Нова саслушања активиста групе "Правда за Давида"

Након што је десетак грађана окупљених око групе "Правда за Давида" на бањалучком Тргу Крајине извело перформанс 9. маја Дана побједе над фашизмом и дана Европе, услиједили су нови позиви на информативни разговор у полицију. Овај пут на разговор је позван Озрен Пердув, један од најактивнијих чланова групе "Правда за Давида".

Република Српска 14.05.2020 | 20:04
Нова саслушања активиста групе "Правда за Давида"

Чланови групе "Правда за Давида" су се, до ситуације са вирусом корона, окупљали на јавном шеталишту код Храма Христа Спаситеља јер им је у децембру 2018.године забрањено окупљање на градском тргу.

Након што је укинута мјера забране за окупљање више од три особе на јавном мјесту, чланови неформалне групе грађана су се поново окупили. То је МУП Српске окарактерисао као јавни скуп за који Покрет Правде није поднио захтјев за одобрење па су сви присутни легитимисани.

Нови информативни разговор, на који је позван Озрен Пердув, полиција је искористила да му поручи да неће толерисати окупљања без пријаве. 

 „Не можете дружење људи у паркићу у ком буде преко стотину људи да за једну групу људи кажете да се окупља као јавни протест и јавно окупљање а сви други да се не окупљају и да су они спонатно се окупили, а ми правимо прекршаје, шта је то, то је дискриминација и наставак репресије и прогона према једном дијелу грађана Бањалуке“, каже Озрен Пердув, група Правда за Давида. 

Из МУП-а Српске поручују да се у овом случају не ради о појединим грађанима који су сједили на јавним клупама него да је у питању јавни скуп који није пријављен у складу са Законом о јавном окупљању.

„Полицијски службеници су уочили да се чланови и активисти политичке партије „Покрет правде“ свако вече у исто вријеме окупљају у парку испред Храма Христа Спаситеља. Из тога произилази да се ради о јавном скупу активиста политичке партије, а не о „сједењу грађана на јавним клупама“. Након што су наведена лица упозорена да се разиђу, нису поступила по законито издатом наређењу, те су у складу с тим санкционисани по члану 22.Закона о јавном реду и миру“, поручили су из МУП-а РС.

У Закону о јавном окупљању пише да је мирно окупљање и јавни протест свако организовано окупљање грађана гдје се изражавају политичка, социјална и друга увјерења. У овом случају, чланови групе Правда за Давида нису имали ни транспаренте, нити је то био политички скуп јер нико није изражавао било каква увјерења, каже Пердув.

 „Ту нема транспарената, нема јавних обраћања људи сједе поштују физичку дистанцу,причају друже се то никакво јавно окупљање није. Пошто смо ми легитимисани, легитимисани су и они и против њих ће такође бити покренуте тужбе због дискриминације али и кривичне пријаве какве су биле подношене и у претходном периоду против неких других полицијских службени“, каже Пердув.

Из бањалучког Центра за људска права питају да ли то онда значи да ће сви грађани бити легитимисани уколико их на једном мјесту буде више од 10 или се то односи само на одређене грађане. 

 „Полицији је познато ко су те особе и само због тога полиција излази на лице мјеста и врши легитимисања позива на разговоре разбија те наводне јавне скупове а то је чиста дискриминација са елементима прогона појединих наших суграђана тако да мислим да је то недопустиво и да око тога треба да се забрину сви грађани РС и Бањалуке а не само они на које је директно усмјерено“, каже Драган Тодоровић, Центар за људска права Бањалука.

Окупљања грађана и групе Правда за Давида на Тргу Крајине трајала су интензивно од 26.марта до 25. децембра 2018.године. Тада полиција насилно уклања Давидово срце и остале симболе борбе грађана за истину о Давидовом убиству, а МУП Српске издаје забрану даљих окупљања.

Убиство Давида Драгичевића и даље није расвијетљено, предмет је већ двије године у фази истраге, а бањалучко Окружно тужилаштво званично проводи истрагу у кривичном предмету против НН лица. 

 

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Прави борац

14.05.2020 18:52

Само напријед до побједе убице се знају налогодавци се знају доце и насих пет минута и то ускоро готови су падају .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

14.05.2020 19:13

ПРАВДА ЗА ДАВИДА!

Name

Познавалац прилика

14.05.2020 18:55

Правда за Давида!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

14.05.2020 19:30

Мислим да лукашенко има пик на покрет правда и нормално да не дозвољва окупљањ и сталну тортуру упорних учесника правда че доц врло брзо све че се показат ко је ста чинијо на нечовјечански начин поз.Гос.Пердову наприкед жртвовање че бити исплативо напријед