Авио-компаније поново помијерају летове

Аустриан је померио почетак редовног саобраћаја за седам дана, СWИСС за пет, а Брусселс Аирлинес за две недеље.

Србија 17.05.2020 | 16:09
Авио-компаније поново помијерају летове

Док се чекају одлуке широм света о томе како ће моћи да се путује преко граница, авио-компаније су почеле да загревају моторе. У претходних неколико дана сви су изашли са најавама за обнову авио-саобраћаја, прелиминарним плановима и датумима али уз напомену да су додатна одступања и промене могуће и да ће зависити од мера које буду на снази.

Најава обавезног тестирања и/или карантина додатно отежава процес повратка авио-саобраћаја у живот, а путници се таквим рестриктивним мерама само још више одвраћају од намере да крену на пут.

Ранија прича да ће средње седиште бити остављено празно пала је у воду, након што је стручна ваздухопловна јавност укључујући најважнија удружења и асоцијације упутила апел и противљење таквим мерама. Сада је Међународно удружење ваздушног саобраћаја, ИАТА, издало сличан апел, којим се тражи од регулаторних тела да одустану од мера обавезног карантина. То ће бити смрт за ваздушни саобраћај, сматрају они.

Ипак, од тих мера, од тачног датума њихове примене и од обавезе да се на пут понесе потврда о тестирању која ће, при том, поприлично коштати, зависиће и тачан датум нормализације авио-саобраћаја.

Авио-компаније које су најавиле почетак редовног саобраћаја за средину маја, недавно су помериле тај рок за почетак јуна, а додатна померања су или већ најављена или се могу очекивати.

Грчки Аегеан и Алиталиа су, за сада, остали при 1. јуну као датуму почетка летова укључујући и оне на линији ка Београду. И пољски ЛОТ планира да Београд укључи у саобраћај од 1. јуна на линији ка Варшави али и на новој линији ка Будимпешти чији почетак је претходно био планиран за крај маја.

Ред летења још није променио ни Wизз Аир, који од 1. јуна планира покретање београдске оперативне базе, док ће лет од Лондона (Лутон) до Београда почети још 18. маја.

Белоруска Белавиа планира да настави саобраћај између Минска и Београд већ од 18. маја од када ће и званично бити отворен београдски аеродром за комерцијалне летове.

Тако је Аир Сербиа јуче најавила померање обнове редовног авио-саобраћаја за две недеље од раније најављеног 1. јуна.

Аустриан саопштио да ће померити све на 7. јун. Према плану ове компаније, већ од 8. јуна можемо очекивати летове на линији Беч – Београд.

СWИСС је померио почетак летова ка Београду за 5. јун али је додатно смањио планиране фреквенције са три на једну недељно.

Туркисх за сада остаје при 28. мају као дану када ће почети летови, између осталих и до Београда.

Аир Франце планира да ка Београду полети 15. јуна. Трансавиа је објавила ред летања на линији од Амстердама до Београда од 4. јуна.

Еасyјет планира поновну успоставу летова од Београда до Базела, Берлина и Женеве од 1. јула. Иако се летови ове компаније налазе у резервационим системима већ од 24. маја они су све до 1. јуна затворени за продају, па се претпоставља да авио-компанија и не планира да их обавља.

Луфтханса – датум још под знаком питања

Луфтханса је за пет дана померила своје летове из Франкфурта и Минхена ка Београду и сада би на овим линијама саобраћај требало да почне од 5. јуна, међутим у саопштењу ове компаније Београд се не налази на списку дестинација до којих се кренути саобраћај у периоду од 1. до 14. јуна.

У саопштењу се каже и да су додатне промене распореда могуће у зависности од важећих мера. На овом списку нема ни Загреба, али су ту Будимпешта, Букурешт и Софија.

Ко још не зна

Аерофлот још увек није унео летове у своје резервационе системе и не зна се када би саобраћај могао да крене из Москве.

Ни Qатар Аирwаyс још није прецизирао летове ка нашем региону, с тим да се зна да ће до Београда почети да лете од 1. јула.

Крајем маја ће се знати када ће Флyдубаи почети летове. Ова компанија планира још један репатријациони лет ка Београду 26. маја. Није познат почетак летова Етихад Аирwаyс-а.

Није познат ни план Ред Wингс-а који одржава линију од Москве до Београда. Исто је и са турском авио-компанијом Пегасус Аирлинес. За сада је без одређеног датума и румунски ТАРОМ који одржава линију између Букурешта и Београда.

Без кога смо остали?

У Београду више нећемо вероватно видети Норwегиан-а пошто је ова компанија покренула план реструктуирања који подразумева драстично смањење обима компаније и укидање свих летова осим неколико у домаћем саобраћају унутар Норвешке.

Њој ће се прикључити и ирански Махан Аир, који је поново, по ко зна који пут, одустао од летова ка Београду.

(авиатица.рс)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Значи

17.05.2020 17:56

Сједи у ауто и вози ко може и коме је прилично близу...

ОДГОВОРИТЕ