Све више се говори о враћању мјера у Србији

Све гласније се прича о томе да у Србији могу да се врате неке рестриктивне епидемиолошке мере, јер иако је вандредно стање укинуто, корона је и даље ту, а многи грађани се понашају као да је епидемија иза нас. Ипак, све ће бити јасније од понедељка када нарочито треба обратити пажњу на проценат новозаражених.

Србија 15.05.2020 | 20:14
Све више се говори о враћању мјера у Србији

Прва нова мера - обавезне маске или казна

У том случају, једна од првих мера о којој се размишља, јесте обавезно ношење маски, а за њено кршење, грађани би морали да издвоје и до 20.000 динара.

Како је епидемиолог др Зоран Радовановић објаснио, "свима онима који не би имали маску комунална полиција ће писати казне и за њих ће бити надлежан судија за прекршаје".

Маске би, уколико се ова мера уведе, морале да се носе и у кафићима, тржним центрима, поштама, банкама, продавницама, градском превозу, као и на великим скуповима који се организују напољу. 

Према речима стручњака уопште није нереално доношење овакве мере, каква је већ заживела у неким земљама.

- Велике су шансе да се ова мера усвоји, јер су се грађани много опустили након укидања ванредног стања и доста њих не поштује мере. Људи се окупљају, не поштују дистанцу, не носе заштитну опрему. А то нас све води ка већем броју оболелих и ризику да се деловање вируса појача - додао је др Радовановић.

О (не)ношењу маски пре неколико дана је говорио и др Предраг Кон.

- Оно што мене забрињава је оно што не може у потпуности да се контролише. Ослонили смо се на дистанцу, нисмо увели обавезне маске јер нема научног основа за то у спољном простору. Можда је, ипак, неопходно да имамо обавезно ношење маске у затвореном простору - рекао је гостујући на ТВ Прва др Предраг Кон.

Чак је увек оптимистчни проф. др Бранимир Несторовић, пулмолог из Универзитетске дечје болнице Тиршова рекао како су се "сви много опустили и не поштују мере заштите иако су пре само недељу дана били престрављени".

С друге стране проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, епидемиолог и заменица директора Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", није сагласна са њим када је непоштовање мера у питању.

Она је подсетила да су постојали разлози засновани на епидемиолошким индикаторима на основу којих је одлучено да буде укинуто ванредно стање и да мере буду ублажене. Истиче како се у затвореним просторима људи понашају у складу са препорукама, те да све опште мере превенције имају значаја, али да је он лимитиран и базиран на личној одговорности и савести.

- Немамо неког полицајца који ће да прати да ли неко носи маску или не. Кажњавање јесте последња инстанца - рекла је недавно др Кисић Тепавчевић..

Инфектолог др Мијомир Пелемиш, подсетио је шта се догодило у другим земљама које су релаксирале мере.

- Ако буде наглог пораста инфицираних, мораћемо опет да уводимо рестриктивне мере. Показало се да је већина земаља које су релаксирале мере имале пораст инфицираних. Не бисмо то волели, али очекујемо да ће тако бити и код нас - закључио је др Пелемиш.

Како сазнајемо, за сада се не Штабу није разматрало које би конкрентно мере могле да буду предузете, јер бројке које пристижу говоре да је ситуација за сада повољна, али да ће, уколико буде дошло до новог скока, ствар морати да се мења.

(Блиц)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Перо ложач

15.05.2020 18:39

Баш смо луд народ. Па јесу вам ђедови били у кафићима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Перо Лозац

15.05.2020 18:52

Морају се маске продати. Стигло је пуно. То је јако уносан посао

Name

Ха ха

15.05.2020 19:29

Ти си сигурно из СНСД странке па нормално људима досадило лагање прање новца затвори људе ко овце и ради ста хоцес милијони се краду а милијарде долазе у дрзаву то само луд цовјек мозе вјероват

Name

Ћуда

15.05.2020 19:44

Били су у механама.

Name

Рере Перо Ложач

16.05.2020 04:44

Није стигло пуно пријатељу, вјеруј да нема маски за набавити. Гдје су толике донације и толике паре уложене...то је друго питање. Поред маски, нема за набавити шприца и игала, нема једнократних мед кецеља, нема каљача...

Name

никша

16.05.2020 08:26

Све је требало пустити само кафане не,не преносе радници корону већ нерадници.

Name

Милиц

15.05.2020 18:54

Само границу на Дрини Сто вецу то бољу

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалуцанин 88

15.05.2020 18:56

Маске на плус 40. Браво, Вуцицу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

серпе,лонци и поклопци 2.дио

15.05.2020 19:20

А полицијски цас викендом, од петка у 18 па до понедјељка у 5? Забрана изласка старијима од 65 осим до продавнице 0д 4-7 једном седмицно? Много се тога отело контроли. Цим се поцне зивјети, не ваља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

забринута

15.05.2020 19:49

Хеј еxперти тзв.др-мр много лутате градјани су изгубили повјерење у вас,постали сте брод без кормирала а богами неки од вас сарлатани.?

Name

иДроид

15.05.2020 19:39

Маска у кафићима и ресторанима?! Ма да, еспресо се проциједи кроз маску, пиво да и не помињем, а ребарца се увијек могу провући испод.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вирус

15.05.2020 19:51

Доста висе са тим Коном!!!!

ОДГОВОРИТЕ