању.

Република Српска 21.05.2020 | 11:12
Чланови групе ПЗД иду на суд због казни од 500 КМ

Понављају да је једини разлог због кога су им уручене прекршајне пријаве, тај што подржавају родитеље покојног Давида Драгичевића и што су окупљени око неформалне групе „Правда за Давида“.

Више од 30 прекршајних налога у износу од 500 КМ, завршило је поцијепано на платоу испред Основног суда у Бањалуци. На овај начин, неколицина грађана окупљених око неформалне групе „Правда за Давида“ поручила је шта мисли о кажњавању од стране полиције, само због сједења на клупама испред Храма Христа Спаситеља 12. и 13. маја ове године. Сви који су добили прекршајне пријаве, предали су захтјеве за судско одлучивање.

„Они крше основна Уставом дата права. Они такође крше равноправност грађана. То је озбиљно кривично дјело прописано Кривичним закоником и ја упозоравам и напомињем на све полицијске службенике, поготово оне који издају те прекршајне налоге, да је прописана казна затвора за таква кривична дјела од 6 мјесеси, до 5 година затвора.“, каже Озрен Пердув.

Озрен Пердув подвлачи да је једини разлог легитимисања и кажњавања грађана чињеница да су од почетка уз породицу убијеног Давида Драгичевића и то што скоро 800 дана траже да се ово убиство расвијетли. Пердув поручује и да су против полицијских службеника, они још раније поднијели низ кривичних пријава и да са тим неће престати и у наредном периоду.

„Ово што се дешава у Бањалуци према одређеној групи људи је срамота прије свега Бањалуке. Да смо нормална земља, да смо нормална држава, прије свега министар унутрашњих послова, потом и директор Полиције, дакле сви људи у хијерархији, не би смјели да буду на тим позицијама.“, додаје Пердув.

Из Полицијске управе Бањалука недавно су саопштили да у кажњавању ове групе грађана нема ништа спорно и да поступају у складу са законом, подвлачећи да се ради о непријављеним јавним окупљањима. 

„Непријављивање јавног скупа не подразумијева нарушавање јавног реда и мира. Дакле ради се о непријављеном јавном скупу, јавном окупљању. Мислите да је то јавно окупљање? Да.“, рекао је недавно начелник ПУ Бања Лука, Милош Бркић.

Да се у овом случају ради о дискриминацији, мисле и бројне невладине организације. Они су се у свом образложењу позвали на Устав РС који каже да се према никоме не смије опходити нехумано и понижавајући. То је управо што ми трпимо, поручују из неформалне групе „Правда за Давида“, који су увјерени да ће и ове прекршајне пријаве бити оборене на суду.

БН ТВ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

професор

21.05.2020 09:22

Преседан у цијелом овом слуцају је да цовјек који је унистио доказе о убиству и даље стоји на целу МУП-а РС! Ово нема нигдје у свијету!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За професора

21.05.2020 15:31

Бас знас све.

Name

Ре

21.05.2020 16:19

Тако је професоре ,а ти сто подрзавас убице размисли мало.

Name

Стразбур!!!

21.05.2020 09:26

Гурајте ту стоку до Стразбура. Урадите то због свих постених градјана Срспке. Скините ту срамоту са овог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

21.05.2020 09:39

Срамота је убити дијете, а не одговарати.

Name

21.05.2020 21:13

Срамота хе на оцу,Који је зарад Сина свој зивот посоесио,треба казнити за убиство детета ,сви се слаземо Али отпустити Тим највецих струцњак у најмању руку је сумљиво,а овај пердув знамо ко је ,нек се склони ,Само узима новац ,надам се да це убице доци пред ливе правде

Name

Дрзите се

21.05.2020 09:40

Истрајте, познато је да рдја једе саму себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

21.05.2020 11:20

Кад вас туже и засипају тужбума, тужите и засипајте и ви њих. С обзиром да они први туже, ваш је сљедећи потез, да их тужите са 101-ом тужбом, када вас они туже са 100.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

21.05.2020 13:39

Грађани не предају суду захтјеве за судско одлучивање, већ копију прекршајног налога. Ако су их поцијепали, не знам шта су онда предали у суд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бејха је пропао пројекат

21.05.2020 14:10

Колико знам и странка Правда за Давида залазе се правну дрзаву.У цему је проблем са прекрсајним казнама ?

ОДГОВОРИТЕ