Шта да радите ако се нађете усред пуцњаве у кафићу

“Особа која је упала у кафић је терориста – он је дошао да ликвидира. За сведоке је најбитније да не привлаче пажњу ни на који начин, да не гледају у правцу нападача, а посебно да га не гледају у очи. Ако зачују пуцњаву, неоходно је да одмах легну на под – каже Дарко Трифуновић за Нова.рс.

Србија 14.05.2020 | 13:13
Шта да радите ако се нађете усред пуцњаве у кафићу

Снимак инцидента који се пре два дана догодио на Врачару, када је црногорски држављанин и наводни припадник "кавачког клана" Милош Миљановић маскиран и наоружан "узијем" упао у кафић пун гостију, узнемирио је читаву јавност и поново покренуо питања о безбедности грађана, који све чешће постају сведоци мафијашких обрачуна.

Дарко Трифуновић, професор на Факултету безбедности Универзитета у Београду, објаснио је за портал Нова.рс како би грађани требало да се понашају уколико се нађу у ситуацији као гости кафића у који је упао Миљановић.

“Особа која је упала у кафић је терориста – он је дошао да ликвидира. За сведоке је најбитније да не привлаче пажњу ни на који начин, да не гледају у правцу нападача, а посебно да га не гледају у очи. Ако зачују пуцњаву, неоходно је да одмах легну на под – каже Дарко Трифуновић за Нова.рс.

Он такође наводи да сведоци треба да остану прибрани и да процене да ли им ситуација дозвољава да безбедно побегну са места на коме се догађа пуцњава.

“Ако сте сигурни да сте проценили ситацију, да је тренутак да се измакнете, да замакнете, да се што пре удаљите са лица места, урадите то без наглих покрета који би нападачу скренули пажњу на вас.  Рецимо, немојте се хватати нагло за телефон који вам стоји у џепу и радити било шта што нападапачу може изгледати као да и ви имате оружје за којим у том тренутку посежете”, наводи Трифуновић.

Он истиче да терористи тачно знају кога су дошли да ликвидирају и да се веома ретко дешава да страда неко са стране.

“Ти терористи, убице, они знају кога долазе да убију, ретко кад се дешава, ако су професионалци, да неко страда са стране, али, као што сам већ навео, у таквим ситуацијама је најбоље не изазивати пажњу, не паничити и покушати да се човек што пре евакуише одатле. Ипак, у случају да крене да пуца ви немате начина да се неприметно евакуишете, једино да легнете на земљу и да се не мичете”, наводи професор.

Трифуновић додаје да инцидент са Врачара отвара и другу тему, односно проблем, који држава упорно покушава да спроведе у дело.

“Држава интезивно покушава да одузме грађанима оружје, иако га имају у легалном поседу. Дозволу за ношење оружја такође има мали проценат, а управо такви грађани, међу којима сам и ја,  би у оваквим ситуацијама могли да спасу живот како невиним сведоцима, тако и потенцијалној мети. Да се тамо затекао неко ко има оружје у легалном поседу, могао би да за њим посегне и онеспособи напдача”, наводи наш саговорник, напомињући да је и велико питање како би се обичан полицајац снашао да је присуствовао оваквом догађају.

“Криминалци очигледно имају аутоматско оружје, а онда је питање како би се обичан полицајац снашао у тој ситуацији јер они имају обичне пиштоље. Јако сам изненађен реакцијом УКП да га они за мање од 24 сата лоцирају и ухапсе. Држава мора да учини доста тога да се инвестира у такве јединице које аутоматски реагују”, каже он за крај разговора.

Подсетимо, члан “кавачког” клана Милош Миљановић (33) ухапшен је јуче у Београду због сумње да је наоружан “узијем” и маскиран утрчао у кафић на Врачару. Црногорски медији наводе да су му је мета био припадник “шкаљарског” клана Милош Ниловић (31) звани Руњо, из Никшића. Са њим у друштву су били Никола Ковачевић (39) и Војислав Костић (39). У току упада у кафић осим криминалаца који су били мета, за другим столовима седели су људи који нису имали везе са њима.

(БН/Нова.рс) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Безбедност

14.05.2020 11:36

Браво за професора Труфуновица,један од најпаметнијих особа из Србије... Само тако наставите...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

14.05.2020 12:36

Прави Босанац из Посавине

Name

Хахаха

14.05.2020 12:15

Лези на под и прави се да си мртав...међед у близини!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

14.05.2020 13:02

О томе најбоље може да прича неко ко је 4 године провео на првој линији, акцијама пробоја, чишћењу терена. У књигама је теорија, у животу је нешто друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горанбл

14.05.2020 14:03

Да је неко имао орузије и запуцо на нападаца онда би он одговорио и вјероватно погодио неког не дузног. То сто он говори је корисно кад нападацу није битно на кога пуца па убија све редом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Најбоље

14.05.2020 17:44

Изгледа да је најбоље бити биједа... Имаш мало пара па бирас кафице у које не долази цланови којекаквих мафијаша. ИЛИ, држи се данас популарне изреке: ОСТАНИ КОД КУЋЕ!

Name

Драган

14.05.2020 19:01

Само код нас кад је мука и вуна нека се пита струка, никад није касно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

15.05.2020 13:13

Особа која је усла у кафиц је криминалац који је досао да ликвидира друге криминалце. Тек толико за професора.

ОДГОВОРИТЕ