Да ли због короне Трамп спрема рат против Кине?!

Тензије... Свет је поново пред великим изазовима јер лидер САД тражи да се званични Пекинг означи као кривац за избијање епидемије и жели да формира велику антивирусну коалицију, каже за Курир Милован Јовановић, новинар и политички коментатор.

Свијет 14.05.2020 | 15:50
Да ли због короне Трамп спрема рат против Кине?!

Амерички председник Доналд Трамп спрема се за освету Кини јер је сматра кривом за пандемију коронавируса, која је само у САД однела више од 84.000 живота и уништава економску снагу најмоћније светске силе.

На то указују изјаве званичника из Вашингтона, али и тврдње обавештајаца из Пекинга, о чему је Курир већ писао, да Бела кућа види успон Кине као економску и националну претњу и да се спрема за економски, али можда и прави рат.

Нови закон

На трагу те припреме сукоба сенатор Линдзи Грејам, близак Трампов сарадник, јуче је предложио у Сенату закон којим би се председнику омогућило да уведе санкције Кини уколико не дозволи истрагу појаве ковида-19.

- Да није било обмане коју је спровела Комунистичка партија Кине, вируса не би било у САД. Сигуран сам да Кина неће пристати на сарадњу са озбиљним истражним тимом, осим ако је не приморамо - оценио је Грејам.

Ове најаве у складу су са упутствима Републиканског сенаторског комитета да „Кина мора да се нападне због пандемије“.

- Кина није наш саветник и нису само наши ривали - они су наши противници, а кинеска Комунистичка партија је наш непријатељ - навели су сенатори.

Новинар и политички коментатор Милован Јовановић за Курир каже да је „свет поново пред великим изазовима“.  

- Криза коју је изазвала пандемија ковида-19 потресла је међународне односе. Тензије између САД и Кине, које су почеле још 2016, додатно су се распламсале. Председник САД је на последњем састанку групе Г7 тражио да у заједничком документу стоји термин „вухански вирус“ и да се Кина јасно означи као кривац за избијање епидемије.

На председничким изборима у новембру централна тема биће економски и здравствени одговор на епидемију. Трамп ће сасвим сигурно за све што се десило оптуживати Кину, коју он и његове присталице још од прошлих избора виде као највећи проблем и претњу САД. Исто тако ће и председнички кандидат демократа Џозеф Бајден и његови следбеници кривца за највећу катастрофу која је задесила САД још од Другог светског рата тражити у Кини - каже он.

Јовановић наглашава да ситуација почиње да личи на ону из 2001, после терористички напада, када су САД формирале велику антитерористичку коалицију против Авганистана и Ирака.

- Тада је гнев и бес америчке јавности платио главом Садам Хусеин. Овога пута могло би да дође до велике антивирусне коалиције, јер јавност у земљама које су најгоре погођене тражи да се казни онај ко је најодговорнији за ову епидемију. Ова епидемија уздрмала је и Кину и њену Комунистичку партију. Ово је највећи изазов с којим се КПК суочила у новијој историји и највећа криза за председника Си Ђинпинга - објашњава Јовановић.

Борба

Спољнополитички коментатор и новинар Бошко Јакшић за Курир каже да су две ствари кључне када се посматра спор Трампа и Сија. 

- Прва ствар у натезању између Трампа и Ђинпинга односи се на порекло вируса. Трамп и његови сарадници наводе да је коронавирус потекао из лабораторије у Кини, док из Пекинга износе контраоптужбе да су вирус донели амерички војници који су учествовали на светским војним играма у Вухану.

Заједнички им је то да и једни и други сматрају да је вирус вештачки. Међутим, највећи број угледних светских научника сматра да је вирус потпуно природног порекла. Трамп има и лични мотив да одржава нападе на Кину. Он њима покушава да прикрије сопствене брљотине у вези с реакцијом Америке на заразу. Трамп оштро критикује Кинезе, а сам има много почињених сличних грешака - каже он.

Владе Радуловић, војнополитички коментатор, истиче да постоје два аспекта спора између Вашингтона и Пекинга.

- Први је та политичко-економска борба, где не треба занемарити чињеницу да је она у фокусу и најгласнија. У питању је сукоб за превласт на глобалном нивоу. Колико год да је конфликт снажан, не треба из вида изгубити чињеницу да су Америка и Кина земље усмерене једна на другу.

Кина има велики број америчких обвезница, док роба вредна на десетине милијарди долара иде из САД у Кину. САД и Кина су међусобно зависне. Други аспект је војни део сукоба. Паралелно с пандемијом вируса порасле су тензије око вештачких острва у Јужном кинеском мору. Кина је одавно престала да буде само регионална сила, што показује и њена војна база у Џибутију, док Америка жели да задржи доминацију у светским оквирима - каже он.

(Курир)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

зоки

14.05.2020 13:58

Ко год га је произвео треба бити кажњен. Јер народ је страдао и људски а и економски. Копља се ломе преко сиромашних.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

14.05.2020 14:38

Али ови експерти су цудо. Гледај овог маторог цитав зивот провео на западу пензиу има од њих а сад насу децу убедјује како је Русија за нас. Ми смо Срби невероватан народ!

Name

Ненад

14.05.2020 16:25

Миле вец спремио два хеликоптера за помоц Кинезима у борби против Амера.Лукац послао свој одред корњаца на тјен ан мен уколико би се појавиле неке демонстрације за подрску Америма.

Name

Ре:зоки

14.05.2020 17:30

Шта год да се деси, страдаће биједа, јер таквих је на свијету навише! "Гдје се слонови боре увијек, највише, страда трава!"

Name

Брате Трампе ми смо

14.05.2020 14:00

Увијек уз тебе

ОДГОВОРИТЕ
Name

С

14.05.2020 15:54

Који ми??? Никад уз амере!

Name

мехмед

14.05.2020 17:07

трампе србине

Name

ПРАВДА

14.05.2020 14:22

Е ОВОГ ПУТА ЈЕ ТРАМП У ПРАВУ И У ОВОМ СЛУЦАЈУ ЊЕМУ ПУНА ПИДРСКА. КИНА ЈЕ ЗЛО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

паја патак

14.05.2020 14:24

каква лудница, кинези казу амери донијели вирус кад су били на војним вјезбама, амери казу вирус изасао из лабораторије у вухану, а свјетски "науцници" и даље гурају теорију о природном настанку вируса (цитај преладјеном мравоједу)...не знас која је лудја теорија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

14.05.2020 15:19

Могли сте бацати бомбе на Србију и Републику Српску а нисам баш сигуран да ћете смјети на Кину, поломићете зубе Трампе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Које

14.05.2020 15:39

Бомбе жив ти био мајци 100 година???

Name

Грга

14.05.2020 15:22

Економска криза је била помолу.Корона је дошла ко кец на десетку.Сад се види колико је ко одговоран.Кинези тзв социјалистичка земља је уништила све што може уништити.Амери нису цвијеће али ипак имају муд@ да изађу и кажу своје.Неће бити рата,далеко било,али економски рат ће завладати свјетом.Америка,еуропа и остале земље ће вјероватно окренути нови лист и почети да пребацују с временом идустрију из Кине кући.Русија је неовисна јел има своја природна богаства и неморате вјеровати али ће се окренути еуропи.Политички ставови Русије и размјерице са Америком и Еуропом ће остати али ће учврстити еконоске везе још јаче мада ни сада нису имали око тога проблем.Саудиска Арабија је прича за себе као и Индија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

С

14.05.2020 15:59

Толико тога си написао ал' све погресно...

Name

Ре

14.05.2020 18:45

С ...видјећемо....

Name

Дзомба

14.05.2020 15:30

Све земље ЕУ треба да окрену ледја Кини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посавка

14.05.2020 15:37

Дзомба бас СТЕТА ипак је обрнуто хихихи

Name

Не Контам

14.05.2020 17:51

Боримо се против вируса да сацувамо људске зивоте а сад цемо имати рат у коме це милиони да изгину, ха ха ха..... само су свемир и људска глупост бесконацни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Због моци

14.05.2020 18:52

Корона је средство за обрацун. 4,4% популације у свијету би да влада цитавим свијетом,изиграва полицајца док пљацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

14.05.2020 20:28

Опет Садам има биолоско орузје, али само у америцким сновима

ОДГОВОРИТЕ