Тајфун погодио Филипине, десетине хиљада људи исељено

Снажан тајфун погодио је данас источну обалу Филипина, због чега је евакуисано десетине хиљада становника.

Свијет 14.05.2020 | 12:02
Тајфун погодио Филипине, десетине хиљада људи исељено

То је уједно и први тајфун који је ове године погодио ту земљу, а који је дошао са Пацифика и најпре погодио обалу код града Сан Поликарпио у провинцији Источни Самар, преноси АП.

Тајфун назван Вонгфонг дува брзином од 150 километара на час, са ударима ветра од 185 километара, а прогнозира се да ће дувати северозападно кроз густо насељене провинције на истоку и да би до севера земље требало да стигне до недеље.

Филипини се тренутно боре са епидемијом новог коронавируса, због кога су многи становници остали у својим кућама, а забрањена су и окупљања.

Званичници те земље у проблему су због тога на који начин евакуисати и заштитити грађане од тајфуна, а на видео снимцима који су се појавили у медијима види се како ветар повија стабла кокоса, носи лимене кровове и смањује видљивост, а поједини градови су остали без струје.

"Ситуација је веома компликована", рекао је градоначелник Сан Поликарпија Бенџамин Вер и додао да је обезбедио довољно заштитних маски.

Такође постоји опасност од клизишта и поплава, нарочито у градовима окруженим планинама, а једини центар за евакуацију има капацитет 8.000 места.

Престоница Манила неће директно бити угрожена тајфуном, али можда ће је захватити јаки ветрови, једино је саветовано да се испред болница склоне шатори постављени за третман пацијената од вируса Ковид-19, како их ветар не би одувао.

У тој земљи забележено је 11.600 оболелих и 772 смртна случаја од инфекције.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар