НАТО остаје уз БиХ пружајући јој подршку и помоћ

Командант НАТО Штаба Сарајево за авангарду говори о изазовима које је пандемија корона вируса поставила пред савезнице, сигуран да ће НАТО из овога изаћи снажнији захваљујући кохезији и јединству али и солидарности у помоћи које чланице пружају једна другој и својим партнерима међу којима је и БиХ, те наглашава “док разговарамо, савезници истовремено помажу једни другима и планирају за будуће ванредне сценарије“.

Босна и Херцеговина 20.05.2020 | 15:56
НАТО остаје уз БиХ пружајући јој подршку и помоћ

Говорећи о чланству БиХ у НАТО-у истиче да су пријатељи и савезници данас важнији него икад и наглашава да НАТО остаје уз БиХ пружајући јој подршку и помоћ на њеном атланском путу у оквиру кога је и План реформи, али и пружајући помоћ БиХ против пандемије која је до сад уручена Министарству сигурности БиХ, МУП-у Федерације БиХ и МУП-у Републике Српске, Оружаним снагама БиХ, министарствима здравља РС и ФБиХ, те локалним институцијама цивилне заштите.

АВАНГАРДА: У децембру прошле године преузели сте дужност команданта Штаба НАТО-а у БиХ. Ваш мандат ће, засигурно, обиљежити и борба против “невидљивог непријатеља” – коронавируса. Како оваква глобална пријетња човјечанству утиче на спремност НАТО-а?

ЕДWАРДС: Иако пандемија ЦОВИДА-19 за наше државе представља изазов без преседана, чврсто вјерујем да ће НАТО из овога изаћи снажнији. Кохезија и јединство су важни принципи Савеза, а све чланице НАТО-а удружене су у подршци коју пружају, не само једна другој, него и нашим дугогодишњим партнерима, као што је Босна и Херцеговина.

Истовремено, НАТО се припрема за дугорочне посљедице ЦОВИДА-19 и ради на томе да савезници побољшају своју отпорност, укључујући ту и основне захтјеве цивилне приправности. То ће нам омогућити да наставимо пружати подршку и савезницима и партнерима.

Разговори о овим темама водит ће се и на наредном састанку министара одбране у јуну. Јасно је да морамо наставити јачати отпорност наших друштава, боље планирати за случајеве будућих пандемија, заштитити критичну индустрију и побољшати планирање пословног континуитета.

АВАНГАРДА: На једном промотивном видеу НАТО-а наводи се да се у протеклих 70 година свијет у којем живимо драматично мијењао, али и НАТО се мијењао заједно с њим, прилагођавајући се промјенама. Колико и како се НАТО прилагодио, и на који начин, у односу на проглашену пандемију?

ЕДWАРДС: Трајање НАТО-а у периоду од више од 70 година доказ је његове прилагодљивости. Тај приступ је у сржи самог Савеза и омогућио нам је да се развијамо и прилагођавамо промјењивом сигурносном окружењу. Док разговарамо, савезници истовремено помажу једни другима и планирају за будуће ванредне сценарије.

Иако НАТО није на првој линији одговора у здравственим кризама, Савез пружа важну подршку путем НАТО механизама, вјештина, инфраструктуре и персонала.

Војне снаге земаља Савеза извеле су преко 100 летачких мисија и превезле санитетско особље, залихе и опрему, а помогле су и у изградњи пољских болница, ставивши тако на располагање хиљаде додатних болничких кревета. Преко 4.000 припадника санитета оружаних снага земаља чланица учествовало је у подршци цивилним активностима.

НАТО Еуроатлантски центар за координацију одговора у кризама врши координацију испоруке пријеко потребних медицинских залиха по примитку захтјева упућених од НАТО и партнерских земаља, укључујући и Босну и Херцеговину.

Све ово показује да НАТО савезници развијају још већу отпорност и да ће лекције научене у току ове кризе бити примјењене како би се боље припремили за наредну.

АВАНГАРДА: Тренутно стање изазива огромне поремећаје у свијету у свим сегментима и засигурно и у сигурносном. Колико је Западни Балкан, односно БиХ, подложна сигурносним изазовима у оваквим условима имајући у виду да се ванредна ситуација рефлектира и на доношење ванредних политичких одлука?

ЕДWАРДС: Западни Балкан погодила је пандемија, као и све НАТО савезнике. Оно што Савез ради је да се припрема за сигурносне изазове, а НАТО је удружио све своје ресурсе да се одупре овом изазову. Предности чланства у НАТО-у које су искусиле државе у вашем сусједству очити су примјер тога. Истовремено, програм Партнерство за мир је јако важан инструмент за Босну и Херцеговину да ојача своје везе са НАТО-ом и настави на путу стварних реформи у корист свих грађана БиХ.

У свом садашњем облику НАТО Штаб Сарајево је овдје присутан 15 година, а присуство, фокус и ангажман у Босни и Херцеговини ће и даље бити усмјерени на подршку БиХ везано за њена настојања у контексту демократских вриједности, владавине закона, реформи и добросусједских односа који су изузетно важни за стабилност и сигурност БиХ и цијелог региона.

АВАНГАРДА: Имате међународно искуство и добили сте велики број признања за свој војнички ангажман. Како сада видите Вашу улогу у БиХ као команданта, представника најјаче Алијансе на свијету?

ЕДWАРДС: Као прво, част ми је бити дијелом НАТО савеза, у потпуности свјестан повјерења које ми је указано да водим нашу мисију у НАТО Штабу Сарајево. Сврха наше мисије је подржати власти БиХ док настављају са својим реформским настојањима у одбрамбеном и сигурносном сектору ка већој интероперабилности с НАТО-ом.

Мој тим ову сврху остварује тако што пружа савјете и помаже у програмима Партнерства за мир (ПфП) са БиХ. Осим тога, помажемо и у координацији билатералне подршке земаља чланица НАТО-а и ПфП партнера, а континуирано сарађујемо и са снагама ЕУ у БиХ.

НАТО Штаб Сарајево присутан је 15 година и остајемо опредијељени пружати помоћ Босни и Херцеговини да оствари сигурну, стабилну и просперитетну будућност за све своје грађане.

АВАНГАРДА: Били сте у наступној посјети Мисији Босне и Херцеговине при НАТО-у у Бруxеллесу, 4. фебруара 2020. године, и том приликом сте се састали с амбасадором БиХ при НАТО-у, Митром Кујунџићем. Такође сте имали састанке с министрима из Вијећа министара БиХ, члановима Комисије за одбрану и сигурност, односно политичарима из разних структура задуженим за имплементацију Програма реформи. Какви су Ваши утисци о спремности реализације мјера из годишњег Плана реформи који је достављен сходно обавезама БиХ из МАП-а?

ЕДWАРДС: Подржавамо власти у БиХ у њиховим реформским циљевима.

У претходном периоду остварени су кључни резултати у реформи одбране – од успоставе Министарства одбране БиХ и Заједничког штаба 2003. године, до јануара 2006. године и споразума о спајању двије ентитетске војске у једну војну силу и стварања Оружаних снага Босне и Херцеговине онаквим какве их данас видимо.

Једнако су важни и кључни моменти у еуро-атлантским интеграцијама, од уласка у Партнерство за мир 2006. године, до постојаног кретања кроз НАТО програме и позива 2010. године за приступање Акцијском плану за чланство.

У том свјетлу, савезници су поздравили подношење документа Програма реформи БиХ у децембру прошле године. О њему је разговарано на техничком нивоу и сматра се добром основом за наставак сарадње између НАТО-а и Босне и Херцеговине. Како Босна и Херцеговина буде настављала са проведбом реформи садржаних у Програму, НАТО се радује да пружи подршку властима у овим настојањима, као и наставку наших разговора о сарадњи између НАТО-а и БиХ и регионалној сигурности.

АВАНГАРДА: Неколико земаља чланица (из региона) је доставило захтјеве за помоћ у борби против коронавируса НАТО Еуроатлантском центру за координацију одговора у кризама. Може ли БиХ, као партнер, рачунати на такву помоћ?

ЕДWАРДС: Савез је већ доставио значајну помоћ Босни и Херцеговини за борбу против ЦОВИДА-19 и наставља координацију помоћи других НАТО земаља путем НАТО Еуроатлантског центра за координацију одговора у кризама. Важност овог одговора је чак и већа ако имамо на уму да се и саме земље чланице НАТО-а у овом тренутку, док разговарамо, боре с пандемијом. Па ипак, савезници су одговорили на позив БиХ за помоћ. Помоћ је уручена низу локалних институција у цијелој земљи, укључујући Министарство сигурности БиХ, МУП Федерације БиХ и МУП Републике Српске, Оружаним снагама БиХ, министарствима здравља РС и ФБиХ, те локалним институцијама цивилне заштите.

Та помоћ само показује да и у БиХ и широм свијета НАТО савезници и партнери остају једни уз друге, помажу једни другима током ове пандемије кроз различите НАТО аранжмане, билатералну помоћ, или, пак, пружајући подршку земљама у њиховим настојањима у домену цивилне заштите.

АВАНГАРДА: НАТО штаб у БиХ је пригодно обиљежио чланство Сјеверне Македоније у НАТО-у. Кад ћемо обиљежити пријем БиХ?

ЕДWАРДС: Као прво, нагласио бих да је приступање Сјеверне Македоније НАТО-у добро за стабилност цијелог Западног Балкана, али и за међународни мир и сигурност. У оваквим временима, пријатељи и савезници су важнији него икада, а Сјеверна Македонија сада има најбоље пријатеље и најбоље Савезнике на свијету.

Што се тиче Босне и Херцеговине, пут сваке потенцијалне земље чланице ка НАТО-у је индивидуалан и јединствен. НАТО у потпуности поштује суверенитет БиХ и темпо којим земља жели развијати своје партнерство са Савезом.

У том свијетлу, радујемо се наставку сарадње са Босном и Херцеговином на основу Програма реформи које су договориле власти, а НАТО Штаб Сарајево остаје предан подржавати вас на том путу.

(БН/Авангарда)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Гоогл

20.05.2020 14:19

Па ако није ДОДИК ниста потписао и ако неулазимо у НАТО засто би остајао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олбреит на Тенку

20.05.2020 14:33

Ми нисмо јос тако напредни као Нато уценици у црногорској влади, али брзо уцимо! Овдје у БиХ цемо да направимо дар-мар!

Name

Миле

20.05.2020 14:58

Не заваравајмо се -у земље у које је НАТО ушао ту је и остао. Ни једну није напустио. Моци цемо ускоро поздравити нову цланицу НАТО савеза (БиХ).

Name

Да

20.05.2020 21:25

Њих је Миле отпилио,они су већ протјерани из БиХ само им то нико није јавио

Name

Директ

20.05.2020 14:22

Значи и даље остајемо земља Трећег свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брао генерале

20.05.2020 14:30

НАТО је уз Босну и херцеговину,а на залост драгана Цовица који би да га отера као и стране судије из уставног суда,да би он постао и легитимни представник суда Босне и херцеговине,тог филма неце гледати за сва времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

20.05.2020 14:34

Немој ме, молим те, и ти бранити. Имамо Милокрада, он нас брани од Муслимана и усташа, имамо Бакира, он нас брани од Срба и Рвата, имамо Драгана, он нас брани и од Срба и од Муслимана, а прилично ефикасно и од Јевреја. Дакле, не треба нам више одбране, ајде кући, брани своје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕДАЈ БОЖЕ

20.05.2020 14:42

да нам ви помажете, знамо како сте милосрдни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

20.05.2020 15:13

Јадан је онај којем ви помажете! Тај се, без куће и кућишта, потуца по свету као мигрант.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.20.5.2020

20.05.2020 15:18

НАТО је гори него корона вирус.Тешко сиротињи где дође НАТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

20.05.2020 15:37

НАТО = Рекетари. Плати чланарину у НАТО пакту, да те не бомбардујем.

ОДГОВОРИТЕ