Прогноза: Другог таласа епидемије неће бити код нас

Што се тиче другог таласа епидемије, којег многи најављују на јесен, она је мишљења да другог таласа неће бити на нашим просторима.

Регион 15.05.2020 | 10:59
Прогноза: Другог таласа епидемије неће бити код нас

Позната београдска вирусологиња др. Ана Глигић, која је 1972. године била на челу тима који је изоловао вирус великих богиња и тако направио велики подухват на свјетском нивоу, у разговору за Слободну Далмацију раније је најавила је како ће епидемије Цовида-19 јењавати почетком маја.

Иако су многи сумњичаво вртили главом, њезине су се прогнозе испуниле и људи су се након два мјесеца почело лагано враћати некада уобичајеним дневним активностима.

- Вирус је дефинитивно ослабио – казала је 86-годишња др. Глигић Слободној Далмацији.

- До тог његовог слабљења дошло је пасажирањем кроз човјека, као и мјерама које су подузете да се он не преноси с човјека на човјека. Човјек није супстрат на којему вирус може опстати. Ја волим рећи да смо ми људска бића за њега једна слијепа улица", казала је она и додала:

- Он се ту дефинитивно губи, само је питање колико ће пасажа направити. Стручно речено, коронавирус аденуира, губи моћ, јер нема све услове које је имао на свом природном домаћину. Човјек то никако није за њега, већ непогодан супстрат. Вирус је већ сада толико ослабио да чак 50 посто оних који се заразе неће имати симптоме болести. Изузетак су људи слабијег имунитета.

Што се тиче другог таласа епидемије, којег многи најављују на јесен, она је мишљења да другог таласа неће бити на нашим просторима.

"Биће тих тзв. џепова, појединачних случајева јер, уосталом, епидемија још није окончана. Видите да је и сада све мање умрлих, затварају се намјенске болнице и ситуација иде набоље. Једно такво жариште ви у Хрватској, колико читам, сада имате на Брачу, а у Србији се прибојавам да се исто не догоди након великих политичких пртеста које смо прије пар дана имали пред Скупштином. То су ти џепови, жаришта, зато их и називамо природно-жаришним инфекцијама и никада не знате гдје се још могу појавити", казала је она.

Према њеним ријечима, то више није епидемија, поготово не у обиму који смо имали у марту.

"Та жаришта треба препознати у старту и санирати да се не би разбуктавала. Већ идући мјесец моћи ће се слободно путовати, а надам да ће бити још више и путовања и туризма у јулу и августу", истиче др. Глигић.

По њој, у прилог свима нама, а контра вируса ићи ће љето и температуре што оно носи.

Да ли се треба плашити зиме када се Ковид-19 и сезонска грипа поклопе, одговара да ће бити захтјевно ако се ти појединачни случајеви поклопе са сезоном грипе, јер је клиничка слика, када је овај нови вирус ослабљен, врло или скроз слична.

"Ту ће дијагностика и дијагностичари морати одрадити свој дио посла. Оволиког броја људи у болницама неће бити. Становништво је едуковано у том правцу, али се и имунитет, па и нека га је свега пет посто, стекао. Велики је број тестираних и требаће вријеме да се подаци обраде и добијемо точне податке о отпорности – одговорила је др. Глигић.

А што се тиче вакцине и датума његов проналска, она је прилично опрезна.

- Вакцина, права, класична, не може бити готова прије 16 мјесеци. Друга су ствар она генетски модификована, која су за трен готова. Читала сам препоруке WХО-а гдје се каже да њима само за припрему производње треба 10 милијарди америчких долара. Треба направити плацебо, који се ради на исти начин као вакцина, само што унутра нема агенса, али ће морати имати састав заштите, суспензије, чисто да се види има ли реакције на неки састав. Би ће, значи, и плацебо, и то све тајно, јер се неће знати тко њега прима, а ко вакцину. Требаће вријеме за праћење и закључак ствара ли се имунитет, али и посљедице. Минимално шет мјесеци је потребно за проматрање та два истодобна процеса – рећи ће др. Глигић и додати да ствари око вакцине може додатно компликовати и податак о постојању чак 18 сојева овог вируса.

- Зато треба видјети која су два соја најчешће у циркулацији и онда на основу њих правити вакцину. Није искључено да након што будемо коначно имали вакцину за 16 мјесеци, поново се догоди мутација, па да нам за неке двије буде опет потребно ново – рекла је позната београдска докторка Глигић у разговору за Слободну Далмацију.

(БН)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Скептик

15.05.2020 10:06

Свака част старим честитим докторима. Занимљиво је да доктори у пензији који немају никакву корист од свјетских фармацеута и који се не боје свјетске здравствене организације тврде да другог таласа неће бити а они активни доктори тврде супротно, или имају корист од свјетских фармацеута или се боје. Или обоје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Малеена

15.05.2020 10:59

Уљепса ми зена дан. Хвала јој на томе

Name

ре Скептик

15.05.2020 11:40

Зар др.Кон(ј) такодје није у пензији?

Name

Свака цаст

15.05.2020 10:18

Прави примјер некадасњег квалитетног образовања и струцности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.05.2020 10:41

Каква дивна Госпођа, велики интелектуалац "старе гарде", хвала Докторице на исказаном оптимизму, то обичном свијету пуно значи. И ми се надамо да ће мо коначно почети радити и стварати нову вриједност, без економије нема живота.

Name

Оп

15.05.2020 11:01

Велико хвала на струцном објаснену ви сте лепо објаснили са струцне И науцне стране јесте велики струцнак са искуством охрабрили нас зивели нам сто И висе година велики поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неће бити???

15.05.2020 11:03

Јел дотична зна да цијели свјет се бори против короне и неможе ништа да ураде или кажу хоћели бити или неће другог вала??И ако је стручна како то да није одмах изашла на позорницу???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА НЕЋЕ БИТИ

15.05.2020 11:23

ЦИЈЕЛИ СВИЈЕТ СЕ БОРИ ПРОТИВ ЛОПОВЛУКА. КОЈА КОРОНА ПА ЗАР ОВИ ШТО СУ НА ВЛАСТИ НИСУ ГОРИ ОД ИКАКВЕ КОРОНЕ. УЗМИТЕ 216,17, 18 ПА ВИДИТЕ КОЛИКО ЈЕ НАРОДА ПОМРЛО А НИКАКВЕ КОРОНЕ НИЈЕ БИЛО.

Name

Ре

15.05.2020 11:41

Нек си ти струцна или струцан. Мозак ти је испран на глобалном нивоу.

Name

Лана

15.05.2020 11:21

Добро је да коначно чујемо особу из те области,којој није стало да се рекламира и истиче,а која има искуство и знање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

др. Миле

15.05.2020 11:22

Дајте ми име и презиме неког насег садасњег бањалуцког љекара који би се макар мало могао мјерити са докторицом Глигиц. По струцности и етицности. Имала је некад БЛ велике медицинске струцњаке и јос веце људе. Докторе Кон, довидјења! Колико непотребне панике је уносено у јавност. Засто?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Миле

15.05.2020 13:08

Бања Лука и Сарајево су мали градови. Теско да они могу да одскулују такве ресурсе, као сто мозе Загреб, а да не говоримо Београд. Успут да знас да се скраценица доктор писе без тацке, овако: др

Name

Карадоз

15.05.2020 13:16

Уз дузно постаовање према господји и њеним заслугама, она је ван струке у најбољу руку двадесет година и све сто зна о овом вирусу о коме и они сто га истразују не знају много је из натписа. Према томе она тренутно прица оно сто је драго људима да цуј а колико то има везе са стварносцу е то је питање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.05.2020 16:36

Слазем се. Сваки цовјек од науке би само говорио о вјероватноци, јер се јос увијек не зна довољно о вирусу.

Name

Грк

15.05.2020 14:34

Конацно да цујемо истину,њу не могу да попткупе да прица оно ста " они" зеле! Да дуго позивис драга господјо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жива била

15.05.2020 19:55

Сјајна жена, истински научник интелектуалац, право задвољство ју је слушати док говори у оквирима своје струке. Освјежење на јавној сцени у односу на ову политичку поган, полуписмене криминалце са експресним дипломама академског звања, који нам воде државу.

ОДГОВОРИТЕ