Привреда неликвидна, а „залеђено“ више од 100 милиона КМ пропалих банака Српске

Банка Српске и Бобар банка, обје у стечају, на својим рачунима држе укупно преко 100 милиона марака које су наплаћене кроз стечајни поступак. Тај новац би у вријеме пандемије и пада пословних активности био од велике помоћи многим повјериоцима, али диобу коче бројни спорови који трају годинама, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 20.05.2020 | 08:23
Привреда неликвидна, а „залеђено“ више од 100 милиона КМ пропалих банака Српске

Подсјећамо, стечај у “Бобар банци” је покренут почетком 2017. године, да би само неколико мјесеци касније истим путем кренула и “Банка Српске”.  Иако је од тада прошло више од три године, до данас није одржана нити једна диоба па се новац свакодневно гомила на рачунима.

Спорови тешки 130 милиона марака 

У Адвокатској канцеларији “Сајић” која заступа више повјерилаца у оба случаја,  сматрају како је највећи кочничар Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) Републике Српске која кроз судски поступак покушава да изузме сав кредитни портфолио који је везан за кредите који су пласирани из њихових средстава преко ових банака.

“ИРБ покушава излучним тужбама да изузме портфолије из стечајне масе у чему неће успјети јер би онда свако на тај начин извачио своја потраживања. Такве ствари су неразумне, они тиме покушавају да оправдају средства која су уложена погрешно, због чега коче подјелу средстава која се неспорно могу подијелити”, каже адвокат Александар Сајић.

Према његовим ријечима и једна и друга банка имају сталне приходе и приливе због чега се без икаквих потешкоћа може расподјелити најмање 50 милиона марака.

“Ово је терет и стечајним управнцима који сада имају пуно новца којег држе по комерцијалним банкама уз сталну опасност да му нека од банка пропадне. Сигуран сам да би и један и други били сретни да расподјеле тај новац, што је у суштини и њихов задатак”, закључио је Сајић.

У ИРБ-у одбацују оптужбе и кажу да не коче они исплату стечајне масе већ многобројне тужбе.

“Док се не заврше тужбе и други повјериоци усагласе, неће бити могуће исплатити стечајну масу. ИРБРС је заинтересован да до исплате дође чим прије”, поручују они.

Подсјећамо, ИРБ је у име фондова којим управља поднио тужбе против “Банке Српске” за преузимање кредитног портфолија фондова.

Главна расправа у овом предмету завршена је у септембру 2019. године, те се чека доношење првостепене пресуде од стране Окружног привредног суда Бањалука.

Поступак за накнаду штете коју су фондови претрпјели за вријеме привремене управе и признавање затезних камата обрачунатих за период трајања ликвидације је правноснажно окончан признавањем тужбеног захтјева фондова.

Када је процес против “Бобар банке” у питању тек се очекује заказивање припремног рочишта.

“Код обе банке постоји више судских поступака који се воде од стране  више повјерилаца који имају значајна потраживања према банкама, те највећи број тих спорова још није окончан.  Дакле, било би злонамјерно тврдити да ИРБРС  кочи исплату стечајне масе, већ многобројне тужбе”, закључили су у ИРБ-у РС.

Милиони залеђени до окончања судских поступака

Стечајни управник у “Банци Српске” Горан Радивојац, каже за ЦАПИТАЛ како су тужбе ИРБ-а само дио проблема због којих новац и даље лежи на рачуну.

Према његовим ријечима, поред спора са ИРБ-ом, средства су резервисана и због тужбе “Укио банке” која је тешка близу 40 милиона марака, а коју заступа управо Адвокатска канцеларија “Сајић”.

“Спор са ИРБ-ом и  Укио банком је у току. Док се не окончају ти поступци средства морају бити резервисана на рачуну, јер нико не зна исход пресуде. Новца има али те парнице ремете диобу јер њихова вриједност прелази 60 милиона марака”, каже Радивојац.

Поручује да, уколико “Банка Српске” успије да прикупи новац изнад резервисаних средстава, он ће бити и подјељен.

Слично размишља и стечајна управница у Бобар банци, Душанка Новаковић. Према њеним ријечима на рачунима се налази око 45 милиона марака, али диобу није предлагала због судских спорова који нису завршени, а из којих може може настати потенцијална обавеза од 70 милиона марака.

“Одбор је разматрао ову информацију и закључак је да се мора чекати завршетак наведених спорова јер су то тужбе повјерилаца и не знамо какве ће пресуде бити. Уколико пресуде буду у корист повјерилаца приоритет имају исплате по пресудама”, каже Новаковићева.

Према њеним ријечима, због пандемије је дошло до помјерања заказаних рочишта што компликује наставак процеса.

(Цапитал)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Све опљацкано, или?

20.05.2020 06:37

Пандемија је разлог инаце би се РС равијала разантном брзином, ха, ха..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузиластво БЛ

20.05.2020 07:31

Ту је негдје у актима и Бурлетов стан на Дедињу. На залост на акте пала киса и разлила се тинта..

Name

Пеги

20.05.2020 07:59

Шуме РС су исплатиле 5 милиона КМ у року од 15 дана од потписивања уговора са Проинтером за имплементацију САП-а. С обзиром да је прошло већ мјесеци а ништа се не дешава, осим испоруке неколико папира са лиценцама, мафија тражи начин како да узме још који милион а да није ништа конкретно урадила. Шуме РС су нови пропали пројекат Проинтера и Републике Српске, и доказ да Проинтер није способан ништа да уради осим да развлачи каблове, уваљује сервере и сториџе, као и лиценце које не раде ништа. Бојан Вујић, звани Боки, директор Проинтера, велики визионар, еxперт, професионалалац, свезналица, човјек са идејама, прекаљеним знањем у развлачењу каблова испод столова, чапркања и слагања сервера у рацк ормаре, ојадио је нашу РС као један од највећих злочинанца. Тако га гледају сви у институцијама РС, јавним предузећима, фондовима, Пореској управи, Влади РС, али га сада тако гледају и запослени, комшије, другари, сви који га гледају како се гега и смишља нови злочин.

Name

Ре Пеги

20.05.2020 08:22

Проинтер је у РС-у само пренио ИТ системе који су на исти начин као овдје (привилеговано, прецијењено, силом, политички, под морање), за неразумно велики новац продани, утрпани корисницима у Србији. Па сад шта се прими примило се. Шта није, мало се ћачка, прилагођава, колоко се може, и колико се зна и умије. Све по систему - идемо даље, не мере нам нико ништа.

Name

Буба

20.05.2020 06:56

Видим да сад има и нека Наша банка. Шта је то сад?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Буба

20.05.2020 07:45

Ваљда знаш шта значе ријечи Наша банка.

Name

Ре

20.05.2020 08:06

Није ваљда наса апотека.

Name

Зорица Пајиц

20.05.2020 08:28

Зар не цитате новине? То је наса Република Српска!

Name

Мирослав

20.05.2020 07:35

Јутрос гледао на ЈТ покојног Гаврила Бату Бобара од прије 9 год. и његов ком, о РС и банкама тј њеним стабилностима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.05.2020 08:00

таква је и РС СТАБИЛНА!

Name

Дјокс

20.05.2020 07:46

Ма није могуце да је привреда неликвидна, а ја мислио да смо ми прваци свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

20.05.2020 07:47

Неспособна, посебно корумпирана влада у континуитету око 20 година пљачка и уништава овај народ и комплет Републику Српску, треба их све похапсити и у нови затвор, доживотно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко зна

20.05.2020 07:47

Гдје је новац..ако је заледјен нека га јер ако га одледе опет народ ниста од тог видјети неце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијана!

20.05.2020 08:24

Шта опере те више нема,не постоји сад је ту МФ банка, а и ближе ми је, не морам далеко на посао....ту смо ставили све.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

срб

20.05.2020 08:53

Јесу ли то оне пропале банке за које је Федерација платила око 50 милиона депозита. Да хоце овдје све пропасти па да сви постанемо Федерација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јинг јанг

20.05.2020 09:42

Те банке ме подсјецају на Робне резерве,има на папиру али нема у стварности!

ОДГОВОРИТЕ