"Семберка" из Јање и кооперанти важни за семберску пољопривреду

Фабрика за производњу и прераду воћа и поврћа "Семберка" из Јање и кооперанти носиоци су семберске пољопривреде

Босна и Херцеговина 15.05.2020 | 11:48
"Семберка" из Јање и кооперанти важни за семберску пољопривреду

Вриједне руке пољопривредника из Семберије завршиле су с бербом сријемоша. Ове сезоне фабрика "Семберка" у Јањи прерадила је 200 тона свјежег сријемоша што је 30 тона више него прошле године. Од тога 80 посто производа иде изван граница БиХ.

Велика је потражња и за другим културама које творница прерађује.

Три стотине цертификованих берача из зворничке фирме Смрчак у околним мјестима и брдима свакодневно је брало свјежи сријемош. Прерађивало се петнаестак тона дневно. Као додатак јелу али и у фармацетуској индустрији, сријемош је посебно тражен на тржишту земаља ЕУ гдје се извози.

Љековит је и два пута јачи од бијелог лука.

"Од 10 кг свјежег сријемоша, добије се килограм сушеног. Тако да се надамо да ћемо од 200 тона свјежег, добити 20 или 21 тону сушеног", појаснио је Златан Пејић, руководилац Семберке.

„Семберка Јања је уговорила сировине за ову годину на бази пуног капацитета за кромпир, мркву и паштрњак. Кромпир смо уговорили са задругом Агрофармер из Јање и то на 82 хектара, те по први пут паштрњак на 10 хектара, гдје је компанија Бинго као и претходних година учествовала  у финансирању набавке сјемена и ђубрива. Семберка Јања око 80 % сушеног програма извози на тржиште Европске уније, гдје је један од највећих купаца Подравка из Хрватске, те на тржиште сусједних земаља. Око 20 % сушеног програма се пласира унутар БИХ“, казао је Пејић.

Након сријемоша, слиједи прерада поврћа за сушени програм, додатке јелима и супе. Прошле године извезено је 600 тона прерађеног поврћа, док је 200 т остало за потребе БиХ. Ове сезоне, засијано је много више.

"Посијао сам око 2,5 хектара кромпира Опала, индутсријског кромпира. Имам негдје око хектар за продају, меркативног кромпира Адоре", казао је Неџад Велагић, пољопривредни произвођач.

Пољопривредници су први пут посијали и паштрњак јер је то сировина коју Семберка све теже набавља из Србије, а база је додатака за јело.

"Ми смо одлучили произвести неку количину која би била и интересантна за фабрику да ради неких 15 дана. Ако то прође, ја инвестирам даље и купујем нови комбајн, први у БиХ, за вађење мркве, паштрњака, першуна, целера, свих корјенашица", казао је Раде Јовичевић, пољопривредни произвођач.

Пољопривредна задруга Агрофармер четврту годину заредом сарађује са компанијом Бинго и Семберком.

„Произвођачи имају велику олакшицу у процесу производње кромпира, зато што Бинго суфинансира сјеме кромпира и основно ђубриво. Имамо веома коректну сарадњу, исплате су редовне и то је веома битно за произвођаче у овим временима.“, рекао је Мујо Богаљевић из ПЗ Агрофармер.

"Овај пројекат није везан само за Јању. Имамо кооперанте из цијеле Бијељине и Семберије. Многи су заинтересовани. Немамо пијаце, несигурност на тржишту, осцилације у цијенама, немамо ни довољно купаца. Међутим, ово са Семберком и Бингом је уговорено и идемо у добром правцу".

Повољним временским приликма и плодној години надају се Семберци како би на крају уновчили свој рад и труд.

едан од највећих потенцијала БиХ је плодна земља. Стотине дунума засијаних разним културама и житарицама показује одговоран однос према земљи. Исто тако показује да БиХ може производити храну за своје становништво. 

(БН)