БЛ: Од короне профитира Градско гробље

Нове и компликоване процедуре које су у Републици Српској уведене од појаве епидемије корона вирус узроковале су проблеме и људима којима су у посљедњих два мјесеца чланови породице преминули од посљедица других болести.

Република Српска 17.05.2020 | 14:54
БЛ: Од короне профитира Градско гробље

Неки од њих тврде за портал еТрафика да су им ближње сахрањивали по посебним процедурама као да су умрли од цовида-19, иако то није било случај. Сахране особа које су умрле од корона вируса су сложеније и скупље од уобичајених, што је засметало појединим породицама које сматрају да читава ствар управо има везе са зарадом.

Са друге стране, у Градском гробљу „Врбања“ истичу да они само поштују правилник који је донио Универзитетско клинички центар Републике Српске (УКЦ РС) и да не могу ништа предузимати поводом тога, али и да разумију породице које су љуте.

Један од незадовољних је Прњаворчанин Љубиша Кљунић који за еТрафику прича да је све кренуло када су требали да сахране његову пуницу Р. А, која је прије седам дана преминула на УКЦ РС.

Њено тијело, додаје саговорник, радници бањалучког Градског гробља су збринули на начин како се то ради са преминулима који су били позивитивни на вирус корона. Родбини је речено да је преминула била позитивна на вирус, због чега су наплатили и специјалне услуге.

Међутим, проблем је у томе што уопште није било доказано да је покојна жена била позитивна на поменути вирус. Кљунић за наш портал тврди да његова пуница Р. А. није преминула од короне, да је огорчен на све што се претходних дана дешавало, те најављује и тужбу.

Седамдесетдвогодишња Р. А. из Прњавора преминула је 11. маја у УКЦ РС у Бањалуци, исти дан када је довезена из прњаворског Дома здравља. Боловала је од низа хроничних обољења попут дијабетеса, а како родбина каже, један од главних узрока смрти је тромб ноге.

„Тај дан јој је позлило, али чим смо дошли у Клинички центар, она је преминула. Требала је да иде на снимање, али било је касно. Рекли су да ће се узроци смрти утврдити накнадно, а тада је и тестирана на вирус корона“, рекао је Кљунић.

Иако му тада на УКЦ РС нико није рекао да је преминула била позитивна, нити је тада било налаза, на Градском гробљу није било дилеме.

„Када сам дошао на бањалучко Градско гробље, рекли су ми да је покојница била позитивна на вирус и да се тијело мора преузети на другом одредишту. Ми смо тако и урадили. Послушали смо их, иако нисмо имали прилику ни да видимо тијело, нити знамо да је тај покојник унутра, нити како је све опремљено“, препричава Кљунић за еТрафику.

Каже да су му на гробљу рекли да је процедура таква када су у питању покојници заражени короном, те да се мора користити њихова опрема, иако је породица већ била купила своју, као и сандук.

„С обзиром на то да је смртни случај у питању, ишли смо том линијом само да се случај ријеши и да се преминула сахрани. Међутим, касније су многе ствари биле сумњиве и сумњиве су све до данас, јер су на УКЦ опет потврдили да пацијент није био заражен вирусом корона“, рекао је саговорник.

Како каже Кљунић, посумњао је и да на гробљу све то раде како би више наплатити своје услуге, јер поступак за преминуле заражене короном износи више од 1.000 марака, док је за оне који нису заражени износ упола мањи.

„Да ли на овај начин желе да зараде, суд ће показати. Притом, није у питању новац и цијена ковчега, много је других ствари које овај случај вуче са собом. Када су нам на гробљу рекли да је пацијент имао корону, сви који су до тада били у контаку са мојом пуницом су се забринули. Родбина која је из иностранства кренула на сахрану се вратила са пола пута. Сви су се уплашили због те вијести“, рекао је он.

Објашњава да су и он, као и остали чланови породице очекивали позив на тестирање, што се није десило. Такође, комшилук је био узнемирен, поједини чланови породице свакоднево су ишли на посао, па су се и колеге у колективу забринуле. Међутим, нико из УКЦ их није звао, јер старица, испоставиће се, није била заражена.

„Мени је од првог дана било сумњиво како на гробљу у току неких 17 сати имају налаз да је позитивна, а докторица ми је на Клиничком центру рекла да то нико није могао знати прије 48 часова“, рекао је Кљунић.

Како каже, сумњива му је и опрема која је обавезна за пацијенте јер је, каже, с обзиром на цијену, очекивао специјалну опрему, али да није било тако.

„Игром случаја и ја се бавим тим послом и у опрему те врсте се разумијем. Да је неки лаик био, мислио би да то тако треба, али ја видим да је то погрешно. Ако изузмемо око 200 КМ, колико коштају њихове услуге, видим да је такав буков сандук много скупљи него у радњама у којима се продаје, и у којој ја радим“, рекао је он, наглашавајући да је цијена најмањи проблем с обзиром на трауме које је породица доживјела у овом случају.

Каже и да му је „за око запала“ и опрема радника на самом гробљу.

„Када сам први дан дошао на гробље, па су ми рекли да је тијело већ пребачено тамо гдје су и остали заражени вирусом корона, хтио сам да зовем и питам кад могу преузети тијело јер нам се журило, сахрана је заказана. Они су ми рекли да их не могу звати, јер људи тамо, због опреме, визира и комбинезона не могу да се јаве. Међутим, када сам дошао доле, они ни маске нису имали“, прича саговорник.

Након сахране поново је дошао на градско гробље да најави тужбу, али су му они тврдили да су од УКЦ добили документ који показује да је она позитивна на вирус корона. Да нешто, ипак, није у реду показују и налази који нам је Кљунић показао.

Дана 11. маја када је покојница и преминула, добио је налаз са УКЦ РС, на коме пише да је узет брис на ЦОВИД-19 са назнаком – у раду. Међу набројаним дијагнозама писао је ЦОВИД -19 ин обс. а исто то писало је и на допису који је Градско гробље добило од УКЦ РС.

То опет не значи да је пацијент позитиван, већ да још није утврђено.

Како нам је један од љекара са УКЦ незванично појаснио ЦОВИД-19 ин обс. значи да је у опсервацији и да се не може још рећи да је особа позитивна. Поставља се питање, да ли су људи то на гробљу требали да знају и како је тачно требало да поступе у овом случају?

Да УКЦ поменутог пацијента не региструје као обољелог од вируса корона показују и свакодневне објаве преминулих, према којима су до сада од овог вируса из Прњавора преминула два мушкарца. Први случај је био 19. априла, а други 9. маја.

Грбић: Таква је процедура

Директор Гробља Жељко Грбић за еТрафику признаје да се десио овај случај, ал каже да они тако морају поступати и додаје да би се овакви неспоразуми могли избјећи ако би из УКЦ породицама преминулих објаснили каква је процедура у ово вријеме.

„УКЦ РС је донио свој правилник за случајеве поступања по основу смртног случаја на основу Цовида-19. У том правилнику су дефинисане све мјере и радње које су потребне да ураде доктори, медицинско особље и градско гробље, које се налази у ланцу тих активности. Ако нам тијело дође из КБЦ или Ковид болнице постоје посебни случајеви како се они третирају”, каже Грбић.

Он је за портал е-трафика појаснио како иде ова процедура и додао да се особе које премину у поменутим установама, одвозе на КБЦ гдје има посебна просторија а медицинско особље затвара све отворе на тијелу.

“Тијело се онда умотава у бијели обични чаршаф и натопи се у дезинфекционо средство. Затим се упакује у двије транспортне вреће намјењене за покојника. И између тих врећа се све дезинфикује одговарајућим средством. Када се овако запакује тијело, онда се обавјештава градско гробље које доноси лимени и дрвени сандук”, појаснио је Грбић.

Додаје да је ријеч о сандуцима који имају средњу цијену и да нису хтјели да тијела иду у неке социјалне и сандуке без фарбе, јер би то било неуредно. Каже да су цијене прилагођене за грађане, јер нису хтјели да их неко прозива за то.

Грбић затим додаје, када њих обавијесте да је тијело спремно, по њега одлазе возачи са посебним возилима, а они сви посједују специјалну маску и опрему.

“Када преузму тијело они га уносе у лимени сандук и затим га залетују. То се ради у складу са више закона и правилника, као и по том новом упуству са УКЦ. Затим се све то поново дезинфикује и тај лимени се ставља у дрвени сандук и он се поново дезинфикује”, истиче Грбић.

Према његим ријечим онда се тај сандук довезе на Побрђе, гдје има посебна мртвачница за цовид случајеве.

“Затим се тијело вози равно на гробље које одабере породица и обави се сахрана. У овим случајевима није дозвољено да се тијело вози кући”, поручује Грбић.

Он још једном понавља да је њима наређено да овако поступају у свим случајевима када тијело долази из ковид болнице, или постоји сумња да је покојник заражен.

“Дешавало се да се узме брис од болесника и прије него дође налаз он премине. Радници УКЦ ураде свој дио по правилнику, умотају тијело и ставе у врећу и обавијесте нас и породицу. Ми дођемо и урадимо свој посао. Е онда након неког периода породици се да отпусно писмо и у том периоду дође да је он био негативан на ковид налаз. Онда неке породице прозивају Градско гробље, да смо ми ту измислили шта се мора радити и ми им онда покажемо процедуре”, прича директор Градског гробља Бањалука.

Он каже да не смије ризиковати да се неко од његових радника зарази или да, како каже, ова институција постане жариште корона вируса.

“Разумијемо породице да су у жалости, губе члана породице и туга је то. Али не могу довести у питање раднике, запослене, а да не кажем да отворим жариште унутар горбља и да ја на своју руку отварам те вреће. Мислим да је суштина, да се породици када се из УКЦ јавља да је неко преминуо треба рећи и процедура. Треба породици објаснити да је та особа преминула, али да још није дошао налаз, међутим третира се као да јесте, као да је особа позитивна, и то је то”, поручује Грбић за еТрафику.

(еТрафика)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

ТОПАЛОВИЋИ

17.05.2020 13:32

НОВО ГРОБЉЕ ЈЕ И У ПРОТЕКЛОМ РАТУ БИЛА НАЈПРОФИТАБИЛНИЈА ФИРМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

17.05.2020 14:39

Ово је дно дна.

Name

Нико

17.05.2020 14:59

Миле Ронхил вазда нај боље продје на несреци сопственог народа Али полако Бог види све неби био у кози Додику И осталима кад једном доце све на наплату бозија казна је спотс Али је достизна толико из Невесиња

Name

О Графском гробљу

17.05.2020 14:00

Прескупе су све услуге Градског гробља у Бања Луци. Само је бетонски опсег за два гробна мјеста 800 КМ.... ,гробно мјесто и сахрана 1 лица 3200 КМ. Капеле исте откад гробље постоји. Неуредно, запуштено, старо. Срам вас било....а гробље на Побрђу неуређено, клупе неофарбане, стабла џикљају чак и из гробова што је недопустиво без обзира на њихове неосноване исприке. Да приступају радовима парцелу по парцелу, гробље би имало изглед какав заслужује . Угледајте се мало на гробље Св.Марко. Срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алеx

17.05.2020 14:03

Лоповска дрзава нема нама напредка само тонемо а мафија се богати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

17.05.2020 14:30

Нема нама напретка јер смо неписмени. Добра је држава која нас трпи.

Name

БЛ

17.05.2020 20:28

Није ни цудо. За 2 године Грбиц направио 1,5 милиона минуса. Али је његова фирма Прогрес БЛ и Новотекс зарадиле толико. Провјерите. Осталим ниста не плаца. Дно дна.

Name

сенберац

17.05.2020 14:10

доксе неком несмркне некомесе несване

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо ложач

17.05.2020 14:11

Па има ли иједна ствар или случај да се не муља у овој држави и.... Све го лопов до лопова....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Перо ложач

17.05.2020 14:58

Нема Перо. Јавни сектор у РС = банда лоповска!

Name

Највеца прица

17.05.2020 14:47

Најбоље од короне је профитиро Миле Ронхилл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љута гуја мицо мој

17.05.2020 16:45

Недао Бог да овако несто дозивим,али вјерујте ми да би сандук био отворен и све прегледано! Нема те силе па и по цијену Короне нека ју добијем,али нико мој не би био сахрањен за оволико пара а да се не увјерим кога и у каквом стању у цему сахрањујем! Тој удрузеној лоповској банди не треба вјеровати ниста! Нека ми породице и Бог опросте,али ко зна ста је било у сандуцима! Ја бих послије ове прице да се ураде есхумације! Јос једино вјерујем оцима!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

17.05.2020 18:00

Сви су профитирали сем радника у приватно сектору не само гробље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре За Ану

17.05.2020 18:24

Сада цес ти зарадити у сатору,(покретној болници) кад поцну избори. Ту је твоје радно мјесто.

Name

РЕ Ана

17.05.2020 18:42

Јел ти мислис да је оним радницима угодно радити тај посао? Па замисли себе да то радис И ОНДА ИЦИ КУЦИ МЕДЈУ СВОЈЕ УКУЦАНЕ!!,Јел има пара које тај страх могу надокнадит!?? ОВИ СТО СЕ ЗАЛЕ НЕ ЗНАЈУ СТА ХОЦЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако

17.05.2020 18:59

У Болници се дотична заразила као и моја родица. Око 20 се заразило. На срећу у ужасу она је пуно штедила. Све је дато на трошкове сахрану тако да ја пошаљем за храну. Надам се да ће држава дати једнократну помоћ за те сахрани, а и новац за храну људима који су у изолацији. Ово с короном се може третирати као елементарна непогода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гробар

18.05.2020 10:10

НЕМА НЕКОМ ДА СВАНЕ ...ДОК НЕКОМ НЕ СМРКНЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазо Д.

18.05.2020 12:36

Исти случај је са мојом сестром која је преминула 13 маја од друге болести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

19.05.2020 08:53

Предлог укините затвор за позитивне људи избјегавају тестирање док не стисне овде је пуно више заражени смртност није велка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирјана

19.05.2020 14:25

Ех бас це људи да се усреце са лабараторијом која даје лазне резултате...Нека врпцу пресјеце Дјајиц,он воли да се слика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирјана

19.05.2020 14:31

Па наравно......ДИЛ..Измедју УКЦ и Градског гробља.Врло јасна ствар.Зарадјују и једни и други на преминулима..Ма то треба у затвор ДОЗИВОТНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирјана

19.05.2020 14:48

Па тебе треба Умицевицу одмах санкционисати(кад се само сјетим,ста си јавно говорио о тим зенама)И ста сад послао си их куцама,а плату не спомињес..ГАДЕ

ОДГОВОРИТЕ