Бундеслига: Овакав фудбал до сада нисмо гледали

Данас ће се након 66 дана наставити Бундеслига, елитни ранг њемачког фудбала.

Фудбал 16.05.2020 | 08:21
Бундеслига: Овакав фудбал до сада нисмо гледали

Иако многи људи сматрају да је Бундеслига на неки начин досадна, данас ће милијарде људи широм свијета бити "заковани" за ТВ екране већ од 15:30 сати по средњоевропском времену.

Сви који воле спорт ће данас гледати 26. коло њемачког првенства из два разлога. Прво јер се не дешава ништа друго од врхунског спорта, а друго јер ће ово бити неки нови ногомет каквог још до сада нисмо видјели.

И даље 22 човјека на терену подијељени у двије екипе покушавају лопту пробацити између двије стативе удаљене 7,32 метра, али све оно што се дешава ван травнате површине димензија 105x68 метара бит ће знатно другачије, чак бисмо рекли и непрепознатљиво.

Нијемци ће бити "тестни кунићи" за остале велике лиге широм Европе с обзиром да су наставак првенстава у јуну најавили и Енглези, Италијани и Шпанци, те ће они преписати бундеслигашки рецепт уколико се испостави успјешним.

Фудбал се, каже стара изрека, игра због навијача. А навијача неће бити. Можете ли замислити данашњи велики дерби између Боруссије Дортмунд и Сцхалкеа пред празним трибинама? Тешко. То се виђа, надамо се, само једном у животу.

Због мјера превенције ширења корона вируса укупно ће на стадиону бити 322 особе укључујући фудбалере, тренере, судије и сво особље које је неопходно да се утакмица одигра.

Но, у строгом протоколу који је прописан има и неких тотално збуњујућих ствари.

Рецимо, одлуком савеза и Њемачке професионалне лиге која води Бундеслигу фудбалери ће све до изласка на терен морати практиковати фитичко  дистанцирање и носити заштитне маске.

Прије почетка сусрета неће бити руковања и тимског фотографисања, а током утакмице бит ће забрањено пљување и групна прослава поготка.

Но 15-ак играча ће се код извођења корнера неометано моћи налазити у веома блиском контакту, некада и преблиском, на свега неколико квадратних метара.

С обзиром на двомјесечни прекид фудбалери сасвим сигурно нису у оптималној физичкој форми, те је одлучено да се повећа број измјена. Тако ћемо сада моћи видјети чак пет измјена умјесто досадашње три на које смо навикли.

Протеклих седам дана сви фудбалери, тренери и остало клупско особље су били у седмодневним карантинима, а током сезоне ће два пута седмично бити тестирани на корона вирус.

Једино питање на које за сада нико нема конкретан одговор је: Шта ће се десити ако се корона вирус појави и рашири међу фудбаерима?

За сада нема назнака да ће првенство бити прекинуто. У другом рангу њемачког ногомета два играча Дyнамо Дресдена су заражена корона вирусом и читава екипа је отишла у 14-дневни карантин због чега неће играти сусрет против Ханновера 17. маја.

Но, три фудбалера прволигаша Кöлна су такође тестирана позитивно на корона вирус, а Јарчеви ће играти без њих сусрет против Маинза.

Стога сви претпостављају како ће се првенство привести крају уколико се корона вирус не прошири на начин да једна читава екипа не буде могла учествовати.

Остало нам је да покушамо уживати у "неком новом фудбалу" у преосталих девет кола.

(Клиx)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Маде ин РС

16.05.2020 06:48

У сваком случају је боље него гледати Радник - Звијезда из етно села.

ОДГОВОРИТЕ