Черкез: Тестирање на граници БиХ није опција

У посљедња 24 сата у Федерацији БиХ потврђена су два нова случаја заразе корона вирусом, оба у Живиницама. Члан Кризног штаба ФБиХ и помоћник федералног министра здравства Горан Черкез казао је да ће Кризни штаб током ове седмице расправљати о кућној изолацији која се одређује за особе које улазе у БиХ те да тестирање на границама није опција.

Република Српска 18.05.2020 | 13:07
Черкез: Тестирање на граници БиХ није опција
"Ситуација у Европи није повољна да би се журило с укидањем изолације од 14 дана. Посљедњих дана имамо притисак са свих страна да се укину одређене мјере, али ми се водимо епидемиолошком ситуацијом, гледамо из којих земаља ти људи долазе. Ове седмице ћемо разматрати мјере изолације, односно да ли ће ова мјера остати на снази или ћемо је скратити или ће бити неки други модел", казао је Черкез.

Истакао је да је Кризни штаб свјестан да су грађани незадовољни, али и да би били незадовољнији да се морамо враћати на почетак и на рестрикције. Циљ је смањити ризике увоза вируса у БиХ, а тест на корона вирус на границама није гаранција.

"Тестирање на корона вирус се не може радити на граници, јер је упитна његова поузданост с обзиром на то да тест при уласку у земљу може бити негативан, а за три дана позитиван. Самоизолација је и даље најбоља мјера јер гарантује да у инкубационом периоду не можете никог заразити", рекао је Черкез.

Навео је да је Кризни штаб ФБиХ задовољан ситуацијом и да се нада да ћемо тако дочекати наредни мјесец.

"У посљедња 24 сата тестиране су 632 особе, а само су двије позитивне. У болници је тренутно 26 пацијената, а ниједан није на респиратору. Број опорављених је 84, од чега 22 у посљедња 24 сата", казао је Черкез.

Поново је истакао да су мјере дале ефекта и да у наредном периоду нема колективне одговорности, него да се сваки грађанин мора придржавати препоручених мјера.

"То значи ношење маски и рукавица, често прање руку и придржавање социјалне дистанце...", истакао је Черкез.
 
(Клиx)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Халва Мирковиц

18.05.2020 11:30

Само богате пустати у БиХ, оне који хоце да тросе паре тамо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Багра

18.05.2020 12:22

Како онда пословни људи улазе са негативним тестом???? Има ли неко паметан, медју вама идиоти????

Name

Хос

18.05.2020 12:07

Сад би било најбоље да пуштамо нашу дијаспору и да им корона-тестирања наплатимо што је могуће више.Ја савјетујем све наше људе да не долазе овамо јер ће им свака хуља наплаћивати и што треба и што не треба.Одавно су наши људи који су вани предмет искориштавања и подсијавања како за власт,тако и за грађане.Људи,идите у Спанију,Италију,Турску,Грчку,Египат,итд,овде нисте добро дошли чак ни фамилији ако им нисте спремни дати властити тешко зарађени новац,ово је дно дна постало,ово је најгори дио Европе како у еконоском,сигурносном тако и у моралном смислу,људи,памет у главу,што даље,то боље по вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

18.05.2020 12:43

Логицно за те паре моја троцлана породица идемо у Турску имам све сто треба 24 јести пити, пескир за плазу свако јутро цист итд сто би платио њима за тестирање јос 1200 еура и 15 дана узиванција а они нека једу внаго!

Name

Церкезу један

18.05.2020 15:26

Понављас ко папагај ту уврнуту реценицу која подразумијева дистанцу. Хало мајмуни болесни ријец је о физицкој дистанци када се ради о заразним болестима, а када се ради о менталним као сто је слуцај код вас на власти онда се дрзи социјална дистанца, од вас наравно. То значи ношење маски и рукавица, често прање руку и придржавање социјалне дистанце...", истакао је Черкез.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зашто?

18.05.2020 15:55

Зашто онда узимате 200 КМ за комерцијални тест и очекујете да тај тест вам на граници са Србијом или на другим границама прихвате? Ако не желите ви тај исти тест или тест из Србије који кошта дупло мање да прихватите? У Хрватску улазите нормално са тестом, Словенци укинули епидемију а ви се спрдате са сопственој народом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ники8

18.05.2020 15:58

ЦОВИД ТЕСТ преко крви у Аустрији коста 38€!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

19.05.2020 04:13

Ове мјере које су на снази у ФБиХ и РС слузе само странацким ухљебима који се зову комунална полиција , да кад додју да те тразе на адреси , да се изивљавају и пријете са овим и оним. Зар кад додјем куци не могу бити сам на викендици гдје имам посла по цијели дан и доци куци, (опет сам у аутомобилу ) ,да преспавам.... Срамота ста се ради. До сад су гањали само нелегалне мјесалице за бетон по малим куцним градилистима а ово им је досло ко кец да мало граде и повецају свој лицни его.

ОДГОВОРИТЕ