Италија се отвара: Кафа испод визира, ручак преко стакла

Италија, прва држава која је прије два мјесеца прогласила карантин због ширења корона вируса, отварањем ресторана и кафића у понедјељак је ушла у другу фазу попуштања мјера уведених с циљем сузбијања пандемије.

Свијет 19.05.2020 | 07:36
Италија се отвара: Кафа испод визира, ручак преко стакла

Коначно се отворила већина малих и великих трговина, фризерски салони, салони љепоте, кафићи и ресторани.

Италијани могу опет пијуцкати омиљени цаппуццино у кафићу, на сигурном размаку од најмање два метра од других гостију, а јавне мисе опет се служе у црквама након што су бискупи извршили притисак на Владу. 

- Ово је диван и узбудљив дан, нисам радила два и пол мјесеца, изјавио је Валентино Цасанова, конобар у кафићу Цанова на средишњој римској Пиаззи дел Пополо.

Власници многих обрта брину

Готово 32.000 Талијана преминуло је од корона вируса у Италији, економија је на кољенима, али сви имају наде у боље сутра након што је 4. маја проглашена тзв. полукарантина, када су ублажене неке мјере ограничења кретања и покренути неки дијелови привреде.

Телефони у фризерским салонима не престају звонити.

- Већ имам попуњено 150 термина, све је врло хитно, сви су хтјели бити први на листи. Идуће три седмице сам попуњена, изјавила је Стефаниа Зиггиотто, фризерка у Цоурмаyеуру у талијанским Алпама. 

Ипак, многи власници обрта се брину да поновним отварањем локала неће магичном руком бити ријешени њихови проблеми, јер ће страх од корона вируса задржати многе Италијане у кућама, а нема страних туриста, кључних за опоравак привреде. 

Влада је поручила да ће отворити италијанске границе према Европи и омогућити слободно кретање између италијанских регија од 3. јуна, али нико не очекује да ће туристи навалити у рањену Италију.

Моница Робалдо, власница ресторана Пиерре Алеxис 1877 у Цоурмаyеуру рекла је да неће отварати прије краја маја.

- Ми имамо лојалну клијентелу, углавном туристе, нема смисла отварати ако нису допуштена кретања између регија и према Еуропи.  

Италију чека дубока рецесија

Предвиђа се да ће Италија ући у најдубљу рецесију још од Другог свјетског рата због потпуне карантине која је замрзнула економију.

Иако је у већим градовима у понедјељак примјетан већи промет на улицама, неки људи се још увијек с нелагодом враћају старим навикама. 

Ангело Ломбардо, власник кафића Цоццо у Бологни, може истодобно послужити највише четири госта, али каже да се на почетку није морао бринути хоће ли они поштивати социјалну дистанцу.

- Многи људи само пролазе и завирују могу ли ући или не, рекао је окривљујући Владу да није довољно прецизно објаснила нова правила у понашању у кафићима и ресторанима. 

- Ово је тек први дан, прерано је за оцјене, закључио је Ломбардо.

(Агенције)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Радован

19.05.2020 06:28

Колико је прошле године преминуло Италијана у истом временском периоду без короне да ли је неко објавио јебала вас више корона

ОДГОВОРИТЕ
Name

сомеоне

19.05.2020 06:48

не вјерујем да су баш и прошле године мртве извозили камионима, и да се ниси имао времена ни опростити од њих...пустите те приче и теорије завјере,увјек неко нешто против вас...будите ми здраво.поздрав

Name

Расо

19.05.2020 07:27

Радоване ај цувај овце...

Name

Ре: Расо

19.05.2020 13:29

А, шта ти, скоројевићу, имаш против људи који чувају овце?! Сиротињо црна, па сваки од овчара те може купити! Погледај мало породично стабло, па ћеш наћи одакле су ти се ћаћа или ђед скотрљали! Да су били паметни, данас би ти био газда, домаћин, а не бетонски мутант!

Name

Дуоо

19.05.2020 06:48

Глупости у ресторанима раздвојени стаклима ало додје цовек и зена и они раздвојени стаклима а код куце од хране и пица тако и сеx нису раздвојени!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Царуга

19.05.2020 07:18

Немојте измишљати нема никаквих стакала и дистанза је 1 метар

Name

Луцкy

19.05.2020 08:57

Геније, нису стакла ради брачних парова. Долазе у ресторан јест и људи који нису у сродству. Јеси ли икад чуо за то :):):) ?

Name

Ре:

19.05.2020 13:31

Ни домаћина, ни домаћице! Не знају код куће скувати кафу, не знају упржити јаје! То навикло да у животу буде служено, па макар то било и у кавезу!

Name

стефани

19.05.2020 11:01

ако ми је икога жао то су Италијани, шта урадише од људи то је страшно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

19.05.2020 13:33

Видиш, мени је жалије породица Старовлах и Абазовић, које истерорисаше талијански карабињери.

Name

Е па

19.05.2020 17:22

Просле године на сјеверу италије ,конкретно у бергаму смртност је била мања за 400%..мислим да овај податак довољно говори