Умро португалски дипломата Жозе Кутиљеро

Португалски дипломата Жозе Кутиљеро, познат по својој улози у мировном процесу у бившој Југославији, преминуо је у Бриселу у 85. години.

Свијет 18.05.2020 | 19:01
Умро португалски дипломата Жозе Кутиљеро

Кутиљеро је деведесетих година постао познат по свом председавању мировном конференцијом о бившој Југославији 1992. године, а обављао је и дужност генералног секретара Западноевропске уније, преноси португалски портал Обрегадор.

Он је 1992. године био координатор мировне конференције за бившу Југославију, током португалског председавања ЕЕЦ, а 2001. године именован је за специјалног представника Комисије УН за људска права за БиХ и Савезну Републику Југославију.

Кутиљеро је, заједно са лордом Питером Карингтоном, 1992. године предложио план за решавање кризе и спречавање рата у БиХ, а план је предвиђао стварање три конститутивне националне јединице, при чему би Србима и Бошњацима припало по 44 одсто територије БиХ, а Хрватима преосталих 12 одсто.

Лидери све три стране у БиХ, Радован Караџић, Алија Изетбеговић и Мате Бобан, тај документ су потписали 18. марта 1992. године, али је Изетбеговић десет дана касније, после састанка са америчким амбасадором у СРЈ Вореном Зимерманом, повукао свој потпис.

(Тањуг) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кратко и јасно

18.05.2020 18:31

Баш ми га жао

ОДГОВОРИТЕ