Пумпе које су продавале јефтино гориво затворене

Фортуна маркети широм Републике Српске нису радили претходних неколико дана, неки од њих и даље нису отворени, а на улазу су стајали натписи да је у току попис робе.

Република Српска 15.05.2020 | 17:09
Пумпе које су продавале јефтино гориво затворене

С обзиром да је ријеч о маркетима који имају приступачне цијене и велику базу купаца, неки од њих су се запитали о чему је ријеч и зашто се попис радио истовремено у свим објектима.

Фортуна маркети власништво су фирме Лебурић комерц из Прњавора, а власник фирме Милан Лебурић каже да су објекти у Бањалуци, Клашницама, Прњавору, Добоју и Бијељини (били) затворени од стране Пореске управе.

– Разлог за затварање је наводно да би се извршио детаљан попис објеката, под изговором да се контролишу фискалне касе. Али када су инспектори урадили контролу фискалних каса и увидјели да је све у реду, онда су рекли да желе да попишу цијели објекат. Касније се испоставило да број и стручна оспобљеност инспектора за тај вид пописа није довољан, па објекте држе неколико дана затворене – објашњава Лебурић.

Додаје да им је речено да се сумња да имају “дупли софтвер за фискалне касе”.

– Када су утврдили да ни то није истина, сада покушавају пронађу било шта, вјероватно како би оправдали такву репресивну мјеру – рекао је он.

Вјерни купци и Лебурићеви суграђани су на Фејсбуку почели масовно да дијеле пост у коме исказују подршку власнику и запосленима у Фортуни, наглашавајући да та фирма запошљава 650 радника којима је посао неопходан.

У посту се такође инсинуира да је затварање маркета реакција на чињеницу да је Лебурић прије неког времена отворио бензинску пумпу, на којој је гориво најјефтиније у региону.

– Од кад смо отворили “Фортуна Оил” у Прњавору и направили прави бум у цијелој републици, те показали да гориво може да буде јефтиније, почели су огромни притисци са свих страна, тако да нам инспекције скоро и не излазе из објеката – каже власник “Фортуне”.

Из Пореске управе демантују Лебурићеве тврдње и кажу да је на основу проведене анализе ризика започета редовна теренска контрола „Фортуна маркета“.

– Овај порески обвезник је посљедњи пут предмет редовне контроле био прије пет година, тачније 31.03.2015. године, тако да се сада врши редовна контрола пословања од тог датума до данас, односно до момента почетка контроле која је у току.

У оквиру те редовне теренске контроле пословања биће извршена контрола исправности пореског биланса од претходне контроле, контрола исправности пореских пријава за плаћање аконтација пореза на добит, испитивање исправности мјесечне обавјештајне пријаве пореза по одбитку, испитивање исправности пореске пријаве за порез на непокретност, испитивање исправности годишње пореске пријаве за посебну републичку таксу, затим контрола пријављивања и плаћања осталих пореза, испитивање исправности вођења пословних књига и евиденција, те контрола плаћања готовим новцем – каже за директор Пореске управе Горан Маричић.

Маричић је додао и да се врше неке додатне контроле.

– То су контрола евидентирања промета преко фискалних каса и контрола пријављивања радника у Јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса у више малопродајних објеката овог пореског обвезника у РС.

Посебне контроле се врше у девет малопродајних објеката овог пореског обвезника на подручју које покрива Подручни центар Бањалука Пореске управе РС и у по једном малопродајном објекту овог пореског обвезника на подручјима које покривају подручни центри Добој и Бијељина.

У току тих посебних контрола врши се попис, односно инвентура артикала, због чега су контролисани малопродајни објекти морали бити привремено затворени, док се не заврши попис артикала – рекли су.

Лебурић каже да су, упркос свему, сви инспектори веома коректно обавили свој посао, додајући да су неки од њих рекли да су под јаким притиском да пронађу било какву грешку.

– Рекао сам им да да могу пронаћи евентуално пермутацију артикла, да, на примјер, има више ајдаред јабука, а мање делишес или више пилећег батака од једног добављача, а мање од другог, односно нормалне ствари које и ми сами констатујемо на сваком попису, као и сваки други трговачки ланац у РС. Осим тога, нема ништа спорно, што су ми и сами инспектори касније потврдили – каже Лебурић.

Неки од њих су се, каже, извињавали и рекли да их је срамота да ово раде „привреднику који запошљава 650 људи, који нема ни једну једину марку дуга за порезе, који редовно исплаћује плате свим радницима, па и онима запосленим у угоститељству, који нису могли да раде због забране у протеклом периоду“.

– Очигледно сметамо онима који су научили да узимају екстра профит на грађанима стварајући монополске картеле. Али, као што видите и сами, ми имамо огромну подршку народа и огрому обавезу према својих 650 хероја радника који су се лавовски борили у отежаним условима рада претходна два мјесеца и херојски подносе сва ова понижења и због њих ћемо се наставити борити – закључује Лебурић.

Из Пореске управе нису навели да ли су до сада пронађене неке неправилности у раду ових маркета, а нису жељели ни да коментаришу повезаност бројних контрола са снижавањем цијена горива на Фортуна пумпи.

У Инспекторату РС је речено да су њихови инспектори недавно контролисали све маркете у РС, па тако и Фортуну, и да током контрола за које је надлежна ова институција нису пронађене никакве неправилности.

(Мондо)

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

Мафијаска дрзава

15.05.2020 15:18

Све је подредјено интерwсима мафије а не градјана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДраженЦо

15.05.2020 15:28

Ма није платио мјесечну ренту Маричићу и његовом извршиоцу Корићанцу. Плати и ради шта хоћеш и како хоћеш. Лебурићу срећно у борби Давида против Голијата.

Name

Ммммм

15.05.2020 16:08

Све мајмуни у држави

Name

Ухх

15.05.2020 17:15

Неце секта конкуренцију. Мора екстра профит бити.

Name

100% мафија

15.05.2020 21:37

Гдје гооод ,дођеш у било коју институцију од Б.Луке,до нај мање локалне Самоуправе,све,све,све,Живо Корумпиранооооо,Све,Судство,Тужилаштва,Здравство,Пензионо,Катастар,Грађевинска инспекција Комунална инспекција сви сви,Сви траже и сви говоре да Нема Правне Државе,и нииишта неможеш обавит у нормалном времену и на нормалан начин и Ово никад неће бити ни Д,од Државе ни Р.с од републике.

Name

ре.100%

16.05.2020 08:12

Самоунистење на дјелу. Улазимо у сљедецу фазу пропадања. Бице свега. РС је при крају.

Name

Радници

20.05.2020 05:56

Пријавили га радници. Поцркали радеци а плате им смањио. Што га нико није до сад пријавио док није смањиво плате ,а сад диго хајку на дрзаву јос пријети и да це да тузи инспекцју а све портале потплатио да га рекламирају и праве жртвом. Жртва су радници који гину и дан и ноћ радеци а плате и онако мале смањује Какво гориво гориво је појефтинило у свијету због короне . Све је лаж велика лаж...

Name

Никола

15.05.2020 15:22

Важно је да Пореска Управа не пропусти ни једну своју марку намета,а то што те исте марке узете од нас проследјују ПРОИНТЕРУ и сличним ПРОИНТЕРИЋИМА,то питање нико не поставља!? Од њих треба украсти или скрити сваку марку пореза и ПДВ-а јер и онако то што прикупе, не иду у корист градјана и државе,него одлази у њихове приватне џепове... Да поједноставим: ПОРЕЗ=РЕКЕТИРАЊЕ ДРЖАВЕ и ова теза важи само за нас,јер у нормалним државама порез иде за потреба градјана и инфраструктуре а не појединаца на власти,како је случај код нас! Зато,порез треба скрити,кад год је то могуће под условом да те не ухвате! То је просто "севап" од Бога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

15.05.2020 17:22

Свака ти је као Његошева

Name

Скептик

15.05.2020 17:32

Да ли се тако контролишу и Бинго, Мој маркет, Корт, Зоки, Темпо, Ас..????

Name

ре

16.05.2020 08:14

Бинго јаци од РС. Њима се смјескају, улизују,..моц новца брале

Name

Јока

15.05.2020 15:29

Да цовјек остане без ријеци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миленко

15.05.2020 15:30

Како Вас није срам...Гдје вам је Мишковић и Делта...Сви то знају,раднике пријављује на 4 рдана сата...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дане

15.05.2020 15:32

Каква је глупост затворити човјеку трговине док се инспекција врши. Нису одмакли од комунизма. Трговина се остави да ради а инспектори могу идаље радити свој посао. А ако трговина мора да биде затворена нек инспектори дођу и раде по ноћи кад трговина не ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X25

15.05.2020 16:03

Има и он пријављене раднике на "минималцу", ради пореза и доприноса, а остатак иде у "кешу".

Name

Зоран

20.05.2020 10:50

Па права контрола се и не мозе другације направити вец се мора радња затворити. Какво би то било стање народ да узима а ти да бројис. Појма људи немате Пустите да се открију муљавине у мутном

Name

ЗИВКО

15.05.2020 15:39

РЕ ДАНЕ НИЈЕО ОВО КОМУНИЗАМ ВЕЦ ФАСИЗАМ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацим

15.05.2020 15:41

Стварно грозно гдје ми зивимо и циме се слузи власт , Дјаба вам све на Фортуни це када заврсите инспекциски надзор гориво бити јос јефтиније .

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

15.05.2020 15:43

Залили се они који плацају пиксу да им је опао промет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

15.05.2020 15:46

Тако и треба , а код Нешковића нема ни рачуна , нека се неко јави да је точио гориво и да је добио рачун, ја частим ручком , али да покаже рачун за гориво а квалитет је друго , јефтинији а мање пређеш километара .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сдс

15.05.2020 16:07

Ма лебуриц је СДС...то је проблем сине..

Name

Буц

15.05.2020 15:50

Цуј контролису све маркете у Републици Српкој,ха нусам несто оримијетио да је било који маркет био затворен пар дана ради контроле... Пустите цовјека на миру нека ради,ако се он мозе покрити низим цијенама,свака му цаст,благо и нама обицним градјанима,само напред,нека неко макар покуса разбити монопол...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лагано ал сигурно

15.05.2020 16:32

Идемо даље и наставља се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злато

15.05.2020 16:36

Ко вам је рекао да продајете јефтино шта сте очекивали цијене иду лагано горе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

15.05.2020 16:37

За неповјероват

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

15.05.2020 17:28

Полако свеће се знати, да они нису несто нањусили брзо би то било завршено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кд

15.05.2020 17:42

Мафија држава ето то је то начелник комуналне полиције у Козарској Дубици вози кошнице у службеном ауту у радњи коју држи а радница му није пријављена и ником ништа само нека је Снсд и вози миско

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

15.05.2020 23:45

Реци му слободно име, да зна народ! Слободан Пралица! Кошнице и непријављена радница су сића. Лова за комуналне спорове је масна! Па, кад се то врзино коло увеже с геодетском мафијом, лова до крова!

Name

Последњи кинески цар

15.05.2020 18:25

Моје питање гласи: Шта уопште раде људи у Пореској управи, рецимо инспектори, када ову фирму није нико контролисао 5 година? Фирма запошљава 650 радника, има милионске приходе, бави се увозом робе и сада нафте, раширен посао у великом дјелу Републике Српске и у њу нико не уђе 5 година од инспектора?! Ово је заиста за невјеровати. Знам мале објекте од 20-30 квм. које инспектори контролишу 5x годишње и "заврћу им уши" само тако. Овај директор због своје изјаве о не контроли оваквих фирми 5 година би истог часа требао летјети из фотеље. Не кажем да ова фирма не ради по Закону, то не знам, али то у задњих 5 година како видим не зна нико?! Такође, нисам ни за то да инспектори висе сваки дан по фирмама и радњама али не ући у овакву фирму 5 година је најблаже речено смијешно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма је ли

15.05.2020 18:59

Ма чуј ти то њих је срамота, затворили човјеку објекте цццц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица

15.05.2020 20:08

Видио смо сви емисија кад је рекао овај преднесник Заната рекао: "Сви знамо како то иде" кад је прицао око минималац плус кес...јбт..овај диспецер сјео поред њега и климао глава..то је довољно доказ да је овде 80% сива економија...срамота зива

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕКА

15.05.2020 20:26

АНГАЗУЈЕ ПРОИНТЕР ЗА СОФТЕРЕ И НЕЦЕ БИТИ ИНСПЕКЦИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕТО

15.05.2020 20:39

Бозе спаси нас, нема нама напретка никада ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

16.05.2020 07:37

Да браћа Лебурић нису са цијеном дизела урадили то што јесу цијена би и даље била 2,20-2,30км.То очито не паше осионим пумпаџијама а ни држави ,зато му се и јесте држава натоварила на леђа али издржаће браћа то не сумњам ни мало.Хвала им за ово што су урадили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се не заборави

16.05.2020 08:19

Имају пумпаџије и трошак који се нигдје не евидентира, али је реалан и стваран. И поголем је то трошак. А то је благословени рекет. Што се одваја и у готовини носи на надлежно, свима добро знано мјесто. Неумитан као порез у Америци. Све се може заобићи али рекет ама баш никако.

Name

Гандра

16.05.2020 16:07

Ова држава је гора од Аушвица за бизнис!

ОДГОВОРИТЕ