Двије жене умрле, градоначелник Приједора у самоизолацији

Замјеник градоначелника Приједора Александар Миљуш изјавио је данас да у посљедња 24 часа има двоје преминулих и седам новозарежаних вирусом корона из Приједора, од којих је пет пацијената и један љекар болнице "Доктор Младен Стојановић", те једно лице из породичног контакта са претходно зараженим.

Република Српска 14.05.2020 | 16:57
Двије жене умрле, градоначелник Приједора у самоизолацији

Он је навео да су градоначелник Миленко Ђаковић и члан Штаба за ванредне ситуације града Приједора Златко Ритан у самоизолацији након што су били у контакту са лицем код којег је потврђено присуство вируса корона.

"То значи да су они, упркос добром кориштењу опреме за заштиту, сами затражили да иду у самоизолацију, због њиховог дигнитета и дигнитета Штаба и такав договор је био између нас самих у Штабу", рекао је Миљуш новинарима у Приједору након сједнице Штаба и додао да ће они седми до десети дан бити тестирани.

Вршилац дужности директора болнице "Доктор Младен Стојановић" Приједор Мирко Совиљ навео је да је јуче у болници дошло до неочекиване смрти пацијенткиње која се на ковид одјељењу лијечила седам дана.

"Упркос чињеници да је ријеч о пацијенткињи (66) са коморбидитетима, онколошки пацијент, опоравак у вези са тегобама изазваних вирусом корона је текао врло добро и очекиван је повољан исход. Јуче је дошло до изненадне смрти, претпоставка је изненадни престанак рада срца или, евентуално, емболизација", рекао је Совиљ и додао да је она претходно лијечена на Универзитетском клиничком центру Републике Српске Бањалука.

Према његовим ријечима, умрла је и пацијенткиња (67) која је била на лијечењу на одјељењу онкологије, код које није било клиничке манифестације инфекције короном.

"Још четири пацијента са позитивним налазом смо премјестили са интерног на ковид одјељење. Морам истаћи да су то пацијенти без знакова инфекције, њима је укључена терапија за лијечење ковид обољења и тиме се надамо да ће и резултати лијечења бити бољи јер укључили смо терапију прије развијања симптома", рекао је Совиљ.

Према његовим ријечима, од тестираних радника болнице позитиван је један љекар специјалиста, уз двије медицинске сестре које су од прије позитивне.

"Наше колеге су дошле у ситуацију да су задобили вирус радећи свој посао и то говори да су били изузетно псовећени својим пацијентима и заслужују пуно поштовање", истакао је Совиљ.

Епидемиолог Милица Отковић рекла је да је дефиницију контаката Свјетска здравствена организација измијенила са два метра и 30 минута, што је важило до сада, на један метар и 15 минута, што важи убудуће.

"Такође говоримо о директном физичком контакту, руковање, грљење, пољубац, без заштитне опреме и, што се тиче његоватеља, пружању његе лицу које је позитивно", навела је Отковићева.

У Приједору су у кућној изолацији 153 лица, 1.420 је изашло из здравственог надзора, 17 је активних заражених, девет опорављених и шест преминулих.

У ковид болници је 11 обољелих, од којих седам из Приједора, а по једно из Козарске Дубице, Новог Града, Оштре Луке и Костајнице. 

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

...

14.05.2020 15:20

Све носачи маске испод браде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луд збуњен

14.05.2020 17:46

Тако је. Глуме

Name

па шта

14.05.2020 20:04

Били су и градоначелник Бијељине Мићо Мићић и његова жена Радмила у болници у изолацији зато што је он био у близини неког ко је заражен али код њих двоје је резултат теста био негативан.

ОДГОВОРИТЕ